En Sıcak Konular

Füzeler Rusları tedirgin etti

0 0 0000 00:00 tsi
Füzeler Rusları tedirgin etti Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ABD'nin füze savunma sistemini geliştirme gerekçelerini inandırıcı bulmadıklarını söyledi.

Ria-Novosti Haber Ajansı'nda düzenlenen basın toplantısında Rusya'nın füzeler konusunda en yüksek seviyede alarma geçtiğini ifade eden Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın kendisine bölgeye yerleşecek on füzenin Rusya'nın füze sistemlerini tehdit etmesinin mümkün olmadığını söylediğini kaydetti. Lavrov, bu açıklamaların inandırıcı olmadığına işaret ederek, hemen sınırlarında kurulacak yeni savunma sistemlerinin ulusal güvenliklerini tehdit ettiği düşüncesinin her geçen gün kuvvetlendiğini söyledi.

Rusya'nın parçaları birleştirmek durumunda olduğuna işaret eden Lavrov, "Aleutian Adaları'na yerleştirilen ek füze sistemleri, İngiltere'nin kıtalararası füze altyapısını modernize çalışmalarını düşündüğümüzde tehlikenin kapımızın dibinde olduğunu söyleyebiliriz." dedi. Hiç kimsenin, oluşan tehlike karşısında Rusya'ya tedirgin olmaması için telkinde bulunmamasını isteyen Rusya Dışişleri Bakanı, Rus yazar Anton Chekov'un 'silah duvarlarınıza kadar gelip dayanmışsa bunun bir gün size karşı kullanılmayacağından hiç bir zaman emin olamazsınız' sözünü hatırlattı.

Lavrov, bir kaç aydır Washigton'la savunma sistemi konusunda temasta olduklarına işaret ederek, "Uzmanlarımız, askeri yetkililerimiz ve gözlemciler İran füzelerinin Avrupa'ya ulaşmasının mümkün olmadığını kaydediyor. İran'dan yönelecek saldırıları önlemek için söz konusu ülkelere füze savunma sistemleri yerleştirmeyi anlamak mümkün değil." dedi.

Diğer taraftan Almanya ve Çek Cumhuriyeti ABD'den füze savunma sistemleri ile ilgili Rusya ile işbirliği yapmasını istedi. Berlin yeni bir Soğuk Savaş'ın tetikleyicisi olacak gelişmelerin Moskova ile yeterince görüşülmediğine inanıyor. Washington, Çek Cumhuriyeti ve Polonya'ya kuracağı savunma sistemlerini beş yıl içinde tamamlamayı düşünüyor.

İran'a müdahale önlenmeli

İran nükleer sorununun çözümü konusunda ABD ve İran'ı diplomasi dilini kullanmamakla suçlayan Lavrov, uluslar arası topluma muhtemel bir askeri müdahaleyi engellemeleri için çağrıda bulundu.

Moskova Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğrencileri ile bir araya gelen Lavrov, "Savaşı engellemek için her türlü çaba sarfedilmeli. Hem ABD hem de İran sorunu çözmek için yeterince çaba sarfetmiyorlar." dedi. Lavrov, Rusya'nın muhtemel müdahaleyi engellemek için diplomasi trafiği yürüttüğüne işaret ederek, "ABD yönetiminin üst düzey yetkililerinden Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin güç kullanımı da dahil olmak üzere bütün alternatiflerin masada olduğu açıklamasını yok sayamayız." uyarısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı, uluslararası toplumdan muhtemel müdahale gerçekleşmeden önce bunu durdurmak için tüm yolları denemesini istedi. AB ülkelerini, Birleşmiş Milletler'i ve uluslararası toplumu Rusya'nın düşüncelerini desteklemeye çağıran Lavrov, "Oluşacak bir konsensusla bunu engelleyebiliriz. Aksi takdirde başarılı olma ihtimalimiz çok zayıf." dedi.

“Kosova konusunda endişeliyiz”

Lavrov, Kosova'nın statüsünde yapılacak değişiklikle ilgili Moskova'nın önerilerinin dikkate alınmamasının kendilerini endişelendirdiğini söyledi. Lavrov, Rusya'nın Belgrad'ın taleplerinin de göz önünde bulundurulacak bir çözümü destekleyebileceğini hatırlatarak, "Plan, Kosova'nın bağımsızlığının kaçınılmaz olduğundan yola çıkarak hazırlanmış." dedi. Lavrov, daha önce yaptığı açıklamalarda da Rusya'nın Belgrad'ın kabul etmediği hiçbir öneriyi kabul etmeyeceğini ve Güvenlik Konseyi'nde veto hakkını kullanacaklarını söylemişti.

AB de Rusya'yı veto tehdidi ile ilgili uyararak böyle bir durumun istikrarsızlık ve kaos oluşturacağını tüm balkanlara yayılacak böyle bir belirsizliğin hesabını kimsenin veremeyeceğini kaydetmişti. BM Kosova Sorumlusu Martti Ahtisaari'nin, Kosova'ya üst düzeyde özerklik tanıyacak belgeyi mart sonunda Güvenlik Konseyi'ne getireceği belirtiliyor.

Zaman

 



Bu haber 265 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,019 µs