En Sıcak Konular

O tabirleri kullanmayın

30 Ocak 2010 18:39 tsi
O tabirleri kullanmayın Jandarma, birlikleri neden uyardı?

Ergenekon ana davasının yürütüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Genel Kurmay Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne JİTEM yada JİT adıyla herhangi bir birim olup olmadığına ilişkin bilgi verilmesi yolunda yazılan yazıya gönderilen cevabi yazı, akıllarda soru işareti oluşturdu. Cevabi yazıda, öncelikle JİTEM adı altında ne geçmişte böyle bir birim oluşturulduğu ne de günümüzde böyle bir birim bulunduğu savunuldu. Ancak İçişleri Bakanlığı'nın 19 Mayıs 1987 tarihli onayı ile 2935 sayılı OHAL kanununun 1. maddesinde belirtilen görevleri icra etmek üzere 285 sayılı KHK'nın 4'üncü maddesine göre yetkilendirilen Jandarma Asayiş Komutanlığı'nın teşkil edildiği belirtildi.

Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı kuruluşunda ise Ağustos 1987 tarihinde Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı'nın oluşturulduğu kaydedilen yazıda, bu birimin Jandarma Asayiş Komutanlığı'nın emrine verildiği ifade edildi. Jandarma Asayiş Komutanlığı'nca Ekim 1988 tarihinde terörle mücadelede kendi sorumluluk bölgesindeki istihbarat etkinliğini artırmak ve Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı kadrosunu güçlendirerek istihbarat hizmetlerini daha iyi seviyeye çıkarmak amacıyla Jandarma Grup Komutanlığı'nın ismi "Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı" olarak değiştirildiği, araç ve personel miktarının artırıldığı açıklandı.

Bu uygulamanın kisa bir süre hayatta kaldığı belirtilen açıklamada, "Mart 1990 tarihinde yapilan istihbarat kadro çalışmalarında Jandarma İstihbarat Grup Komutanlıkları ve Jandarma istihbarat Tim Komutanlıkları önceki kadro ve kuruluş yapısı ile teşkilatlanmasına devam etmiştir. Nitekim bu tarihte yapılan kadro duzenlemesinde de istihbarat birimleri, 'Jandarma istihbarat Grup Komutanlığı/Gruplar Komutanlığı' ve 'Jandarma istihbarat Tim Komutanlığı' olarak isimlendirilmiş. Müteakip dönemlerde yapılan bütün kadro çalışmalarında da Jandarma istihbarat birimleri, 'Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı' ve 'Jandarma İstihbarat Tim Komutanlığı' olarak düzenlenmiştir." denildi.

Uygulamanın geçici görev kuruluşu uygulaması olduğu belirtilen açıklamada, bu uygulamaya Nisan 1990 tarihinde son verildiği ve Jandarma Genel Komutanlığı'nca yapılan duzenleme dogrultusunda Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı istihbarat birimleri, Jandarma istihbarat Grup Komutanlığı ve Jandarma İstihbarat Tim Komutanlığı olarak teşkilatlandığı belirtildi.

JİTEM YA DA JİT TABİRİ KULLANILMAMASI İÇİN BİRLİKLER UYARILDI

Mahkemeye ulaşan cevabi yazının bundan sonraki bölümünde ise, komutanlık alt kadroları ve vatandaşlar tarafından 'JİTEM' olarak bir oluşum bulunduğu, bunun da komutanlık tarafından kesinlikle inkar edildiği belirtildi. Yazıda, "Geçici görev kuruluşu uygulamasina Nisan 1990 tarihinde son verilmiş olmasma rağmen; JiTEM isminin bir süre daha bölgede bazi vatandaşlar ile bir kısım devlet gorevlileri tarafindan kullanılmasının, tamamen bilgisizlikten veya Jandarma ile ilgisi olmayan kötü niyetli bir kısım çevrelerin yaklaşımından kaynaklandığı değerlendirilmektedir." ifadesi kullanıldı. Bununla ilgili olarak da yazının alt bölümlerinde şu ifadelere yer verildi: "JİTEM tabiri günümüzde oldugu gibi geçmiş yıllarda da jandarma dışında bazı kaynaklarca zaman zaman kullanılmıştır. Hatta Jandarma Genel Komutanlığı'nın konuyu bilmeyen bazı alt kademelerinde de benzer ifadeler kullanılması ve bu meyanda Jandarma istihbarat timlerinden 'JİT' diye bahsedildiğinin görülmesi uzerine; 1994 yılında 'JİTEM', 1997 yılında da 'JİT' tabirinin kullanılmaması için birlikler uyarılmıştır."

Jandarma istihbarat birimlerinin yönergelerinin ve görev talimatlarının mevcut kanun ve yonetmeliklere uygun olarak duzenlendiği belirtilen yazıda, diğer istihbarat birimleri gibi gorevlerini her zaman mevcut mevzuat içerisinde yerine getirmekte olduğu açıklandı. Bu açıklamaların ardından, "Belirtilen hususlar haricinde, ilgi ekindeki CD içerisinde bulunan belgeler ile Ümit Oğuztan'dan ele geçtigi bildirilen belgede yer alan, Jandarma Genel Komutanlığı'na yönelik değerlendirmeler ve öne sürülen iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Yapılan incelemede istihbarat birimlerinin başarılarını ve etkinliklerini arttırmak maksadıyla; Temmuz 1991 tarihinde yapılan yeni duzenleme ile İstihbarat Grup Komutanlığı ve İstihbarat Tim Komutanlığı'nın emir komuta bağlantılarının yeniden düzenlendiği, Jandarma İstihbarat Gruplar komutanlığı Karargahı ile emirle kurulacak statüde olan istihbarat Grup ve timlerinin lağvedildiği, yapılan düzenleme ve düzenleme nedenlerinden dolayı Şehit Org. Eşref Bitlis tarafindan adli veya idari yönden bir soruşturma açıldığına dair bilgi, belge ve kayda rastlanılmadığı anlaşılmıştır." ifadesi kullanıldı.

Cihan



Bu haber 897 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,886 µs