En Sıcak Konular

Yılanın başını kim eziyor?

2 Şubat 2010 08:26 tsi
Yılanın başını kim eziyor? Mahir Kaynak soruyor: Arkaplanda kim var?

Dünya yeni bir ekonomik ve bunun üzerine inşa edilecek siyasal düzene doğru hızla yol alırken gündemimiz darbe polemikleriyle doldu. Genel görünümü şöyle özetleyebiliriz. Ordu içinde darbe hazırlığında olan küçümsenmeyecek odaklar vardı. Gerçi hedeflerine varamadılar ve bugün böyle bir teşebbüs olsa bile gerçekleşmesi imkansız. Ancak geçmişte yapılan hazırlıklar büyük olumsuzluklar içeriyordu ve darbe kadar onu hazırlamak için öngörülen olaylar da nefret uyandıracak cinstendi. Camiler bombalanacaktı. (Anlamı darbeciler dine karşıydı). Müzede katliam yapılacaktı. (En duygusal yanımız olan çocuklarımıza düşkünlüğümüz bir tahrik aracı olarak kullanılacaktı). Uçağımızı düşürecektik. (Daha önce teröristlerin yaptığı baskınların faillerinin askerler olduğu ima edilmişti. Yani askerler sadece düşmanın değil kendi askerimizin de tehdidine maruz kalabilirdi). Darbeciler sadece rejimi tehdit etmekle kalmıyor amaçlarına ulaşmak için tüm değerleri çiğneyebiliyordu. Bu görünüm, yapılan anketlere göre, orduya olan güveni hızla eritti.

Diğer ilginç yan ise olanların devletin güvenlik güçleri tarafından değil darbe karşıtı bazı askerlerin ihbarı, bunlara dayanarak yapılan izlemeler ve basına verilen bilgilerle ortaya çıkarılmasıydı.

Bu görünümün ne kadar doğru olduğu yargılamalar sonunda ortaya çıkacaktır. Ancak bu kadar tecrübeye rağmen şu soru cevapsız kalmaktadır: Darbeciler, geçmiştekiler de dahil, ülkenin tehlikede olduğuna inandıkları için mi yönetime el koydular, yoksa herhangi bir tehdit olmadığını bildikleri halde mi darbe yaptılar? Eğer bir tehlikeye inandılarsa bu ortamı kim yarattı?

Geçmişteki tüm darbelerin uluslararası ihtiyaçların bir ürünü olduğunu ve ortamın bunlar tarafından hazırlandığını, darbecilerin hatasının durumu analiz etmemeleri ya da edememeleri ve üretilmiş bir tehdide karşı hareket ettiklerini söyledim.

Günümüzde yaşananları şöyle değerlendiriyorum: 2003 yılında ordu içinde yönetime el koyma düşünülüyordu. Ancak bu hareket ordu içinde yeterli destek görmedi üstelik bir dış destek de bulunamadı. Oysa 28 Şubat kolaylıkla gerçekleştirilmişti ve ABD karşıtı politikalar izleyen Erbakan tasfiye edilmişti. Darbecilerin hatası bu olayı irtica karşıtı olarak değerlendirmek ve siyasi yanını ihmal etmekti. Oysa ideoloji olarak aynı olsa bile farklı bir parti iktidardaydı.

Şimdi bir darbe düşüncesi olmamasına rağmen 2003 yılındaki hazırlıkları günümüze taşımanın ve büyük bir operasyon yaratmanın sebebi ne olabilirdi? Bu sorunun cevabını kendi açımdan değerlendiriyorum ancak kimse bunu tartışmadığı için soruyu sormakla yetineceğim. Verilecek cevap yazının başında belirttiğim ordu hakkındaki oluşan imaj olabilir.

Bir gelişmenin lehimize olması bunun hakkında bazı şüphelerimizin olmasına engel olmamalı ve gerçeği aramak yerine görünenlerden yararlanmaya çalışmamıza sebep olmamalıdır. Bir sözümü tekrarlayacağım: Bir gün bahçenizde bir yılanın başının ezildiğini görürseniz memnun olmakla kalmayın, kimin yaptığını arayın. Bugün yılanın başını ezen yarın sizinkini ezebilir.

Mahir Kaynak / Star



Bu haber 1,774 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,863 µs