En Sıcak Konular

Bakkallar süpermarketlere karşı birleşti

30 Ocak 2010 11:12 tsi
Bursa'nın İnegöl ilçesinde market zincirleriyle rekabet edebilmek amacıyla bir araya gelerek kooperatif kuran bakkallar, “Birlikten güç doğar” sözünü doğrularcasına, şirketlerden tek başına hareket etmeleri durumunda alabileceklerinden çok da

İnegöl Bakkallar Odası ve S.S İnegöl Bakkallar Temin Tevzi Kooperatifi (BAKKOOP) Başkanı Hakan İnkaya, 2005 yılında oda başkanlığına seçildikten sonra marketlerle rekabet edebilmek için herkesin eşit oranda ortak olacağı bir kooperatif kurmaya karar verdiklerini söyledi.

16 kişiyle kurdukları BAKKOOP'u, 30 Ekim 2006'da resmi olarak tescillendirdiklerini belirten İnkaya, “Önümüzde mevcut bir şablon olmadığı için her şeyi deneme yanılmayla yoluyla yaptık. Sonuçta işleyen bir model ortaya çıkarttık. Gün geçtikçe de büyümekteyiz” dedi.

İnkaya, dünyanın en yüksek cirolu firmalarıyla aynı mesleği yaptıklarına dikkati çekerek, “Uluslararası firmaların lokal zincirlerinin pazarlama departmanlarıyla mücadele ediyoruz. Eğer bunun karşısında siz bir grup değilseniz, kümelenmemişseniz, bu rekabetçi piyasada çok fazla dayanma şansınız yok” görüşünü dile getirdi.

BAKKOOP'un şu an için 77 üyesi bulunduğunu kaydeden İnkaya, şöyle konuştu:
“Artan ilgiyle birlikte BAKKOOP'a üye olmayana satış yapma imkanı kazanmak için tüzüğümüzde değişiklik yaptık. Kar amaçlı çalışmıyoruz. BAKKOOP'un yöneticileri de bugüne kadar hiçbir şekilde ücret almadı. Tüm kazanımları, üyelerle paylaşıyoruz. Bugün itibariyle aşağı yukarı 2 bin 200 kalem malla hizmet vermekteyiz, yıllık da 3,5 milyon lira gibi bir ciromuz var. Esnafımız, ayrıca işletmesini geliştirmek için bizden istediği gibi hizmet ve lojistik destek alabiliyor.”
İnkaya, 6 ay önce üyelerine yönelik internet sitesi açtıklarına değinerek, üyelerin böylelikle internetten sipariş verme konforunu yaşadıklarını ifade etti.

BAŞARISI, DİĞER İLLERE DE ÖRNEK OLUYOR

Hakan İnkaya, (dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı) Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın, kooperatifleşme sürecinde kendilerine verdiği desteğe işaret ederek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün danışmanlarıyla da BAKKOOP ile ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını, modellerinin geliştirilmesi için de Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü yetkilileriyle görüşme halinde olduklarını anlattı.

Türkiye'nin çeşitli yerlerinden uyguladıkları modelle ilgili bilgi talebinde bulunulduğunu ancak kimsenin henüz uygulamaya geçmediğini belirten İnkaya, “Gördüğümüz ilginin en somut göstergesi, internet sitemize yaklaşık 40 ilden giriş yapılmasıdır. Aslında diğer yerlerde de modelimizin uygulanması ihtiyacı var” dedi.

İnkaya, İnegöl haricinde Bilecik, Bozüyük, Domaniç ve Tavşanlı gibi yakın çevrelerindeki esnaflara da mal verdiklerini kaydetti.

“MARKETLER YASASI ÇIKSIN DİYE GÖZYAŞI MI DÖKECEĞİZ”

“Marketler Yasası”nı da değerlendiren İnkaya, şunları ifade etti:
“Yasa çıkarsa tabii ki iyi olur, ama çıkmadığı takdirde oturup bütün gün Marketler Yasası çıksın diye gözyaşı mı dökeceğiz? Biz bu kooperatif çalışmasında ya da oda çalışmalarımızda hep şunu yapmaya gayret gösterdik. Yasa çıkarsa bizim için bir artı ama çıkmadığı bir durumda da biz acaba ne yapabiliriz? Bu noktayla alakalı ben her esnafın kendi işini çok iyi yapması kanaatindeyim. Eğer her esnafımız işini çok iyi yaparsa, bana göre bu Marketler Yasasına gerek bile kalmaz. Çünkü müşterilerimiz, bizden hizmet bekliyorlar.”

BAKKOOP modelinin gelişmesiyle ilgili bir düzenleme yapılması gerektiğine inancını dile getiren İnkaya, hükümetin desteğiyle BAKKOOP modelinin yaygınlaşması dileğinde bulundu.

A.A.



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,615 µs