En Sıcak Konular

Fischer: Murat Kurnaz dosyasında Amerika bizi engelledi

0 0 0000 00:00 tsi
Eski Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Guantanamo üssünden serbest bırakılan Murat Kurnaz ile ilgili olarak, bu kişinin daha önce serbest bırakılması için elinden gelen her türlü çabayı harcadığını, ancak Amerikan makamlarının kendilerini büyük öl

       Kurnaz’ın neden 2002 yılında serbest bırakılmadığını araştıran komisyonda tanık olarak ifade veren Fischer, Murat Kurnaz’ın Almanya’da yaşayan annesinin kendisinden yardım istemesi üzerine Türk vatandaşı olmasına rağmen bu kişinin serbest bırakılması için yoğun şekilde çaba harcadığını belirterek, "Beklentimiz fazla değildi, Amerikan makamları bizi oldukça engelledi" diye konuştu.
      "Kurnaz Türkiye’ye gönderilseydi en azından dışarıda olurdu" diyen Fischer, Kurnaz’ın güvenlik açısından bir risk oluşturup oluşturmadığı konusuyla kendisinin bizzat ilgilenmediğini, ancak her türlü işkence olayına karşı olduğunu söyledi.
      Kurnaz olayıyla ilgili olarak, 2002 yılında Başbakanlık Müsteşarı olan Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in tutumunu desteklediğini ifade eden Fischer, Steinmeier’in bu konuda katı bir tutum izlediği ya da serbest bırakılmasını istemediği şeklindeki açıklamaların konuya yanlış yaklaşımdan kaynaklandığını savundu.
      ABD’de 11 Eylül 2001 tarihinde yaşanan saldırılardan birkaç ay sonraki durumu hatırlatan Fischer, "Koblenz’deki trende bulunan bomba patlamış olsaydı, bugün tartışmalar çok farklı yönde olurdu" diye konuştu.
      Fischer, Kurnaz’ın 2002 yılında Alman İstihbarat Teşkilatı (BND) görevlileri tarafından Guantanamo’da sorgulandığından da o dönemde haberdar olmadığını söyledi.
      Dışişleri Bakanlığında eskiden görev yapan daire başkanlarından Karl Flittner de, komisyonda tanık olarak verdiği ifadesinde, Kurnaz’ın sorgulanmasından o dönemde haberleri olmadığını doğrulayarak, Kurnaz’ın Türk vatandaşı olması sebebiyle "fazla bir şey yapamadıklarını" belirtti.
      Federal İçişleri Bakanlığının eski Müsteşarı Claus Schapper ise ifadesinde, Kurnaz’ın 2002 yılında güvenlik açısından bir risk olarak görüldüğünü, Almanya’da eylemlerde bulunabileceği endişesiyle ülkeye gelmesine izin verilmediğini söyledi.

milliyet



Bu haber 433 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,827 µs