En Sıcak Konular

Eleştirileceğiz diye tutum değiştirmeyiz

30 Ocak 2010 20:51 tsi
Eleştirileceğiz diye tutum değiştirmeyiz Ermeni Anayasa Mahkemesi'nin protokolleri 1915 göndermesiyle onaylamasına karşı Erivan'dan yazılı garanti isteyen Ankara, ABD'nin mesafeli tavrına rağmen kararlı. Dışişleri Bakan, Ahmet Davutoğlu, "Kimseden gelecek tenkitleri esas almayız." dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan'la normalleşme sürecinde Türkiye haksızlığa uğrarsa eleştirilere rağmen tutum değiştirmeyeceğini açıkladı. Ermeni hükümetinin Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'a protokollerden imza çekme yetkisine hazırlandığı haberlerinin hemen ardından Davutoğlu'ndan önemli bir çıkış geldi. Davutoğlu, "Doğru yaptığımıza inandığımız zaman kimseden gelecek tenkitleri esas almayız." dedi. Bakan Davutoğlu, Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı konusunda ABD ile görüş ayrılığı olduğunu; ama yapılan görüşmelerden sonra Türkiye'nin endişelerinin daha iyi anlaşıldığını kaydetti.

Afganistan Konferansı için İngiltere'ye gelen Ahmet Davutoğlu, Ermeni konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu. Ermenistan'la imzalanan protokollerin mahiyetinin değişmemesi gerektiğini tekrarlayan Bakan, "Koşul ya da kısıtlama getirilmemelidir. Biz geldiğinin kanaatindeyiz." dedi. Davutoğlu, Ermenistan'dan istenilen talep hakkında ısrarlı sorulara rağmen bu ülkenin iç işlerine karışmamak adına yorum yapmadı. Ancak kaynaklar hukuki mesele olduğu için yazılı bir yorum bekliyor. "Şayet normalleşme süreci rafa kalkarsa kabahat Türkiye'de olmaz mı?" yönündeki bir soru üzerine ise Bakan, gayet kararlı ifadeler kullandı. "Eğer"li ifadeleri sevmediğini ve sürecin devamını istediklerini hatırlatan Dışişleri Bakanı, "Doğru yaptığımıza inandığımız zaman kimseden gelecek tenkitleri esas almayız." dedi. Türkiye'nin doğru yaptığına inandığı zaman ne kadar zorlu şartlar altında ne kadar cesur kararlar alabildiğini herkesin bildiğini söyledi. Sürecin devamına ilişkin olumlu inancı muhafaza ettiklerini dile getiren Bakan, şu çıkışta bulunmayı da ihmal etmedi: "Eğer bu sürecin, doğru işlediği kanaati bizde hasıl olmazsa, bu işi süreci yürütme imkanı kalmaz. Tabii ki tenkitleri de önemseriz. Cevap veririz, konuşuruz. Ama buna rağmen Türkiye'ye bir haksızlık yapılırsa, böyle bir haksızlık yapılacağı düşüncesiyle, tutumumuzu değiştirmeyiz."

Bakan Davutoğlu, konferans sırasında Türk ve Amerikan teknik ekiplerinin gerekçeli kararı madde madde konuştuğunu açıkladı. ABD'nin Türkiye'nin endişelerine mesafeli durduğu konusunda ise Bakan, "Onlar için sürecin devamı önemli; ama bizim için sağlıklı devam etmesi önemli. Görüş ayrılıkları olabilir; ama şimdi daha iyi anladıklarını düşünüyorum." mesajı verdi.

Ermeni kıza: Acılarımızı paylaşalım

Dışişleri Bakanı Davutoğlu dün Londra'da Türkiye'nin dış politikasıyla ilgili Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü'nde (IISS) bir konuşma yaptı. Bakan burada bir Ermeni sivil toplum örgütü temsilcisinin, "Ermenistan ile protokolleri onaylamaktan vaz mı geçtiniz; yoksa başından bu yana samimi değil miydiniz?" sorusuyla karşılaştı. Türkiye'nin, Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin kararına ilişkin kaygısını anlatan Davutoğlu, "Sizin de acı hikayeleriniz vardır. Bizim de var. Bunlar farklı yöne gidiyor. Farklı yönlere mi gidelim? Acılarımızı mı paylaşalım?" diye konuştu.

Yunanistan'la ilişkilerin doğası değişecek

Dışişleri Bakan Davutoğlu, Londra'da önceki gece Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Dimitris Drucas ile üç saat lik bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye ilişkin açıklama yapan Davutoğlu, "Birçok konuda benzer bir perspektiften baktığımız ortaya çıktı. Her şeyden önemlisi ilişkimizin doğasının, yapısının, akışının olumlu yönde değişmesi için mutabık kaldık." dedi. Dışişleri Bakanı, olabilecek görüş ayrılıklarının işbirliğini etkilememesi için daha güçlü bir işbirliği mekanizması kurulmasının kararlaştırıldığını kaydetti. Davutoğlu, Drucas'ın önümüzdeki haftalarda Ankara'ya geleceğini; Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da bu senenin ilk yarısında Atina'ya bir ziyaret gerçekleştireceğini açıkladı.



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,778 µs