En Sıcak Konular

Eylem sadece İzmir'de hayatı durdurdu

4 Şubat 2010 15:27 tsi
Tekel işçilerine destek olmak amacıyla, 5 konfederasyon eylem yaptı. Eylem en çok İzmir'de hayatı etkiledi. Sabah saatlerinden itibaren kentte ulaşım tamamen durdu. İstanbul'da iş eyleme katılımın çok fazla olmadı.

Tekel işçilerine destek olmak amacıyla, Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK’e bağlı çalışanlar bugün iş bıraktı.

Bugün saat 08.00 ile 17.00 arasındaki eylemin en çok ulaşım, sağlık ve belediye hizmetlerinde kendini hissetirmesi bekleniyordu.

Grev kararında imzası bulunan Memur-Sen ise son anda iş bırakmayacağını açıkladı. Memur-Sen Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, "İş bırakmaya gerek duymuyorum ama Tekel işçilerine desteğimiz sürüyor" dedi.

KATILIM EN ÇOK İZMİR'DE OLDU

Tekel işçilerini desteklemek amacıyla bir günlük genel greve İzmir'den katılım yüksek oldu. Kentte belediye otobüsleri seferlerini durdurdu. Hastanelerde ise acil hastaların dışında bakım yapılmıyor.

Sabah saatlerinden itibaren İzmir'de ulaşım tamamen durdu. Belediye otobüsleri çalışmayınca duraklarda yığılma oldu. İzmirliler özel araçlarıyla trafiğe çıkınca ana arterlerde yoğunluk yaşandı.

Demir yollarında ise trenler çalışmadı; vapur ve metro seferleri aksamadan devam etti. Kamu sökteründe ise katılımın geniş olduğu görüldü. DSİ, Karayolları ve liman hizmetleri büyük ölçüde durdu.. hastanelerde ise sadece acil hastalar kabul edildi.

İSTANBUL'DA EYLEME KATILIM EN DÜŞÜK

İstanbul'da iş bırakma eylemine katılımın çok fazla olmadığı gözleniyor. Anadolu ve Avrupa yakasında eyleme destek verenler Saraçhane Parkı'na yürüdü.

İstanbul'da çeşitli noktalarda toplanan sendikaların buluşma noktası Saraçhane parkı. Sendikaların toplanma noktalarından biri olan Sirkeci'deki Ticaret Üniversitesi'nin önünden heraket eden işçi ve memurlardan yaklaşık 50'si Unkapanı'ndaki TEKEL binası önüne geldiklerinde yolu Taksim yönüne trafiğe kapatmak istedi. Gruba, polis müdahale ederek yolu açmak istedi, bu sırada kısa süreli arbede yaşandı.

Arbede sürerken sendika temsilcilerinin çabası ile yol kesen grup ikna oldu. Yolu trafiğe açan grup, Saraçhane Parkı'na doğru yürüyüşünü sürdürdü.

ANKARA VALİLİĞİ UYARDI

Ankara Valiliği'nden, kamuda çalışan işçi ve memurların eyleme katılmaları durumunda haklarında yasal işlem yapılacağı uyarısı geldi. Valilik, eylem hakkında 'kanun dışı' açıklaması yaptı.

Valiliğin kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçi ve memurlara yönelik uyarı yazısında, eylemin grev ve lokavt kanununa aykırılığı vurgulandı, siyasi amaçlı dayanışma grevinin kanun dışı olduğu belirtildi. Uyarıda, devlet memurları kanununda da eylemin yasak olduğu belirtilirken, etik davranış ilkelerine de aykırılık vurgusu yapıldı.

Valilik, kamuda çalışan personele yönelik, "Kanunsuz eylemlere katılmaları halinde, bağlı oldukları kurumlarca idari işlem yapılacaktır. Adli yönden de valilikçe suç duyurusunda bulunulacaktır. Gereken kanuni işlemlerin yapılacağı hususu kamuoyuna duyurulur" uyarısında bulundu.

BAŞKENTTE METRO SEFERLERİNDE AKSAMA

Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Halkevleri üyesi bir grubun, metro sisteminin çalışmasını engellediğini öne sürdü.

Belediye yetkilileri, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, Batıkent metrosunda seferlerin aksamasının, belediye çalışanlarının, “Çalışmama hakkını kullanması”ndan kaynaklanmadığını savundu.

Halkevleri üyesi bir grubun, TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla metro sisteminin çalışmasını engellediğini ileri süren yetkililer, güvenlik güçlerinden yardım istediklerini kaydettiler.

DENİZLİ'DE İŞÇİLER AK PARTİ BİNASINA YÜRÜMEK İSTEDİLER

Denizli'de Tekel işçilerini destek eylemi yapan grup Ak Parti binasına yürümek isteyince polis müdahale etti. Grup ile polis arasında arbede yaşandı.

EDİRNE, KIRKLARELİ VE TEKİRDAĞ’DA BİN 70 İŞÇİ İŞE GİTMEDİ

Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK’in, TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla kararlaştırdığı “çalışmama hakkını kullanma” eylemine Edirne ve Kırklareli’nde de katılım olduğu bildirildi.

Türk-İş İl Temsilcisi ve Tes-İş Edirne Şubesi Başkanı Adnan Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da örgütlü oldukları DSİ ve elektrik kurumlarında 1070 işçinin işe gitmediğini söyledi.

EDİRNE'DE İŞE GELMEYENLER TESPİT EDİLİYOR

Edirne Valisi Mustafa Büyük, AA muhabirine yaptığı açıklamada,

Edirne’deki bazı iş yerlerinde işe gelmeyenlerin olduğunu ve bunların tespit edilmesine başlandığını söyledi.

İşe gelmeyenlerin belirlenmesinden sonra, bu kişilerle ilgili mevzuatın uygulanacağını ifade eden Büyük, “Her kurumun bir disiplin işleyişi var. Kurumlar, işe gelmeyenlerle ilgili bunu işletecekler” dedi.

Edirne’de sağlık çalışanları ise iş bırakma eylemi yerine, basın açıklaması yaparak TEKEL işçilerine destek verecek.

KIRKLARELİ

Petrol İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova da yörede örgütlü bulundukları iş yerlerinde çalışan 1200 üyenin işe gitmediğini söyledi “TEKEL işçilerinin yakmış olduğu kıvılcım yangına döndü. AK Parti hükümeti bir an önce TEKEL işçilerinin sorununu ve diğer çalışanların sorunlarını çözmelidir” dedi.

Düşova, Lüleburgaz ilçesinde yaklaşık 15 bin işçi ve memurun işi bırakarak, eyleme destek verdiğini ileri sürdü.

Kırklareli merkezde de sağlık çalışanlarının bir bölümü iş bırakarak eyleme destek veriyor.

Kırklareli Vali Vekili İsmail Gültekin, iş bırakma eylemine katılanları tespit etmek için çalışma başlattıklarını söyledi.

Sendikaları uyardıklarını ifade eden Gültekin, eyleme katıldığı tespit edilenler hakkında yasal işlem yapacaklarını kaydetti.

NTV-Ajanslar

 



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,931 µs