En Sıcak Konular

Peki ya Emasya Direktifi ne olacak?

4 Şubat 2010 12:57 tsi
Balyoz Planı ortaya çıktı, EMASYA'nın kaldırılması gündemde. Bunun makyaj olacağını söyleyen BDP"li Yaman"ın ciddi itirazları var

Balyoz Harekat Planı ile tartışmaya açılan ve hem hükümet hem de askerin kaldırılsın açıklamasına neden olan EMASYA protokolüyle ilgili tartışmalara mülkiye kökenli BDP milletvekili Nuri Yaman da katıldı. Protokolün sadece bir makyaj olduğunu belirten Yaman, asıl Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ndeki (MGSB) iç ve dış düşmana göre askere harekat planı yapma hakkı veren belgenin elden geçmesi gerektiğini söyledi. 5 yılda bir revize edilen MGSB’nin bu yıl yenilenme süresi de geldi.

Başbakan Erdoğan geçtiğimiz Pazar emniyet-asker işbirliği anlamına gelen EMASYA protokolünü kaldıracaklarını açıkladı. Ardından Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’dan bir açıklama geldi. EMASYA’nın kalkabileceğini ifade eden Başbuğ, “Kalkabilir, bu protokole gerek yok, zaten kanunda yetki var” dedi.

PROTOKOL İLE DİREKTİF AYRI
EMASYA planlarını Ecevit’in başbakanlığı yaptığı dönemlerde gördüğünü anlatan ve mülkiye kökenli olduğu için konuyu yakından takip eden BDP Muş Milletvekili Nuri yaman ise bunun yetersiz olacağını söyledi. EMASYA Protokolü ile EMASYA Direktifi’nin farklı şeyler olduğunu anlatan Yaman İNTERNETHABER'e şunları anlattı:
EMASYA Direktifi MGSB'nin gereği olarak 1960 Anayasası'ndan bu yana zaten uygulanan bir direktif. EMASYA Protokolü ise emniyet ve asayişin koordinesinin sağlanmasıyla ilgili bir protokol. Bunun dayanağı MGSB'de öngörülen iç ve dış düşmanlarla mücadelede askerlikle ilgili İç Hizmet Kanunu'nun 35'inci maddesinin askerî birliklere verdikleri bir yetkinin kullanmasına dayanır. O nedenle bu ikisini EMASYA Direktifi'yle EMASYA Protokolü'nü birbirinden ayırmak lazım.

HAREKAT PLANLARI DİREKTİFE DAYANIYOR
EMASYA Direktifi ile Genelkurmay yıllardır "iç düşman" diye belirtilen, bölücü, yıkıcı, irticai, aşırı sol faaliyetlerle mücadele çalışmaları yapıyor. Bu çalışmalar MGSB kapsamında aldığı yetki. Esas kaldırılması gereken İç Hizmet Kanunu'nun 35'inci maddesine dayalı olarak Genelkurmaya verilmiş olan EMASYA direktifinin kaldırılması.

12 EYLÜL'DE BU DİREKTİFE BAĞLI
MGSB ile bölücülük irtica ile mücadeleyi içeren gizli direktifler Başbakanlıkça valiliklere, emniyete, asker tarafından da kendi birimlerine gönderilir. O direktif ile asker istihbarat önleme planları hazırlıyor. 12 Eylül bayrak harekat planının emrine bakın o direktife dayanır.

PROTOKOL KALKINCA NE OLACAK?
Protokolün faydası sıkıyönetim ve ohal kalktıktan sonra birden fazla ilde valilere bile gerek kalmadan askere müdahale imkanı vermesiydi. Şimdi bu asker bunu yapamayacak. Ama valinin isteği içişleri Bakanlığının onayı ile bu hala mümkün olacak. Bir genelge ile kalkar bu. Ancak önemli olan askerin iç dış düşmana karşı hareket planları hazırlamasına olanak veren direktifi kaldırmak. O nedenle sadece protokolün kaldırılması olumlu değil.

MGSB harekat planlarıyla ilgili orduya yetki veriliyor. Ordu da buna dayanarak bu planları yapıyor. Sonra kalkıp niye yaptın diye soramazsınız. Bunun değişmesi için adım atılmalı. Yoksa yapılan bir makyajdan öteye gitmez. MGSB’ndeki iç dış düşmanlarla ilgili durumlar gözden geçirilmeli ve buna dayanarak hazırlanan harekat planları da revize edilmelidir.

SURİYE DIŞ DÜŞMAN OLMAYACAK

MGSB 5 yılda bir revize ediliyor. İç ve dış düşmanlarla ilgili yenilemeler yapılıyor. Kimi zaman dış düşman Sovyetler gibi zaman Ermenistan veya Yunanistan oldu. En son 2005 yılında değişiklik yapılmıştı. 2010 yılı da yeniden revize edilme yılı. Ne olacağını izleyeceğiz ama ben beklentilerimi sıralayabilirim. Suriye ile gelişen ilişkileri düşündüğümde Suriye artık dış düşman listesinden çıkacaktır. Irak’la ilgili böyle gelişmeler olabilir. Ermenistan’ın kalması şaşırtıcı olmaz. İç düşman açısından beklentim ise radikal islamın kalması ama irticanın çıkması yönünde. Ama El Kaide-Hizbullah gibi örgütler kalacaktır. Bölücülük devam eder.

internet haber



Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,228 µs