En Sıcak Konular

BDP çokeşli üyeyi yakacak

4 Şubat 2010 16:06 tsi
BDP kongresinde program ve tüzük yenilendi. Yeni tüzükte çok eşlilikle mücadele için önemli bir yaptırım var.

BDP haftasonu gerçekleştirdiği olğanüstü kongrede parti tüzüğü ve programını da yeniledi. Kadın-erkek eşitliği için mücadele etmeyi partinin amaçları arasına alan BDP,  tabanındaki çokeşlilikle mücadele için de bu durumdaki üyelerin üyeliklerinin düşürülmesi kararı aldı.

BDP'nin yeni tüzüğünde kadın haklarını gözeten önemli değişiklikler var. Bu kapsamda partinin amaçları bölümünde kadınlarla ilgili özel bir madde eklendi ve şöyle denildi:
"BDP cins ayrımcılığı ve kadına yönelik her türlü şiddeti ret eder, yaşamın tüm alanlarında cinsler arası eşitliğin yaratılabilmesi için; hukuki, ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel tedbirlerin alınmasını sağlar. Kadın-erkek eşitliğinin siyasal alanda uygulanabilmesi için her türlü önlemi alır. Kadın-erkek eşitliğini en üst düzeyde sağlamak üzere “eşbaşkanlık” sistemini savunur ve bunun kurumsallaşması için mücadele yürütür."

BDP kadın-erkek eşitliğinin sağlanması için parti yönetiminde pozitif ayrımcılık uygulayacak. Bu karar tüzükte şu maddeler halinde yer aldı.

"Partinin her türlü organ seçimi ile genel ve yerel seçimleri aday belirlemelerinde yüzde 40 cinsiyet kotası uygulanır. Cinsiyet kotasında her iki cins esas alınır."

"Partinin organ ve kurulları dahil olmak üzere kadınlara parti yaşamının her alan ve düzeyinde pozitif ayırımcılık uygulanır. Eşit oy alan adaylardan biri kadın ise kadın aday seçilmiş sayılır. Pozitif ayırımcılık, herhangi bir organ ya da kişinin inisiyatifine bırakılamaz."

Tüzükteki en önemli değişikliklerden biri ise özellikle BDP'nin oy aldığı tabandaki çokeşlilikle ilgili oldu. BDP çokeşlililerin partiye üyeliğini kabul etmeyecek. Buna göre, kadının cinsler arası eşitlik ilkesiyle, Medeni Kanun’dan kaynaklanan haklarını gözetmek amacıyla, birden fazla evlilik yapanların üyelikleri düşürülecek.

KADINA ŞİDDETE DE CEZA VAR
BDP'nin yeni tüzüğünde aile içi şiddet ve cinsel tacizde unutulmadı. Aile içi şiddet başta olmak üzere kadına yönelik her türlü şiddeti kullananlar üyelikten geçici olarak çıkarılacak, cinsel tacizde bulunanlar ise üyelikten tamamen çıkarılacak.

 internet haber



Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,439 µs