iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Füzyon reaktörleri, Ay ve Stonehenge

4 Şubat 2010 15:20 tsi
Füzyon reaktörleri, Ay ve Stonehenge Güneş'i rafa kaldıracak bir deney...O deneyin yakıtı olan bir madde. O maddenin toplanacağı Ay...Ve Ay'ın üzerindeki acayip yapılar! Ay'da neler oluyor? iyibilgi özel

1972 yılında, 7-19 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilmiş Apollo 17 uçuşu, Ay'a insan taşıyan Apollo görevlerinin en sonuncusuydu. Göreve katılan astronotların en önemli özelliği, hepsinin Jeolog oluşları. Bu son bilginin alakasını az sonra göreceksiniz.

Göreve katılan astronotlar: Eugene A. Cernan, Ronald E. Evans, Harrison H. "Jack" Schmitt

Bu son isme dikkat. Schmitt, siyasi ve akademik çeşitli görevlerinden sonra, 2008 senesinde istifa edene dek NASA'nın danışma kuruluna başkanlık etti. Bu kurulun savunduğu en önemli proje, Ay'da inşaa edilecek, insanların yaşayabileceği bir uzay istasyonun kurulması idi. Bu uzay istasyonunun esas amacı, dünyada çok az, Ay'da bolca bulunduğu düşünülen Helyum-3 adındaki maddeyi çıkartmak ve dünyaya göndermekti. Helyum-3'ün önemi, geleceğin enerji teknolojisi olarak tasarlanan Füzyon reaktörlerinde kullanılması planlanan yakıt olması. İşte 2 gün önce gelen bir haber, eski astronot / Jeolog Schmitt'in Helyum-3 sevdasının, Obama'nın bütçe kesintisine kurban gittiğini düşündürttü. TRT'nin haberine göre "Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama’nın Kongre’nin onayına sunduğu 3 trilyon 800 milyar dolarlık Bütçe Tasarısı’nda, Ay’a insan gönderme programının sona erdirilmesi yeralıyor. Başkan Obama, selefi George Bush’un başlattığı, 2020’ye dek Ay’a insanlı seyahati öngören programı iptal etti."

Bu haberden sonra anlıyoruz ki, Ay'da inşaa edilmesi planlanan istasyon projesi şimdilik iptal. Peki Helyum-3 olmadan, daha henüz tasarım aşamasındaki Füzyon reaktörleri nasıl çalışacak? Özellikle de bir kaç gün önce ajanslara düşmüş şu haberi göz önüne alırsak:

"AMERİKAN Enerji Bakanlığı, Lawrence Livermore Ulusal Laboratuarı’nda yıllar önce kurulan “Ulusal Ateşleme Tesisi”ndeki 192 lazer topunu ekim ayında ateşleyerek yeryüzünde Güneş benzeri bir yıldız yaratacak.

Ulusal Ateşleme Tesisi, 2 milimetre çaplı bir yakıt küresine hassas bir biçimde odaklanmış ve aynı anda ateşlenebilen 192 lazerden oluşuyor. 3 futbol sahası büyüklüğünde bir yapının içerisinde, tek bir kızılötesi kaynaktan çıkan lazer, yaklaşık 1.5 kilometre uzunluğunda bir alandan geçerek, sonunda evde kullanılan bir ampulün 10 milyar katı büyüklüğünde bir güç açığa çıkaracak. Bu darbe sırasında nükleer füzyon meydana gelecek."

Dünyada az bulunan Helyum-3, bu füzyon deneyi için yeterli olabilir. Ya sonrası? İşte bunun için iptal edilen Ay istasyonu projesi hayati önem taşıyordu, taa ki Obama bu projeye finansman sağlayacak kaynakları kesene kadar. Peki bu füzyon teknolojisinin rafa kalkmasına yol açacak mı? Öyleyse yukarıda bahsi geçen deney, neden bütçe kesintisi haberi geldikten sonra açıklandı? Helyum-3'ü sağlamanın başka bir yolu mu bulundu? Yoksa Helyum-3 olmadan da bu enerji sağlanabilir mi? Şimdilik bu sorular yanıtsız kalmaya mahkum. (Ki bu arada deney başarıya ulaşırsa ve sonrasında füzyon reaktörlerinin inşaası mümkün olursa, Güneş'e ihtiyacımız olacak mı? sorusunu başka bir haber için kenara koyuyoruz)

Bu arada yukarıda bahsi geçen Harrison Jack Schmitt ile ilgili çok ilginç bir detay daha var. Bu detay Apollo 17'nin amblemiyle ilgili.

NASA tarafından kabul görmüş, Apollo 17 "resmi" amblemi bu:

 

 



Robert T. McCall tarafından dizayn edilmiş Apollo 17'nin ambleminde bulunan imgeler:
- Yunan Mitolojisindeki Güneş Tanrısı Apollo (amblemdeki poz, Roma'daki Vatikan Galerisi'nde sergilenen Belvedere'li Apollo heykelinden)
- Amerikan kartalı ve bayrağının bir kısmı
- Ay'ın kendisi
- Satürn gezegeni (Ay görevi için neden bu gezegen seçilmiş?)
- Spiral bir galaksi

 

Apollo ve Kartalın baktığı yer Satürn ve Galaksi. NASA tarafından yayınlanan basın bültenine göre, bu kompozisyon insanlığın gelecekte bir gün diğer gezegen ve yıldızlara ulaşacağını anlatıyor. (Bu arada Satürn veya Jüpiter'in, insan eliyle patlatılmasıyla dönüştürüleceği güneş sistemimizdeki ikinci bir yıldıza dair komplo teorileri, belli dönemlerde çok yaygındı. Merak edenler "Lucifer Projesi" adı altında bu komplo teorilerine ulaşabilirler.)

Fakat bu amblemden önce, yukarıda adı geçen Jack Schmitt tarafından tasarlanmış iki amblem daha vardı. Bunlar NASA tarafından "uygun" bulunmamıştı. Sebebi mi? Amblemlere bakın, anlarsınız.

Resimdeki yapılar Stonehenge'e ait!

İngiltere'deki Stonehenge, Mısır'daki Piramit'lerin inşaasından sonra dünyada en çok merak uyandıran yapılar.

Ay görevi için ne kadar ilginç bir seçim, değil mi?

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,587 µs