En Sıcak Konular

Meclis'teki yumruk sandığı sarsar mı?

4 Şubat 2010 08:09 tsi
Meclis'teki yumruk sandığı sarsar mı? Türkiye 1 Ocak 2010’dan itibaren seçim sathı mailine girdiğine göre siyasilerin bundan sonra atacağı her adım sandıkla endeksli yorumlanacak. Peki, Meclis’te yumrukların konuştuğu o gece sandığa nasıl yansıyacak? İşte seçimlere bir yıl kala iy

CHP lideri Deniz Baykal ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Ocak ayı başında erken seçimi çağıran açıklamaları hafızalardaki tazeliğini koruyor. Her ne kadar Başbakan Tayyip Erdoğan, erken seçime gitmeyeceklerini açıkça belirtip, muhalefete “Türkiye’de istikrarsızlık görüntüsü oluşturmayız” dese de muhalefet liderlerinin çağrısı bir gerçeği mimliyor: Türkiye seçim sathına 2010 yılı başı itibariyle girmiş bulunuyor. Yani erken seçim olsa da olmasa da bundan sonra liderlerin attığı her adım, partilerin her politikası ve söylemi sandığın şekillenmesinde önemli bir rol oynayacak. Önümüzdeki bir yıl boyunca siyasiler, bugünkü siyasi tabloyu lehlerine çevirmek için stratejier geliştirecek. Dananın kuyruğu ise seçimlere bir ay kala dönülecek son virajda kopacak. Yayınlanan anketlere bakıp da seçim sonuçarını bugünden görmeye çalışmak rasyonel değil. Çünkü herşey son bir ay kala netleşmeye başlayacak. Bu yüzden siyasiler önümüzdeki bir yıla ağırlıklarını koymaya çalışacak.

MHP YÜKSELİŞTEYDİ

Erdoğan’ın demokratik açılımdaki çıkış yolu arayışı bunun bir neticesi. Ya da TEKEL işçilerinin ısrarlı eylemlerinden duyulan rahatsızlık da yaklaşan seçimlerle birebir ilintili. Demokratik açılımda, Habur’da ortaya çıkan görüntüler ve açılımın istendiği gibi yürütülememesinden kaynaklanan nedenlerle AK parti’nin oylarının yüzde 35’e gerilediğini, ancak bu gerilemenin artık durduğunu biliyoruz. Başbakan Erdoğan bu yüzden 2010 yılını yeniden tek başına iktidara gelmek için hayati önemde görüyor. 2009’da yaşanan ekonomik krizin Türkiye’ye yönelik etkilerinin 2010’da ortadan kalkacağını düşünüyor ve sandığa ekonomi politikalarında elini güçlendirerek gitmeyi hedefliyor. Aynı şey demokratik açılım için geçerli. Erdoğan 2010’da demokratik açılımda başarı olarak ortaya koyabileceği somut adımlar peşinde. Ancak şimdilik anketlere demokratik açılımdan AK Parti’nin değil, MHP’nin yüzde iki oy oranını artırarak karlı çıktığı görülüyor.

GÜNDEM GATA

Peki, önceki gün mecliste yaşanan görüntüler sandığı nasıl etkiler? Bu sorunun yanıtını vermek için önce –taraflar kendilerini nasıl savunursa savunsun- toplumda o kavganın nasıl algılandığını ortaya koymak, ardından da ortaya çıkan tablonun siyasi partilerin hesaplarıyla ne kadar örtüştüğünü değerlendirmek gerekiyor.

Kimi basın kuruluşları meclisteki yumruklaşmadan ve GATA tartışmasından çok Bülent Arınç ile Meclis Başkan Vekili Güldal Mumcu arasındaki tartışmaya odaklanıp gelişmeleri “yürütme-yasama gerginliği” olarak gündeme aktarsa da, toplum nezdinde mecliste yaşanan yumruklaşma ve GATA tartışmalarının öncelikli gündem maddesi olduğunu her halde söylemeye gerek yok. Bu saptamayı yaptıktan sonra bir sonraki adıma geçebiliriz: Yumruklaşma sonrasında nasıl bir tablo ortaya çıktı?

