En Sıcak Konular

'Türklerin Avrupalı olup olmadıkları tartışmasına son verildi'

30 Ocak 2010 20:15 tsi
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanlığı'na seçilen Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul'a geldi. AK Partili bir grup, Çavuşoğlu'nu çiçeklerle karşıladı. Çavuşoğlu, Türklerin Avrupalı olup ol

AKPM Başkanlığı'na seçilen Çavuşoğlu Frankfurt dönüşünde ayağının tozuyla geldiği İstanbul Atatürk Havalimanı'nda Başmüzakereci Egemen Bağış ile birlikte ortak bir basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu'nu havalimanında Bakan Bağış ve AK Parti İstanbul, Antalya teşkilatı üyeleri çiçeklerle karşıladı. "Türkiye'nin gururu" tezahüratlarıyla karşılanan Çavuşoğlu, partililerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bakan Bağış'la birlikte gerçekleştirdikleri basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Türklerin Avrupalı olup olmadığıyla ilgili tartışmaların artık sona erdiğini söyledi. Çavuşoğlu, "Avrupa Konseyi ile Avrupa Birliği her ne kadar farklı parlementoları olsa da aynı değerleri paylaşıyor. Bizim orada yaptığımız her başarılı çalışma tabii ki AB konusunda da olumlu etki yapacağına inanıyoruz. Bundan sonra da Türkiye'nin Avrupalılığı tartışılmasına da son verilecektir ve son verilmiştir. Türkler Avrupa'da mı? Türkler Avrupalı mı? tartışmalarına da son verilmiştir." dedi.

Türkiye'nin 1949 yılından bu yana içerisinde bulunduğu Avrupa Konseyi'nde 2004 yılına kadar ikinci sınıf muamele gördüğünü kaydeden Çavuşoğlu, "Türkiye, 2004 yılından itibaren denetim sürecinden çıkarak hak ettiği yere birinci sınıf olarak gelmiştir. Stratejik ve başarılı dış politikalar sayesinde Türkiye hem Avrupa Konseyi'nde hem ülkeler nezdinde çok önemli ve güçlü bir ülke haline gelmiştir." şeklinde konuştu,

Kendisinin ilk Türk, Müslüman ve en genç başkan olarak seçildiğine vurgu yapan Çavuş, "Bugüne kadar 24 başkan hep 10 ülkeden çıktı. Bu başkanlık sadece Türkiye için değil Avrupa'daki 47 ülke için de çok önemlidir. Bugüne kadar mesaj gönderen ve bizi ziyaret edenlerin hepsi aynı şeyi söylemiştir, 'Sadece Türkiye için değil bu kurum ve Avrupa için önemli' dediler. Komşu ülkelerden de mektup ve telefonlar geldi onlar da hep aynı şeyi söyledi. 'Bizi de orada siz temsil ediyorsunuz, artık biz de Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi ile ortak çalışmalara girmek istiyoruz' dediler. Bu demektir ki bizim oradaki sorumluluğumuz çok fazla." diye konuştu.

Bugüne kadar Türkiye'nin kendisinden beklenen ümitleri hiçbir zaman boşa çıkartmadığını ifade eden Çavuşoğlu, "Türkiye hep mazlumun sesi oldu. Bundan sonra da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde de oranın başkanı olarak aynı şekilde hizmet edeceğiz. Başkanlığını yaptığımız kurumun etkisini arttırmak için çalışacağız. Bu yolda TBMM'nin Türk halkının ve basınımızın desteği gerekiyor." şeklinde konuştu.

Başkanlığa seçildikten sonra kendisini tebrik için ziyaret edenler arasında İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ayalon'un da olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Sayın Ayolon şunu söyledi, 'Bir Türk'ün bir Müslüman'ın Avrupa Konseyi Parlementerler Meclisi Başkanlığına seçilmesi çok önemli, sizin liderliğinizi kabul ediyoruz ve sizin liderliğinizde olumlu şeylere katkı vermeye devam edeceğiz.' şeklinde bir konuşma geçti aramızda." dedi.

BAĞIŞ: ÇOK GURURLU BİR GÜN

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da, Mevlüt Çavuşoğlu'nun AKPM Başkanlığı'na seçilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bağış, "Bu milletin bir evladı, bu ülkenin bir siyasetçisi ilk defa bizlere Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanlığı'nı Türkiye'ye kazandıran bir kardeşimiz. Sayın Çavuşoğlu bu zorlu zaferden sonra Türkiye'ye dönüşünü yaptı. Biz Mevlüt kardeşimle çok eski dostuz. Öğrencilik yıllarından beri beraber dernekçilik yaptık, beraber cemiyetçilik yaptık sonra Allah nasip etti beraber siyaset yaptık. Kendisinin bugün 800 milyon Avrupalının en üst makamı olan Avrupa demokrasisinin beşiği olan Avrupa'da insan haklarının ve adaletin merkezi olarak kabul edilen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanlığı'na seçilmiş olması, sadece seçilen ilk Türk ve Müslüman en genç başkan olmakla kalmayıp, bu başkanlığı Viyana'nın doğusuna ilk defa taşımış kişi olması gerçekten kendisinin tarihe geçmesine sebep olmuştur." diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından Çavuşoğlu ve Bağış havalimanından ayrıldı.

Cihan



Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,553 µs