En Sıcak Konular

İsrail cevabını teslim etmeli

30 Ocak 2010 10:54 tsi
İsrail cevabını teslim etmeli Hükümet kaynaklarına göre , Goldstone Raporu’nun İsrail’in Gazze’de geçen kış işlediği savaş suçlarıyla ilgili ithamlarından sonra İsrail’in bu konuda Birleşmiş Milletlere belgeleyici bir evrak teslim etmesi gerekiyor.

Başbakan Benjamin Netanyahu Cuma sabahı Birleşmiş Milletler genel sekreteri Ban Ki-moon’a teslim edilmek üzere ortalama kırk sayfalık bir belge hazırladı.

Fakat İsrail Goldstone Kurulu’nun BM raporu için istediği soruşturma komisyonu oluşturma işlemleri konusunda şimdiye kadar bir açıklama yapmadı.

İsrail’in şimdiki pozisyonundan sorumlu Enformasyon Bakanı Yuli Edelstein İsrail’in bu tarz bir komisyon kurmayı reddedeceğini fakat hükümetin bu konuda ikiye bölündüğünü belirtti.

Basın raporlarına göre, İsrail bazı siyasi liderleri ve askeri komutanları dinleme yetkisi çerçevesinde sınırlı yetkilere sahip bir komisyon kurmayı kabul edebilir.

BM’ye “İsrail adaletinin bağımsızlığını” temin eden belgede, ordunun kasten sivilleri öldürdüğünün  inkar edilmesinin yanında savaş yasaları noktasında “Ordu’nun yaptığı herşeyin uluslararası hukuka uygun olduğu” belirtiliyor.

İsrail tarafının iddiasına göre Hamas Direniş Örgütü’nün Gazze Şeridi’nden gelen roket saldırılarına karşı savunma amacıyla fırlattığı roketler sonucu yerel tıbbi kaynaklara göre çoğu sivil olan 1450 Filistinli ve 13 İsrailli öldü.

BM tarafından desteklenen Goldstone Raporu “savaş suçu” ya da “insanlığa karşı suç işlemek” ile itham edilen İsraillilerin Ocak sonuna kadar çatışmayla ilgili kayda değer bir soruşturma yapmazlarsa Uluslararası Ceza Mahkemesine sevkedilmeleri gerektiğini vurguladı.

www.liberation.fr'den çeviren Mercan Yücel Kazancı



Bu haber 893 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,457 µs