En Sıcak Konular

Euronews, Türkçe konuşmaya başladı

30 Ocak 2010 22:16 tsi
Dünya üzerinde 290 milyon eve ulaşan Euronews Haber Kanalı, yayın yaptığı diller arasına Türkçeyi de ekledi.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun(TRT) Euronews'in yüzde 17'lik hissesini alarak ortak olmasıyla başlayan süreçte Türk gazeteciler tarafından hazırlanan haberler dünya üzerinde 151 ülkeye ulaşacak. Ortaklık için Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen törende konuşan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Euronews bünyesinde hazırlanan Türkiye ile ilgili haberlerin hem sayısının artırılması hem de tarafsız bir şekilde sunulmasını arzu ettiklerini dile getirdi.

Törene İbrahim Şahin'in yanısıra Euronews İdari Kurul Başkanı Philippe Cayla ve diğer ilgililer katıldı. Euronews ile yapılan ortaklık ve TRT'nin bu ortaklıktaki amacı hakkında açıklamalar yapan TRT Genel Müdürü Şahin, kendi kurumlarının böyle bir kuruluşla ortak olarak hem kendi deneyimini artıracağını hem de Euronews'teki yapı içinde Türk gazetecilerin istihdam edilmiş olacağını dile getirdi. Ortaklık sayesinde 17 Türk gazetecinin gerekli eğitimi aldıktan sonra kurum içinde çalışmaya başladığını söyleyen Şahin, "Bu gazeteci arkadaşlar aslında Avrupa'da çalışan kişilerden seçildi. Bu seçim Eronews yönetimi kendisi yapmak istedi. Biz de kendimiz seçmek istediğimizi ısrarla söyledik. Bizi kırmadılar. Ocak ayı başından bu yana gazeteci arkadaşlarımız çalışmaya başladı. Euronews ile ortaya çıkan ortaklığın uzun soluklu olmasını diliyorum." dedi.

Türkiye'nin televizyonculuk anlamında zengin bir ülke olduğunu, ulusal, bölgesel ve yerel kanallarla birlikte 200'ün üzerinde TV kuruluşunun yayın yaptığını anlatan Şahin, Euronews'teki haberlerin Türk kültürünün tanıtılması ve turizme etkileri anlamında önemli bir katkı sağlayacağının altını çizdi. Şahin'in konuşmasında en dikkat çeken bölüm Euronews içinde görev yapan Türk gazetecilerden beklentilerini anlatması oldu. Gönderilen Türk gazetecilerin önemli bir görevi yerine getireceğini belirten Şahin, "Çok fazla izlenen kanal içinde çok özgün bir yapı da var. 9 dilde yayın yapılıyor ve 290 milyon eve ulaşılıyor. Bu çok önemli bir potansiyel. Bu yapı içinde gerek Euronews içinde Türkiye ile ilgili haberlerin sağlıklı duyurulması, gerekse Türkiye ile ilgili haber sayısının artması ve bunların da tarafsız bir şekilde izleyicilerle paylaşılması bizim arzu ettiğimiz şey. Yoksa içerik konusunda çok fazla bir şey söylemek durumunda değiliz. Biliyorum ki Fransa'da sendika bu anlamda çok güçlü. Zaten yönetim de çok müdahil olamıyor. Ama bu yapı içinde haberlerin taşınmasında bizim seçip gönderdiğimiz gazetecilerin özellikle editöryal anlamda gayret sarfeden bir anlayış içinde olup, yanlış olan bir şey varsa müdahale edip sağlıklı olarak ekranlara taşımalarını arzuluyoruz." şeklinde konuştu.

Euronews yayanlarının şimdilik TRT2 bünyesinde sabah 06:00 ile 07:00 arasında verileceğini anlatan Şahin, bu zaman diliminin genişleyebileceğini ve bu sayede Euronews'in haber tecrübesinin TRT için artı değer sağlayacağını sözlerine ekledi.

Toplantıda Euronews'in TRT ile yaptığı ortaklığa ilişkin açıklamalar yapan Euronews İdari Kurul Başkanı Philippe Cayla da ortaklık sayesinde Euronews yayınlarının daha geniş bir coğrafyaya ulaşacağını belirtti.



Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,293 µs