En Sıcak Konular

Gazze'ye seyirci kalamayız

30 Ocak 2010 19:18 tsi
Gazze'ye seyirci kalamayız TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, bilinçsiz ve ön yargılı kampanyalarla beslenen islamofobinin, haksız, yanlış ve kasıtlı bir söylem olarak kabul edildiğini belirterek, ''İsviçre'de alınan minare yasağı kararı maalesef İslam karşıtı karar ve uygulamaların

Şahin, Uganda'nın başkenti Kampala'da düzenlenen, İslam Kalkınma Örgütü Parlamento Başkanları Birliği (İKÖPAB) 5. Genel Kuruluna katıldı.

Genel kurulda konuşan Şahin, İKÖ toplantılarının, gündemindeki konuları irdelemenin yanı sıra üye ülkelere birbirleriyle tanışma ve kaynaşma imkanı sağladığını belirterek, ''Bizlerin kaynaşması, halklarımızın daha da yakınlaşması demektir. Halkların yakınlaşması ise ortak idealimizi oluşturan barış, istikrar ve refahın yayılması için daha elverişli bir ortamın oluşturulması anlamına gelmektedir'' diye konuştu.

Şahin, dünyanın barışçıl ortamdan çok uzakta olduğunu, İslam dünyasının pek çok sorunla karşı karşıya bulunduğunu ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

''Orta Doğu barış süreci ve Filistin meselesi, Afganistan, Pakistan ve Yemen'deki durum, Irak'ın geleceğine ilişkin endişeler, Kıbrıs, Batı Trakya, Kafkaslar ve dünyanın diğer bölgelerindeki Müslümanların maruz kaldıkları haksızlıklar halen sürerken, son dönemde batı ülkelerinde yükselişe geçen islamofobi, üzerinde önemle durmamazı gereken yeni bir endişe kaynağı halini almıştır. Yakın zamanda İsviçre'de alınan minare yasağı kararı, maalesef İslam karşıtı karar ve uygulamaların önümüzdeki dönemde artarak süreceğine işaret etmektedir. Bilinçsiz ve ön yargılı kampanyalarla beslenen islamofobiyi haksız, yanlış ve kasıtlı bir söylem olarak algılıyoruz. Bu ön yargılarla küresel boyutta mücadelede halklarımızın temsilcileri ve sözcüleri olarak parlamenterlere önemli görevler düşmektedir.''

TBMM Başkanı Şahin, Türkiye'nin İslam dinine karşı sergilenen ve zaman zaman hakaret içeren bir tutuma dönüşebilen her gelişmeye karşı, gerek İKÖ bünyesinde, gerekse diğer platformlarda tepkisini gösterdiğine işaret ederek, bazı çevrelerin bilinçli kampanyaların etkisiyle terörizmle İslam'ı özdeşleştiren zihniyetinin devam emekte olduğuna dikkati çekti.

Mehmet Ali Şahin, ''Ön yargılarla beslenen bu zihniyete karşı vereceğimiz mücadele zorlu bur mücadele olacaktır'' dedi.

-AYRIM DUVARI İNŞAATI...-

Akdeniz havzası ve Orta Doğu'daki gelişmelerin tüm İslam ülkelerini olduğu gibi Türkiye'yi de yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Şahin, Orta Doğu'daki sorunların merkezinde İsrail-Filistin ihtilafının yattığını belirtti.

Şahin, bölgenin barış için yeni bir fırsatı bulunduğunu ifade ederek, bu fırsatın bir daha çıkamayabileceğini, barış sürecinin tüm kanallarıyla biran önce canlandırılması gerektiğini kaydetti.

TBMM Başkanı Şahin, ''Barış sürecinin önündeki en büyük engeli teşkil eden Yahudi yerleşim faaliyetleri sonlandırılmalı, yolları, köyleri, aileleri bölen ve Filistin'de normal bir ekonomik hayatın oluşabilmesini engelleyen Batı Şeria'daki Filistinlilerin dolaşımı üzerindeki kısıtlamalar süratle kaldırılmalı, ayrım duvarının inşaatı durdurulmalıdır'' diye konuştu.

Şahin, Türkiye'nin Gazze'de yaşananlara sessiz kalmadığını ve kalmamaya da devam edeceğini belirterek, bölge halkının barınma ve eğitim gibi temel gereksinimlerinin karşılanabilmesi için yardımların bölgeye kesintisiz olarak ulaştırılmasının sağlanması ve bir yıldır devam eden insanlık dramının sona erdirilmesi gerektiğini söyledi. Şahin, ''Bu trajediye seyirci kalmamak sadece Filistinli kardeşlerimize değil, insanlığa karşı da borcumuzdur'' dedi.

Gazze'de yaşananlar ve Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşim faaliyetleri konularında İKÖ'ye önemli görevler düştüğünü dile getiren Şahin, ''Türkiye, İsrail ile Filistin arasındaki barış müzakerelerinin yeniden başlatılması yönündeki girişimleri her zaman olduğu gibi desteklemektedir'' dedi.

-IRAK VE AFGANİSTAN-

Konuşmasında Afganistan konusuna da değinen Şahin, Türkiye'nin bu ülkeye askeri önlemlerin yanında sivil katkılarını sürdürdüğünü ifade ederek, Afganistan'ın tarihinin en kapsamlı kalkınma yardımı programını yaptığını belirtti.

Şahin, bu nedenle İstanbul'da Türkiye, Afganistan, Pakistan üçlü zirvesi düzenlendiğini anımsattı.

Toprak bütünlüğü ve siyasi birliği korunmuş, komşularıyla barışık, istikrarlı ve müreffeh bir Irak'ın, Orta Doğu coğrafyasında, güvenlik ve refah kuşağı oluşturulmasında kilit role sahip olduğunu vurgulayan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, bu anlamda Mart ayında yapılacak Irak seçimlerinin büyük önem arz ettiğini bildirdi.

Şahin, Yemen'de son dönemde yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve Afrika'da barış ve istikrarın sağlanması konusunun Türkiye'nin öncelikli dış politikaları arasında bulunduğunu kaydetti.

Afrika'da barış ve istikrarın sağlanması konusunun da Türkiye'nin öncelikli dış politika konularından biri olduğunu dile getiren Şahin, Afrika ülkeleriyle olan ilişkilerin sürdürüleceğini bildirdi.



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    14,297 µs