En Sıcak Konular

Hamas: İsrail, Dubai'de bir komutanımızı öldürdü

29 Ocak 2010 17:47 tsi
Hamas, komutanlarından Mahmut Abdurrauf el Mabhuh'un Dubai'de düzenlenen suikast sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Hamas, olayın arkasında İsrail'in bulunduğunu duyurdu.

Hamas tarafından Gazze'de yapılan açıklamada, örgütün silahlı kanadı İzzettin el Kassam'ın kurucularından olan Mabhuh'un 20 Ocak'ta öldürüldüğü, olayın faillerinin bulunması için Dubai polisiyle ortak çalışmaya hazır oldukları belirtildi. Açıklamada. cinayetten İsrail'i sorumlu tuttukları da vurgulandı. Konuyla ilgili olarak İsrail ve Dubai'den herhangi bir açıklama yapılmadı.

Hamas'ın Şam'da yaşayan politburo üyelerinden İzzet el Rişk de cinayetten sorumlu tuttukları İsrail'e karşı intikam eylemleri gerçekleştireceklerini belirtti.

Gazze'deki Cebaliye Mülteci Kampı'nda doğan Mabhuh (50), Hamas'ın silahlı kanadı İzzettin el Kassam'ın kurulmasında önemli rol oynadı. Daha önce birkaç kez İsrail tarafından tutuklanan Mabhuh'un yaşadığı Suriye'den Dubai'ye gitmesinden sonraki gün öldürüldüğü belirtiliyor.

İsrailli kaynaklar, Mabhuh'un Gazze'ye İran'dan gönderilen silahların sevkiyatını yönlendirdiğini de öne sürüyor.

Hamas, 1989 yılında Avi Sasportas ve Ilan Sadon adlı iki İsrail askerinin kaçırılarak öldürülmesi eylemlerinin arkasında Mabhuh'un bulunduğunu belirtiyor.

Mabhuh farklı zamanlarda İsrail'de gerçekleştirilen pek çok eylemin de sorumlusu olarak gösteriliyor. Mabhuh'un Gazze'deki evi İsrail askerleri tarafından yıkılmıştı.

2004 yılında Hamas liderleri Şeyh Ahmet Yasin ve Abdülaziz Rantisi'yi düzenlediği saldırılarla öldüren İsrail 1997 yılında da örgütün şimdiki lideri Halit Mişal'e Ürdün'de suikast düzenlemek istemiş, ancak Mişal'in olayı fark etmesi üzerine iki Mossad ajanı yakalanmıştı.

Hizbullah komutanlarından İmad Muğniye de 11 Şubat 1998'de Şam'da düzenlenen bir suikastle öldürülmüş; örgüt, olayın arkasında İsrail'in bulunduğunu açıklamıştı.

Parlamento seçimlerinde rakibi El Fetih'i büyük bir hezimete uğratan Hamas, İsrail ve ABD'nin karşı çıkmasından dolayı hükümet kuramayınca 2007 Haziran ayında Gazze Şeridi'ni silahlı güçle ele geçirmişti. Bu tarihten itibaren Gazze'ye abluka uygulayan İsrail daha sonra 22 günlük bir saldırı ile bölgeyi büyük bir yıkıma uğratmış, bin 400 Filistinliyi de öldürmüştü.

Son yıllarda ses getiren cinayetlerin işlendiği yerlerden biri olan Dubai'de Lübnanlı ünlü şarkıcı Suzan Tamim de öldürülmüştü. Tamim'i öldürttüğü öne sürülen Mısırlı milyarder işadamı Hişam Talat Mustafa, idam cezasıyla yargılanıyor.

Çeçenlerin önde gelen komutanlarından Sulim Yamadayev de 28 Mart 2009'da cinayete kurban gitmiş, olayın arkasında Rus istihbaratının olduğu belirtilmişti. Ünlü Çeçen komutan ve devlet adamı Zelimhan Yandarbiyev de 13 Şubat 2004'te düzenlenen suikast sonucu Katar'da hayatını kaybetmişti.



Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,841 µs