En Sıcak Konular

Davutoğlu: İsrail-Suriye görüşmeleri başlayabilir

29 Ocak 2010 21:28 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "İsrail ve Suriye arasında görüşmeleri başlayabilir" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail ile Suriye arasındaki görüşmelerin iki tarafın güçlü siyasi iradesiyle yeniden başlayabileceğini, Türkiye'nin de bu görüşmeleri destekleyebileceğini söyledi.

Davutoğlu Londra'daki "Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü" (IISS) adlı düşünce kuruluşunda, "Yeni Dünya Jeopolitiği: Türkiye, BM Güvenlik Konseyi Üyesi olarak Küresel Barışa Nasıl Katkı Sağlıyor" konulu konuşma yaptı.

Türkiye'nin "dünyadaki yeni ve mevcut jeopolitik durumdaki" yerinden ve izlediği politikalardan da bahseden Davutoğlu, Türkiye'nin bu çerçevede yeni bir politikası olduğunu, bunun da "komşularla sıfır problem" olduğunu kaydetti.

Davutoğlu, Türkiye'nin bölgesiyle ilgili konularda aktif katılım gösterdiğini ve rol üstlendiğini ifade ederek ve bu konuda örnekler vererek, Türkiye'nin işbirliği içinde olan komşularla ve güvenlik ve istikrarla küresel barışa katkı sağlamak istediğini ifade etti.

Sunumunun ardından katılımcıların sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, Türkiye'nin İsrail'le ilişkileri ve İsrail-Suriye ilişkileriyle ilgili sorular üzerine, Türkiye'nin İsrail'le bazı anlaşmazlıkları bulunduğunu, mevcut İsrail hükümetiyle farklı görüşlere sahip olunduğunu, ancak bunun, Türkiye-İsrail ilişkilerinin "temel yapısı olduğu anlamına gelmediğini" kaydetti.

Davutoğlu, 2008 yılında İsrail hükümetinin Türkiye'ye güvenerek ve Türkiye'nin öncülüğünde Suriye ile dolaylı görüşmeler gerçekleştirdiğini anımsatarak, "Bizim İsrail'e yönelttiğimiz eleştiri antisemitizmle (Yahudi karşıtlığı) ilgili değil. Biz İsrail'in politikalarını Gazze savaşı nedeniyle eleştiriyoruz" dedi.

Türkiye'nin tarihinde Yahudi karşıtlığıyla ilgili tek bir örnek olmadığını belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye yüzyıllar boyunca bütün Yahudiler için güvenli bir bölge olmuştur ve böyle olmaya da devam edecektir. İsrail hükümetinin bir politikasını eleştirmek, Türkiye-İsrail ilişkilerinin sonu anlamına gelmez. İlişkilerimiz devam ediyor ama eleştirilerimiz de devam edecek."

Türkiye-Ermenistan ilişkileri ve Ermenistan Anayasa Mahkemesinin aldığı gerekçeli kararla ilgili soru üzerine Davutoğlu, Ermenistan Anayasa Mahkemesinin aldığı kararın kabul edilemeyeceğini belirtti ve "Türkiye ile Ermenistan arasında, Türkler ve Ermeniler arasında ve bütün ülkeler ile Kafkas toplumları arasında belirsizlik barındırmayan, açık bir normalizasyon istiyoruz" dedi.

aa

 



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,350 µs