destek yağdı | " /> destek yağdı | "/>

En Sıcak Konular

Başbakan Erdoğan'a destek yağdı

2 Şubat 2010 08:55 tsi
Başbakan Erdoğan'a destek yağdı Başbakan Erdoğan’ın, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin değişeceğini açıklayarak sinyalini verdiği Demokrasi Devrimi’ne destek yağdı. Ortak tepki ise: EMASYA kalkarsa gizli sıkıyönetim biter.

Gizli sıkıyönetim biter 

Başbakan Erdoğan’ın işaretini verdiği demokratik devrim düzenlemelerinin hayata geçirilmesi halinde 1997’den beri Türkiye’de var olan ‘gizli sıkıyönetim’in ortadan kalkacağı bildirildi

Başbakan Erdoğan’ın, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin değişeceğini açıklayarak sinyalini verdiği Demokrasi Devrimi’ne destek yağdı. Ortak tepki ise: EMASYA kalkarsa gizli sıkıyönetim biter.

DAHA ÖNCE OLMASI GEREKİRDİ

Siyaset Bilimci Prof. Doğu Ergil: Demokratik bir ülkede olması gereken şeyler bunlar. Gelişmeyi, değişmeyi engelleyen şeylerden bahsediyor Başbakan. Bunlar gerçekleşirse, bundan sonra topluma huzur gelir ve toplum gelişirse AK Parti bundan sonraki seçimi garantilemiş olur.

SİVİLLEŞME ANLAMINA GELİR

Gazeteci Ali Bayramoğlu: Söylenenler gerçekleşirse Türkiye için çok olumlu olur. Çünkü EMASYA 28 Şubat döneminin en önemli tortusudur ve devlet sisteminin uygulama düzeyinde askerileşmesi ve askeri çalışmasını ifade eder. Bu hükümlerin kaldırılması Türkiye’nin sivilleşmesi anlamına gelir.

HEMEN KALDIRILMALI

AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Ocaktan: EMASYA Protokolü hemen kaldırılmalı. 28 Şubat şartlarında hazırlanmış ve gizli bir sıkıyönetim niteliği taşır. 2009 Avrupa Birliği İlerleme Raporu’nda da buna dikkat çekildi. Başbakan Erdoğan’ın bu konudaki sözleri son derece önemli.

SÖYLEMEK BİLE 7 YIL ÖNCE SUÇTU

AB uzmanı Can Baydarol: Türkiye’de gördüğüm kadarıyla gecikmiş bir geçiş dönemi yaşıyoruz. Bu da AB ile ilgli ilişkilere yansıyor. Soğuk Savaş’tan sonra yeniden yapılandırmamız gereken süreci 20 yıl gecikmeli yapıyoruz.

3. LİGDEN BİRİNCİ LİGE ÇIKARIZ

Boğaziçi Avukatlar Derneği Başkan    Bilal Çalışır: Çok daha önce yapılması gereken şeylerdi bunlar. Türkiye dünya ligine katılmaya çalışırken bu uygulamalarla 3. ligde bulunuyordu. Dünyada Başbakan’ın saydığı kanunlar yok.

DOĞRU ÜSLUP VE ZAMAN

Prof. Deniz Ülke Arıboğan: Türkiye’nin demokratik bir hukuk devleti olmasının önündeki tüm engellerin kaldırılması ve istismara açık alanların önünün kesilmesi gerekir. Aynı zamanda doğru işi, doğru üslup ve doğru zamanlama ile yapmak gerekir.

35. madde 27 Mayısçıların EMASYA 28 Şubatçıların

Milli Eğitim eski Bakanlarından Hasan Celal Güzel: TSK İç Hizmet Kanunu’nu 27 Mayıs’tan sonra, darbenin gerekçesi olmadığını iddia edenlere karşı TSK hazırladı. EMASYA’-nın ruhunda Anayasaya ve yasalara aykırılık vardır. Demokratik rejime terstir.

Artık asla iç tehdit olmayacak

Başbakan Erdoğan, önceki gün TRT’de şu üç mesajı vermişti:

• EMASYA Protokolü diye bir şey olmaz, kaldıracağız.

• İç tehdide yönelik oluşturulan Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ndeki endişeleri de gidereceğiz. Bundan sonra asla iç tehdit olmayacak.

• TSK İç Hizmetler Kanunu’nun 35. maddesi değişebilir.

Sorun TSK’nın yarattığı fiili durumdan kaynaklı

Emekli Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel: 35. madde kapsamında TSK’da ‘cumhuriyeti koruyup kollama kapsamında iç siyasete müdahale edilebilir’ yönünde bir anlayış yerleşti. Demokrasilerde herhangi bir düzenleme askere, darbe, muhtıra hakkı vermez. Sivil iradenin değil de askeri iradenin benimsediği tehditlerden hareketle planlama yapılıyor. Sorun bundan kaynaklanıyor. Problemler yasal  düzenlemelerden kaynaklanmıyor. Silahlı kuvvetler tarafından yaratılan fiili durumlardan kaynaklanıyor. 35’inci maddenin kaldırılması faydalı.

MGK: ‘Kırmızı kitap’ devletin ikinci Anayasası değil

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği, internet sitesinde, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi ile ilgili sorulara cevap verdi. İşte o cevaplar:

• Milli menfaat, milli hedefler ve iç-dış güvenliğe ilişkin esasları kapsar.

• Bakanlar Kurulu’nun anayasal görevi çerçevesinde hazırlanan bir bakanlar kurulu dokümanıdır.

• MGK’nın tavsiyesi Bakanlar Kurulu’nun kararıyla güncellenir. Anayasa ve yasalara uygun olarak  hazırlanır.

• Anayasa benzeri bir üstünlük ve değişmezlik atfedilmesinin hukuki temeli bulunmamaktadır.

• Doğrudan güvenlik boyutu taşıyan konuları içermektedir.

• Hükümetler tarafından belirlenmiş olan bu esasların nasıl uygulanacağı, yine hükümetlerce tespit edilmektedir.

• Devletin güvenliğini ilgilendirdiği gerekçesiyle siyasal süreçleri kısıtlaması söz konusu değildir.

• Değişik siyasal iktidarlar tarafından farklı biçimde değerlendirilebilecek sorunları daha sonra iktidara gelecek hükümetleri de bağlayacak biçimde çözümleyen bir belge değildir.

• Gizlilik derecesi, diğer demokratik ülkelerden farklı değil. TBMM’nin bilgilendirilmesini değerlendirme yetkisi, Bakanlar Kurulu’nundur.

• Çeşitli nedenlerle tutuklananlarda  belgenin bulunduğuna ilişkin olarak adli makamlardan Kurumumuza intikal eden resmi bir bilgi yok.

cihan



Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,703 µs