Taliban uyarısı | " /> Taliban uyarısı | "/>

En Sıcak Konular

Davutoğlu'ndan Taliban uyarısı

30 Ocak 2010 12:25 tsi
Davutoğlu'ndan Taliban uyarısı İngiliz Daily Telegraph gazetesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, "Afgan hükümeti ile Taliban arasındaki bir barış anlaşmasının El Kaide tehdidine son vermeyeceğini" söylediğini yazdı.

Gazetenin dış politika muhabiri Damien McElroy'un Davutoğlu ile yaptığı mülakatın ardından kaleme aldığı haberde, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin, Taliban'ın dahil olduğu ulusal bir uzlaşma sürecinin birkaç hafta içinde başlatılmasını umduğunu açıkladığı hatırlatıldı.

McElroy, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun konuya ilişkin ise şunları söylediğini aktardı:

"Taliban ile El Kaide arasında tam bir benzerlik olduğunu düşünmemeliyiz çünkü birçok Taliban üyesi Afgan halkıdır ve ulusal uzlaşı onlar için gereklidir. Bu sorunun kaynağıyla ilgili, neden bu problemin olduğu hakkında düşünmeliyiz."

NATO'nun tek Müslüman üyesi olarak Türkiye'nin görüşlerinin önemli olduğuna ve Türkiye'nin 2001 yılından bu yana Afganistan ilişkilerinde önemli rol oynadığına dikkati çeken McElroy, Davutoğlu'nun ayrıca, "Uluslararası terörle mücadele, ortak gayemiz ama bu sadece mücadeleyle ilgili değil. Barış için yeni bir küresel vizyon olmalı" dediğini kaydetti.

Davutoğlu'nun İsrail-Arap sorunu ve Müslümanları öfkelendiren diğer ihtilaflarla ilgili daha kapsamlı bir stratejiye ihtiyaç olduğunu söylediğini de yazan McElroy, Davutoğlu'nun şu sözlerine yer verdi:

"Eğer Filistin'deki durum devam ederse veya Müslüman toplumların duygularını kışkırtan başka ihtilaflar çözümsüz olarak bırakılırsa o zaman bu terör konusunu kontrol altında tutmak zor olacaktır. Barışla ilgili küresel bir vizyon, ayrıca bölgesel bakış açılarının ve bölgesel barışın olması gerektiğini düşünüyoruz."

Türkiye'nin bu hafta Pakistan ve Afganistan yetkilileriyle istihbarat paylaşımının da gerçekleştiği toplantılara ev sahipliği yaptığını anımsatan McElroy, Davutoğlu'nun ayrıca, "Yemen'de büyüyen El Kaide'nin tüm Orta Doğu'nun istikrarını tehdit ettiğini" söylediğini bildirdi.

Davutoğlu'nun konuya ilişkin, "Yemen'deki kritik problemleri anlıyoruz. Bu, Yemen'den bölgeye yayılabilir" dediği kaydedildi.



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,533 µs