En Sıcak Konular

Çocuğunuz tatili nasıl geçirmeli?

29 Ocak 2010 22:39 tsi
Tatilini sevdiği etkinliklerle geçiren çocuklar 2. donem dinlenmiş olarak girerek daha verimli geçirebilirler.

Dünya Bülteni / Zehra Gülle

Hangi yaşta olursa olsun her insan belli bir çalışma temposundan sonra dinlenmeye ihtiyaç duyar. Çocukların da yorucu geçen bir eğitim öğretim döneminden sonra vücutlarının ve zihinlerinin dinlenmeye ihtiyacı vardır. Yarıyıl tatilini sevdiği etkinliklerle geçiren çocuklar 2. yarıyıla dinlenmiş olarak girerek daha verimli bir eğitim dönemi geçirebilirler.

Tatil dendiğinde genellikle gezmek, eğlenmek ya da yatıp uyumak gelir insanın aklına. Büyükler böyle düşündüğünde çocuklar da genellikle tatil denince aynı şeyleri düşünürler. Oysa tatilde de hem eğlenip hem de öğrenilebilir.

Tatilin boşa geçirilecek bir zaman dilimi olmadığı ebeveynler tarafından çocuklara verilmelidir. Özellikle televizyon ve bilgisayar başında boşa vakit geçirmemeleri için alternatif olabilecek faaliyetler düşünülmelidir. Çocuğun yaşına, cinsiyetine, ilgilerine ve ailenin durumuna göre bir tatil planı yapmak her ailenin işini kolaylaştıracaktır. Ekonomik durumu iyi olan aileler farklı etkinlik ve gezi planları yapabileceği gibi tatilin eğlenceli, verimli ve eğitici bir biçimde geçmesi için illaki ekonomik güce ihtiyaç yoktur.

Her şeyden önce tatiller çocukların okul derslerindeki eksikliklerini tamamlamak için önemli fırsatlardır. Özellikle sınava hazırlanan çocuklar için konu eksiklerini tamamlamaları açısından önemlidir. İlköğretim döneminde bilgiler pekiştirilmediğinde kısa zaman sonra unutulur. İlkokul 1. sınıf öğrencileri okuma yazmayı yeni öğrendiklerinden dolayı her gün belli bir süre okuma ve hatta basit matematik işlemleri yaparak öğrendiklerini tekrar yoluyla pekiştirmelidir. Bunun için her gün çocuğun yaşına uygun hikâye kitapları, gazete, dergi okuması ve çocuğu zorlamayacak şekilde basit matematik problemleri çözmesi sağlanabilir. Tabi bu planı hazırlarken çocukların tatilde olduklarını unutmadan sıkı bir program yerine daha esnek ve onları zorlamayacak bir program olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Yapılabilecek Etkinliklere Öneriler

• Şehrinizde bulunan kütüphaneleri ziyaret edin. Hem çocuğunuzla vakit geçirmiş, hem gezi yapmış hem de kitap okumuş olursunuz. Çocuğunuza okuma alışkanlığı kazandırmak için öncelikle sizin kitap okuma alışkanlığınızın olması gerekir. Her akşam televizyon karşısında vakit geçiren anne babanın çocuğu da aynı şeyi yapacaktır. Oysa yapılan araştırmalar kütüphane kullanma alışkanlığının küçük yaşlarda kazanıldığını göstermektedir.

• Yine şehrinizde bulunan tarihi ve kültürel mekânları ziyaret edebilirsiniz. Böylece hem çocuğunuzun tarih bilinci kazanmasını sağlar hem de yaşadığı şehri gezip tanımasını sağlayarak çevre bilinci kazandırmış olursunuz.


• Çocuğunuzun ilgilerine göre onun hayatta işine yarabilecek etkinlikler düzenleyebilirsiniz. Örneğin; çocuğunuzla birlikte kek ya da salata yapın. Ya da evdeki basit tamirat işlerini birlikte yapın. Küçük bir söküğü nasıl dikebileceğini gösterin.


• Çocuğunuzla birlikte huzurevi ya da çocuk yuvasını ziyaret edebilirsiniz. Buradaki insanlara yardımcı olmak, farklı dünyaları görmelerini sağlayarak hem öğrenmelerini sağlayacak hem de hayır işi yapmalarından dolayı onları mutlu edecektir.


• Çeşitli spor aktivitelerine katılmalarını sağlayabilirsiniz. Çocukların enerjilerini boşaltmaları için spor önemli bir aktivitedir. Bireysel yapılabilecek spor faaliyeti olabileceği gibi grup olarak yapılan sporlar da çocukların rahatlamalarını ve farklı arkadaş ortamlarına girmelerini sağlayarak sosyalleşmelerine katkıda bulunacaktır.


• İzcilik faaliyeti çocukların doğayı tanıyarak öğrenmelerini sağlayan, üretkenliklerini geliştirebilecekleri önemli faaliyetlerdendir. Çocuğunuzun izcilik kampına katılmasını sağlayarak içindeki macera ruhunu ortaya çıkarabilirsiniz.


• Çocuğunuz yaş olarak genç diyebileceğimiz grupta ise ve çalıştığınız için çocuğunuzla birlikte geçireceğiniz çok fazla vaktiniz yoksa onu haftanın belli günlerinde kendi işyerinize götürerek ufak görevler verip birlikte çalışabilir (ya da ilgisi olduğu başka bir işyerine gönderebilir) hatta küçük harçlıklar vererek hayatla ilgili bilgi, beceri, deneyim kazanmasını sağlayabilirsiniz.

 
• Bütün bunların yanı sıra özellikle Büyükşehirlerde belediyelerin açmış olduğu ve çocukların kültürel ve sosyal gelişimlerine yönelik faaliyetler yapan “Bilgi Evleri” ne gitmelerini sağlayarak çocuğunuzu hem sokaktaki tehlikelerden uzak tutmuş hem de eğitici faaliyetlerden yararlanmasını sağlamış olursunuz.

Önemli olan tatilin boş bir zaman olarak değerlendirilmeden gerçekten verimli ve eğlenceli bir şekilde geçirilerek çocuğun zihnen ve bedenen dinlenmiş bir şekilde 2.yarıyıla başlangıç yapmasının sağlanmasıdır.

 



Bu haber 760 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,257 µs