En Sıcak Konular

Kayseri davasında düşündüren gelişme

4 Şubat 2010 12:38 tsi
İP/Karargah Evleri soruşturmasında tutuklanan Albay Cengiz Köylü'ye yardım toplanmasına yönelik sözlü emrini yazılı hale getirdiği iddiasıyla gözaltına alındığı süreçte hipnoz yapılıp işkence uygulanan astsubay Ali Balta hakkında yaklaşık bir yıl sonra i

Hakkında bir iddianame hazırlanmadığı halde 9 ay Mamak Askeri Cezaevi'nde tutuklu tutulan astsubay Ali Balta, daha önce serbest bırakılmıştı. Balta'nın serbest kaldıktan sonra hakkında resmi evrakta tahribat suçlamasıyla dava açılması dikkat çekti.

Askeri savcılığın ''hipnoz'' ile alınan ifadeyi dikkate alarak hazırladığı iddianamede, Balta'ya çeşitli suçlar isnat edildi.

Balta'nın gözaltındayken hipnozla ifadesini alan emekli Yarbay Gürol Doğan ise hipnoz ile ifade alma suçundan Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Balta'ya, "Emre itaatsizlikte ısrar, sahte resmi belgeyi kullanmak suretiyle resmi belgede sahtecilik, astlık üstlük münasebetlerini zedeleme, amir veya komutanlara karşı güven hissini yok etmeye matuf hareketlerde bulunmak" suçları yöneltiliyor.

Balta'nın 1632 sayılı Askeri Ceza Kanununun 87/1 madde ve fıkrasının 1'inci cümle tanzim edilen emre itaatsizlik ısrar suçundan cezalandırılması; 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 204/1 madde ve fıkrasında tanzim edilen kullanmak suretiyle resmi belgede sahtecilik suçundan cezalandırılması isteniyor.

Kayseri'de garnizonla ilgili bir belge üzerinde tahrifat yaptıkları iddia edilen astsubay Ali Balta, İsmail Dağ ve Orhan Güleç Ankara Askeri Mahkemesi tarafından 17 Mart tarihinde yapılan duruşmada, "Resmi evrak üzerinde tahrifat yapmak" suçundan tutuklanmış, daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı.

Astsubaylar, emekli Yarbay Gürol Doğan hakkında kendilerine işkence yaptığı ve hipnozla ifadelerinin aldığı iddiasıyla dava açmışlardı.

Emekli Yarbay Gürol Doğan ise Kayseri'de Hava İkmal Bakım Merkezi'de görev yapan 3 astsubayın askeri belge üzerinde tahrifat yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınması sürecinde, astsubaylara hipnoz yapıp işkence uyguladığı iddiasıyla Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 12 Ocak tarihinde yapılan ilk duruşmada tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ile Ankara Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekiplerinin ortaklaşa düzenlediği "sahte çürük raporu" operasyonu kapsamında "Arazi yağmalama, askeri ihaleye fesat karıştırma ve sahte çürük raporu düzenlemek" iddialarıyla suçlanan bir çete ile bağlantı içinde olduğu öne sürülen "Karargah Evleri" soruşturmasını yürüten Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok da 26 Eylül 2009 tarihinde tutuklanmıştı.

Kayseri'deki astsubay soruşturmasına Üçok ile birlikte bakan askeri Savcı Mehmet Çevik de evrakta sahtecilik ve zimmet konularında gündeme gelmişti.

Kayseri'deki Karagah Evleri Soruşturması'nda astsubayların hipnozla ifadesini aldığı ileri sürülen Doğan, Askeri Savcı Albay Zeki Üçok tarafından İzmir'den "Vatan, millet meselesi" denilerek getirildiğini belirterek "Ali Balta ile 4-5 kez görüştüm. Bir seferinde saat 24.00 Hava İkmal Reviri'ndeyken görüştüm.. Ben yapmış olduğum gözlemlerimi de Ahmet Zeki Üçok'a sunuyordum." demişti.

MİT GENELKURMAY'A KARARGAH EVLERİNİ BİLDİRMİŞTİ

MİT, 2005 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görevli altısı kurmay albay olmak üzere 20 subayın da içinde yer aldığı ve Ergenekon tutuklusu Doğu Perinçek tarafından orduya sızmak amacıyla kurulduğu öne sürülen 'Karargah Evleri' olarak adlandırılan gizli örgütlenmeyi Genelkurmay Başkanlığı'na 5 sayfalık bir raporla bildirmişti.

"Karargâh Evleri" örgütünün asker lideri Albay Cengiz Köylü, Ergenekon operasyonu kapsamında 10 Ocak 2009 günü tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Albay Cengiz Köylü, cezaevinde tutuklu olmasına rağmen görevden alınmamış ve ismi protokol listesinin 2. sırasında yer almıştı.

TSK içinde örgütlenmiş "Karargah Evleri" Milli İstihbarat Teşkilatı Raporu'na da yansıdı. 330 sayfalık raporda "Karargah Evleri Projesi"nin tüm detaylarına yer veriliyor. Raporda, oluşumdaki askeri kesim ile İşçi Partisi arasındaki bağlantının ise Albay Cengiz Köylü tarafından sağlandığı ifade ediliyor. Ergenekon iddianamesinin ek belgelerindeki 441. klasörde yer alan MİT Müsteşarı Emre Taner imzalı 23 Haziran 2008 tarihinde gönderilen raporda; Karargah Evleri'nin şeması çıkartılıyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askerî Savcılığı'ndan ikinci Ergenekon davasının görüldüğü mahkemeye gönderilen yazıda ise davanın tutuklu sanıklarından Albay Cengiz Köylü'nün İP/Karargah Evleri konulu belgenin içeriği ve sızdırılmasıyla ilgili yürütülen soruşturmada 'şüpheli' olarak yer aldığını bildirmişti.

(CİHAN) 



Bu haber 728 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,289 µs