bir terslik yok mu? | " /> bir terslik yok mu? | "/>

En Sıcak Konular

Bu bayrakta bir terslik yok mu?

4 Şubat 2010 09:40 tsi
Bu bayrakta bir terslik yok mu? İran’da Ahmedinecad’ın katılımıyla düzenlenen 2 törende İran bayrağı kırmızı-beyaz-yeşil yerine kırmızı-beyaz-mavi renkleriyle yer aldı. Görüntüler, “İran hükümeti muhalefet simgesi yeşilden kurtulmaya çalışıyor” diye yorumlandı

İran’da geçen hafta düzenlenen iki resmi törende arka plandaki dekorda görülen İran bayrağında kırmızı, beyaz ve yeşil renkleri yerine kırmızı, beyaz ve mavinin kullanılması, Tahran rejminin, muhaliflerin simgesi yeşil renge savaş açtığı yorumlarına neden oldu.

ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times’ın blog yazarı Robert Mackey’in haberine göre, İran’da düzenlenen “Fecr Film Festivali”nin organizatörleri için düzenlenen bir törende ve devlet haber ajansı IRNA’nın yeni başkanının atandığı törende sahneye kurulan dekordaki bayrak görüntüsünde yeşil yerine mavi renk kullanıldı. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın bu ekranların önünde konuşma yaparken çekilen görüntüleri internet sitelerinde dolaşmaya başladı.
ABD merkezli Radio Free Europe/Radio Liberty muhabiri Golnaz Esfandiari, “Yeşil renk nerede?” başlıklı yazısında, mavi renkli bayrak görüntülerinin, “İran hükümetinin muhalefetin simgesi olan yeşil renkten kurtulmaya çalıştığı” şeklinde yorumlara yol açtığını belirtti.

İngiltere’deki Birmingham Üniversitesi’nden Amerikan Araştırmaları Profesörü Scott Lucas da, blog sitesinde, “Anlaşılan birileri, Ahmedinecad konuşurken İran bayrağının kırmızı, beyaz ve yeşil renklerde olmasının şart olmadığına karar vermiş” diye yazdı.

İran’da haziranda yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini Ahmedinecad’ın kazandığının açıklanmasının ardından sokaklara dökülen reform yanlısı muhalifler yeşil renkte bantlar, tişörtler ve afişlerle protestolar düzenlemişti. Yeşil rengin muhaliflerin sembolü haline gelmesinin ardından, İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in bayraktaki yeşil şeridi yırtmaya çalışırken resmedildiği karikatürler İranlılar arasında dolaşmaya başlamıştı. Amerikalı siyasi yorumcu Andrew Sullivan, “Bu karikatür ortaya çıktığında kimse bunun gerçekten yaşanacağını düşünmemişti” dedi.

Milliyet



Bu haber 1,100 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,486 µs