En Sıcak Konular

Nijeryalı prenslerden sonra sıra simyacılarda!

4 Şubat 2010 10:25 tsi
Emniyet'in tüm uyarılarına rağmen 'özel solüsyonla kâğıdı dolara çevirdiğini' iddia eden dolandırıcılar hâlâ piyasada boy gösteriyor

Yıl 2001. İstanbul Emniyet Müdürlüğü vatandaşları uyardı:

“Ülkelerinden döviz çıkarmanın yasak olduğunu söyleyen Nijerya uyruklu dolandırıcılar, dövizleri özel bir boyayla boyayarak kâğıt gibi ülkelerinden çıkardıklarını, ardından da özel solüsyonla temizlediklerini söyleyerek, dolandırıcılık yapıyor. İnanmayın..”

Uyarı yapıldı. Ama bu uyarıdan bugüne kadar Nijeryalı, Kamerunlu, Somalili ‘dolandırıcıların’ zanlı olduğu çok sayıda dolandırıcılık yaşandı.

2001 yılından 2010 yılına kadar olan süreçte yaşanan bu dolandırıcılık olaylarının ortak noktası ‘Boyalı döviz’ yöntemi ile yapılması yada yapılmak istenmesiydi. Peki neydi bu ‘Nijerya usulü dolandırıcılık’ yöntemi?

Solüsyon bitti...
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre bu yolla yapılan dolandırıcılıkta iki yöntem izleniyor.

Birinci yöntem şöyle:
“İşadamının yanına giden dolandırıcılar ‘Ülkemizden döviz çıkarmak yasak. Ancak biz özel bir boyayla paraları siyaha boyayıp kâğıt gibi dışarı çıkardık. Şimdi de bunları özel bir karışımla silip tekrar dolar yapacağız’ diyor. Sonra döviz boyutunda kesilmiş siyah kâğıtların arasına, üzeri temizlenebilecek şekilde siyaha boyanmış gerçek dövizleri işaretleyerek koyuyor. Boyayı temizliyor. İşadamı temizlenen bu doları gidip bozdurduğunda, karşısındaki kişilere güveniyor.

Dolandırıcılar daha sonra “Solüsyon bitti” diyerek, işadamından para istiyor. İstenen para genellikle 50 bin dolar ile 100 bin dolar arasında. Ve gelince parayı alıp kayıplara karışıyor.
İkinci yöntemse şöyle:

Dolandırıcılar bu kez 100 doların özel yöntemle 300 dolar haline getirildiğini iddia ediyor. Birkaç tane 100 dolar silinebilecek şekilde beyaza boyanarak aynı ebatta kesilmiş kâğıtların arasına konuyor. Dolandırıcı işaretli olan beyaza boyanmış dolarları alarak boyanmamış olan gerçek 100 doların ön yüzüne ve arka yüzüne yerleştiriyor. Daha sonra ise özel bir solüsyon dedikleri tentürdiyot beyaza boyanan 100 dolarlar temizleniyor. Ortaya 200 dolar daha çıkıyor. Sonra tekrar ‘Solüsyon bitti’ denip para isteniyor.

Konsolos oğlu!
Emniyet yetkilileri ‘özel solüsyon’ yalanıyla çok sayıda işadamı ve esnafın dalandırıldığını ancak kurbanların bu şekilde dolandırılmaktan utandığı için şikâyette bulunmadığını söyledi.
‘Solüsyonlu vurgun’ olayının mağdurlarından biri Bursalı bir işadamı. 2009 Temmuz ayında gerçekeleşen olay şöyle: “450 bin dolarlık iki villasını satışa çıkaran işadamıyla bağlantı kuran ve Türkiye’de amatör futbol oynayan Kamerunlu bir kişi villaları almak istediğini söyledi. İşadamı da bunu kabul etti. Yüz yüze yapılan görüşmede Kamerunlu olduğunu anlatan zanlı, ülkesinden döviz çıkarmanın yasak olduğunu ve kendisinin konsolosun oğlu olduğunu belirtti. Dolarları siyaha boyayarak, Kamerun’dan çıkardığını anlatan zanlı, mürekkebi özel bir solüsyonla temizleyebileceğini iddia etti. İşadamının yanında siyaha boyanmış dolarları temizledi. Ve böylece güvenini kazandı. Daha sonra da solüsyonun donduğunu ve yenisi almak için İstanbul’a gideceğini söyledi. İstanbul’dan tekrar işadamını arayan fiyatının arttığını söyleyerek kendisinden 50 bin dolar istiyor. İşadamı durumdan şüphelenince polise başvurdu ve zanlı yakalandı.
Emniyet bir kez daha uyardı: “Siyaha boyanmış kâğıt parçaları özel bir solüsyonla dolara dönüşmüyor!”



Bu haber 762 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,617 µs