OSMAN DURMUŞ TETİKLEDİ

1. Tartışma MHP’li Osman Durmuş’un Başbakan Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile ilgili yaptığı açıklama sonrasında çıktı. Durmuş, tam gün yasası ile ilgili yaptığı değerlendirmede sözü Emine Erdoğan’ın GATA’ya alınmamasına getirerek açıkçası müstehzi bir ifade kullandı. Ayrıca bir AK Partili’nin Erdoğan için “peygamber” benzetmesi yaptığını hatırlattı. Tarafsız bir gözle bakıldığında şu söylenebilir: Durmuş, Başbakan eşi olsun ya da olmasın, bir vatandaşın GATA’ya başörtüsüyle alınmamasını gündeme getirirken, GATA’nin uygulmasını eleştirmedi, konuyu güncel siyasetin penceresinden irdeledi. Yani stratejik bir hata yaptı.

2. Başbakan Erdoğan ise –o AK partilinin sözleri gerçekten yanlış anlaşılmaya müsait olduğu için- Osman Durmuş’un sözlerinin “peygamber benzetmesi” kısmına takılmadı. Zaten dün kendisi de partilinin ihracı ya da istifasının sağlanması için düğmeye bastı, yapılan konuşma için “cehalet” tanımlamasını uygun gördü. Ancak Erdoğan, Osman Durmuş’un sözlerinin GATA kısmında durdu. Ve Meclis kürsüsünden yaptığı sert açıklamayla “eşime dil uzatamazsın, bu ahlaksızlıktır” dedi. Böylece tartışmanın gidişatını belirledi. Tartışma bundan sonra GATA üzerinden olacaktı.


SİYASETTE RACON TARTIŞMASI


3. Bu ikisinin sonucunda ortaya çıkan tabloysa Durmuş’u, başındaki örtü yüzünden hastaneye alınmayan bir hanımefendi üzerinden polemik yaratan ve meclisi geren, dahası muhalifi olduğu siyasi parti liderini eleştirirken “aileyi” işin içine katarak Türk toplumunda “racon bozma” olarak tanımlanan bir pozisyona soktu. Elbette Durmuş’la birlikte, Meclis’te kavgaya karışan ve başörtüsü konusunda yapılan açıklamalara bir özür getirmeyen MHP’yi de...

4. Diğer yandan Başbakan Erdoğan ve AK partililer ise “saldırı altında kalan” ve “saldırıya yanıt veren” bir imaja sahip oldu. Başbakan Erdoğan’ın dün “GATA’da eşimin gözyaşlarına mahkum olduk” açıklaması bu tabloyu tamamlayan en güzel örneklerden birisi hüviyetinde.

SEÇİME BEŞ KALA MUHALEFET AÇIĞI

Tablo bu... Peki, bu tablo seçimlere giden yolda sandığa nasıl etki eder? Önce şunu söylemeliyiz: Muhafazakar değerler bağlamında MHP ile AK Parti tabanları arasında çok büyük farklar bulunmuyor. MHP’nin en başından beri başörtüsü konusunda yapılacak bir düzenlemeye sıcak bakmasının nedeni tabanının da böyle bir beklenti içerisinde olmasından kaynaklanıyor. Diğer bir deyişle MHP tabanı için de başörtüsü dahil muhafaakar değerler toplumsal yaşamda önemli bir yer tutuyor. Demokratik açılım sürecinde AK Parti oy kaybederken, MHP’nin oylarını iki puan artırdığını söylemiştik. Osman Durmuş’un tabanıyla çelişen bu çıkışı MHP’nin üzerinde önemli bir yara bırakacağa benziyor. Elbette hemen şunu belirtelim: Meclisteki yumruklaşma ve GATA tartışması, MHP’ye, demokratik açılımın AK Parti’ye verdiği zarar kadar hasar vermeyecektir. Ancak seçimlere bir yıl kala gündem demokratik açılımdan uzakaşmış ve Erdoğan’ın üzerindeki baskı geçici de olsa üzerinden kalkmıştır. Bu siyasi olarak psikolojik bir rahatlamadır. Erdoğan, seçimler yaklaştıkça muhalefetin açıklarından kaynaklanan “gündem” fırsatlarını pek kaçırmayacağa benziyor.

www.iyibilgi.com

 

 



Bu haber 1,457 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,240 µs