müdahale istemiyoruz' | " /> müdahale istemiyoruz' | "/>

En Sıcak Konular

'İran'a müdahale istemiyoruz'

2 Şubat 2010 19:04 tsi
'İran'a müdahale istemiyoruz' Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, nükleer çalışmalarla gündeme gelen İran'la ilgili olarak, "İran'ın ikna edilmesi için silahlı müdahale olamaz." dedi.

Türk Demokrasi Vakfı tarafından düzenlenen, Türkiye-ABD ilişkilerinin ele alındığı toplantıda konuşan Tan, bu tür karar tasarılarının son derece yersiz ve mesnedinin bulunmadığını ifade ederek, Türkiye'nin tarihinin en önemli adımlarından birini attığını ve Ermenistan ile protokolleri imzaladığını belirtti.

Tan, Türkiye'nin Ermenistan ile protokolleri imzalarken en ufak bir şart öne sürmediğini söyledi.

Türkiye'nin bu karar tasarılarıyla korkutulup ürkütülmeye çalışılması ve hiç arzu edilmeyen bir gerginliğe yol açılmasının yanlış olacağını belirten Tan, "Biz ABD'li müttefiklerimizden sadece bu sene değil, bundan sonraki senelerde de herhangi bir menfi adım beklemiyoruz. Özellikle bu sene gayet kapsamlı ve verimli bir işbirliği yaptığımız sırada bunun yapılmasının etkileri hakikaten ciddi olacaktır. Güney Kafkasya bölgesine huzur getirecek bir çalışmaya darbe oluşturur ve bütün gayretleri bir anlamda sekteye uğratır" diye konuştu.

-İRAN-

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi olarak karşılaşacağı en zor konulardan birinin de İran olduğunun hatırlatılması üzerine Tan, Türkiye ile ABD'nin bu konuda işbirliğini sürdürdüğünü, ancak bakış açılarında gerekli ahengi sağlayamadığını belirterek, şöyle konuştu:

"Biz asla İran'a bir askeri müdahalede bulunulmasını tasvip etmiyoruz. Bunun çok büyük riskler içerdiğini ve bölgedeki bütün dengeleri alt üst edeceğini düşünüyoruz. Yalnız bu, Türkiye'nin İran'ın nükleer silah üretmesine rıza gösterdiği anlamına gelmiyor."

İran'ın ikna edilmesinin silahlı bir müdahaleyle mümkün olmadığını ve diplomatik çabaların sürmesi gerektiğini ifade eden Tan, "Buradan 10 bin kilometre öteden bakmak başkadır, burnunuzun dibindeki olaya bakmak başkadır" dedi.

-TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ-

ABD'nin sadece Türkiye için değil, BM'ye üye diğer tüm ülkeler için de önem arz ettiğini vurgulayan Tan, bugün tek kutuplu bir dünyada yaşanıldığını ve yakın bir gelecekte bunun değişmesinin de öngörülmediğini kaydetti.

"Türkiye için ABD, ABD için de Türkiye son derece önemli bir müttefiktir" diyen Tan, iki ülkenin gündemlerine bakıldığında bölgesel ve küresel anlamda barış ve istikrarı ilgilendiren konuların hepsinin iki ülke ilişkileriyle ilintili olduğunu belirtti.

Balkanlar, Kafkaslar, AB ve Rusya gibi konuların hem Türkiye'nin, hem de ABD'nin birinci gündem maddesi olduğunun altını çizen Tan, yakın gelecekte bölgesel ve küresel istikrarın korunması için ABD ile Türkiye'nin yakın işbirliği yapmasının önemine işaret etti.

Bu bölgede Türkiye'nin katkıları olmaksızın istikrarı yakalamanın zor olduğunu ve Türkiye'nin bölgedeki istikrarsızlıktan ciddi zararlar gördüğünü ifade eden Tan, Türkiye'nin iradesini hep barıştan ve istikrardan yana koyduğunu belirtti.

Bölgede Türkiye'den başka herkesle konuşabilen bir ülke olmadığının, hatta değişik ülkelerdeki çeşitli ihtilafın taraflarıyla temas edebilen yegane ülkenin Türkiye olduğunun altını çizen Tan, bundan dolayı Türkiye'nin ABD için nemli olduğunu, ancak aynı oranda ABD'nin de Türkiye için özel anlam taşıyan bir müttefik statüsünde bulunduğunu kaydetti.

Tan, ABD ile Türkiye'nin her konuda yüzde yüz örtüşen bir bakış açısının bulunmadığını, zaman zaman iki ülke arasında ihtilafların söz konusu olabildiğini, ancak önemli olanın ortak bir bakış açısı geliştirmek olduğunu belirtti.

Konuşmasında Türkiye-AB ilişkilerine de değinen Tan, Türkiye'nin tek yönlü bir dış politika izlemediğini ve özellikle bölgesinde bir barış havzası yaratma gayreti içinde bulunduğunu bildirdi.

"AB'den şikayetimiz var" diyen Tan, Türkiye'nin AB'ye yaklaşmak için çaba harcamasına karşın AB'nin özellikle bazı merkezlerde yapılan açıklamalarla Türkiye'den uzaklaşmaya çalıştığını söyledi. Türkiye'nin reformlar konusunda eksiklikleri bulunduğunu, ancak AB'de Türkiye ile ilgili kararların önceden alınmaması gerektiğini ifade eden Tan, "Biz asla bu yolumuzdan dönmeyeceğiz. AB bizim önceliğimiz hedefimiz olmaya devam edecektir" dedi. Tan, AB olsa da, olmasa da, Türkiye'nin kendi vatandaşlarının hayat standardı için reformları yapmaya devam edeceğini kaydetti.

-TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİ-

Türkiye ile İsrail arasında yaşanan gelişmelerin sorulması üzerine eski Tel Aviv Büyükelçisi Tan, "İsrail ile Türkiye'nin hiçbir ikili sorunu yoktur" dedi. Tan, yöneltilen eleştirileri antisemitizm, eksen kayması olarak nitelendirmenin büyük bir haksızlık olduğunu ifade etti.

İsrail'in Gazze saldırısının İsrail'i sadece Türkiye nezdinde değil, tüm dünyada zor durumda bıraktığını anlatan Tan, eleştirilerini "İsrail'in iyiliği ve bölgenin barışı" için yaptıklarını belirtti.

Terörle mücadelede ABD'den daha fazla destek beklediklerinin altını çizen Tan, terörün önlenebilmesi için Türkiye'nin müttefiklerinin de yardımcı olması gerektiğini bildirdi. Mahmur kampı konusunda ise Tan, bütün kurumların ciddi ve hassas bir çalışma içinde bulunduğunu ifade etti.

Türkiye'nin enerji alanında son zamanlarda Rusya ile bir yakınlaşmaya girdiğinin söylenmesi ve ABD'nin bu ilişkiye bakış açısının ne olduğunun sorulması üzerine Tan, enerji alanında sadece ABD ile değil, bölgedeki diğer tüm ülkelerle Türkiye'nin ilişkisinin çok doğal olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin bu alandaki çıkarlarını korumak için en etkin ve akılcı politikalar yürütmeye devam edeceklerini bildirdi.

Tan, "Biz bu tür konular üzerinden çekişme yaratarak değil de daha çok uzlaşı getirerek politika yürütmek istiyoruz" diye konuştu.



Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,950 µs