En Sıcak Konular

TEKEL işçilerine son söz!

2 Şubat 2010 12:41 tsi
TEKEL işçilerine son söz! Hükümet'ten Tekel işçileriyle ilgili sorunun çözümünde “işçilerin mevcut koşullarla bir başka kamu kurumuna atanması” yönündeki talebe son söz...

Hükümet 4-C’den geri adım atmadı. Tekel işçileriyle ilgili sorunun çözümünde “işçilerin mevcut koşullarla bir başka kamu kurumuna atanması” yönündeki talebi kesin olarak kabul etmedi. Türk-İş Başkanı Kumlu, “Uzlaşma yok” dedi. Açlık grevi de dahil genel eylem yolda.

Eylemlerinde 49’uncu günü geride bırakan Tekel işçilerinin gözü, dün hükümetten gelecek habere kilitlenmişti ancak görüşmelerde 4-C’den geri adım atılmayınca umutlar suya düştü. Hükümet, Tekel işçileriyle ilgili sorunun çözümünde “işçilerin mevcut koşullarla bir başka kamu kurumuna atanması” yönündeki talebi kesin olarak kabul etmedi. Bunun yerine, “4-C koşullarının iyileştirilmesi” başlığı altında bazı öneriler getirince işçinin masada çözüm umudu da tükendi. Uzlaşmanın sağlanamaması nedeniyle Türk-İş heyeti masayı terkederken, açlık grevi de dahil genel eylem sürecinin başlaması bekleniyor. Günlerdir çözüm önereceği taahhüdüyle Tekel işçisine umut veren hükümet dün en fazla 11 ay çalışabilen 4-C stütüsüne yasada bir değişiklik yaparak, 11 ay 22 gün çalışabilme olanağı getirilmesini önerdi. Yasal olarak ücretli izin hakkı olmayan 4-C çalışanlarına 11 aya eklenen 22 günlük sürenin izin olarak kullandırılması öneriler arasında yer aldı. Ayrıca 4-C çalışanlarının sahip olmadığı “kıdem ve ihbar tazminatı” hakkının tanınması yönünde de öneri getirildi. Ücretler başta olmak üzere diğer hiçbir iyileştirmeye yanaşmayan hükümet, bu önerileri kabul etmeyen Türk-İş’e “Yapacak başka bir şey yok” dedi.

Adım adım gerilim...

* Sabahtan itibaren hükümetin teklif sunmasını bekleyen işçiler gergin bekleyişe girdi.

* Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nun en önemli gündem maddesi işçilerle ilgili Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın yaptığı çalışma oldu. Hazırlanan rapor Başbakan’a sunuldu.

* Hükümetin dün saat 11.00’de başlayacağını duyurduğu Bakanlar Kurulu toplantısı nedeniyle olası bir görüşmenin akşam saatlerinde gerçekleşebileceği beklentisi yaşandı.

* Ancak Bakanlar Kurulu toplantısı sürerken Türk-İş heyeti Başbakanlığa çağrıldı. Bu haber Tekel işçileri arasında büyük heyecan yarattı.

* Saat 15:00’de Başbakanlık’ta hazır bulunan Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’nun görüşmenin ardından yaptığı açıklamayla moraller bozuldu. Kumlu, açıklamasında “Şimdilik bir uzlaşma yok” dedi. Başkan Kumlu ayrıca hükümetle akşam saatlerinde yeniden biraraya geleceklerini söyledi.

* Saatler 18:00’i gösterirken yeniden Başbakanlığa giden Türk-İş yönetimi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma Bakanı Ömer Dinçer ve Bakan Hayati Yazıcı’yla yeniden masaya oturdu.

* Son görüşmenin uzayacağı beklenirken Türk-İş yöneticilerinin Başbakanlık’taki görüşmeden ayrılması büyük heyecan yarattı. Türk-İş heyeti saatler 18.50’yi gösterirken kameraların karşısına geçerek, “Uzlaşma sağlanamamıştır” dedi.

Kumlu: 4-C 4-D değil kadro istiyoruz

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada “Hükümet, 4-C’de iyileştirme önerdi. 11 ay olan çalışma süresinde ay başına 1 gün olan izin 2 güne çıkarıldı. İhbar tazminatı hakkı verilmesi önerildi. Ancak biz Tekel işçilerinin fabrikalarının kapatılmış olması nedeniyle özlük haklarıyla başka kurumlara kadrolu aktarılmalarını başka hiçbir öneriyi kabul etmeyeceğimizi ilettik. 4-C, 4-D değil kadro istiyoruz. Uzlaşma yok” dedi. Kumlu, bir soru üzerine gelinen noktada bakanların kendilerine “Başka yapacak bir şey yok” dediğini bu nedenle de görüşmenin bittiğini söyledi.

Bugün açlık grevi başlıyor

Görüşmelerin uyuşmazlıkla sonuçlanmasından sonra Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, Türk-İş Genel Merkezi önünde eylemlerini sürdüren TEKEL işçilerine bir konuşma yaptı. Türkel, devletin kendilerine hoşgörüyle yaklaşmasını beklediklerini ifade ederek “Umuyorum ki gece uzundur Başbakan şevkat elini uzatır ve yarın (bugün) güle oynaya memleketlerimize, işimize gideriz. Aksi takdirde yarın (bugün) saat 13.00 itibariyle açlık grevine başlayacağız” dedi. 3 Şubat sabahı Tekgıda-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu tüm işyerlerinde 1 gün boyunca üretimden gelen güçlerini kullanacaklarını bildiren Türkel, “Açlık grevi başladığında Türkiye’nin her yerinde eşlerimiz ve çocuklarımız başlarında bantlar ile yasta olacaklardır” diye konuştu.



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,723 µs