En Sıcak Konular

'Polis merkezleri denetlenecek'

29 Ocak 2010 14:50 tsi
'Polis merkezleri denetlenecek' İçişleri Bakanı Beşir Atalay, “Nezarethanelerimiz yine temiz olsun ama mutlaka kameralı olsun. oralar mutlaka görüntülensin. Bu hem vatandaşı koruyacak hem polis merkezlerinin şeffaflığını sağlayacak hem de polisimizi işkence ve kötü muamele zanları

Atalay, Rixos Otelde düzenlenen “İl Emniyet Müdürleri Toplantısı”nda yaptığı konuşmada, polis teşkilatının, 165 yıldır, vatandaşın can ve mal güvenliğini, huzurunu sağlamak için çaba gösteren köklü bir kuruluş olduğunu belirtti. Güvenlik hizmeti sunarken, hukukun üstünlüğüne, şeffaflığa, güvenlik ve özgürlük dengesi ile vatandaş memnuniyetine büyük önem verdiklerini ifade eden Atalay, şöyle konuştu:

“Vatandaşımızın güveni, teşkilatımızın elindeki en önemli değerdir. Göreve geldiğimizden bugüne kadar, devlette, kollukta ve vatandaşta algılamayı değiştirdik. Güvenliği baskılama olarak algılayan, korkutan, şiddet uygulayan, sindiren polislik algılayışını ortadan kaldırdık. Polisten çekinen, polis merkezlerine gitmekten çekinen vatandaşımız eskisi gibi yok. Polisten destek isteyen, işbirliği yapmaya hazır vatandaş var. Kollukta ise vatandaşını seven, sevecen, iyi muamele eden, görevini yapan, suçu önleyen, suçluyu takip eden, vatandaşına eziyet etmeyen, her halükarda anlayış gösteren polisimiz var.

İşkenceye ve kötü muameleye sıfır tolerans politikasıyla işkenceyi ülke gündeminden çıkardık. Polisi, güvenlik adına hak ve özgürlükleri kısıtlayan değil, hak ve özgürlüklerin teminatı ve bekçisi haline dönüştürdük.”

Atalay, ayırca teşkilat olarak, sokaklara korku salan çeteleri ve organize suç örgütlerini çökerttiklerini ve vatandaşın devlete güvenini pekiştirdiklerini söyledi.

2009 yılında, asayiş hizmetlerinden kaçakçılık ve organize suçlarla mücadeleye, terörle mücadeleden trafik hizmetlerine bütün alanlarda çok başarılı çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlatan Atalay, “Türkiye büyük bir ülke, nüfusumuz çok ama genel asayiş olarak şehirlerimize baktığımızda, Türkiye huzurlu ve güvenli bir ülke” dedi.

Uygulamaya koydukları projelerle polisin sokak hakimiyetinde, suça anında müdahalede, suçlular üzerinde caydırıcılıkta, şüpheli ve sanıkların yakalanmasında artış kaydedildiğine işaret eden Atalay, şöyle devam etti:

“Terörle mücadelede de tüm kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarımızla birlikte geniş yelpazede mücadele sürüyor. Emniyet teşkilatı, terörle mücadeleyi hukuk devleti ilkelerine ve insan haklarına saygılı, özgürlük ve güvenlik dengesi içinde sürdürmektedir. Hedefimiz, terör olaylarını meydana gelmeden önlemektir. Bu doğrultuda tedbirler alınmakta, başarılı operasyonlarla yapılmaktadır.

Terörü sonlandırmak ve Türkiye'nin demokratik standartlarını yükseltmek için Demokratik Açılım sürecini ve başlattık ve yürütüyoruz. Türkiye artık terörü taşımak istemiyor. Terörü sonlandırmada kararımız tamdır.”

KAÇAKÇILIK VE ORGANİZE SUÇLARLA MÜCADELE

Atalay, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele kapsamında, suç örgütlerinin neredeyse tamamının çökertildiğini bildirdi. Geçen yıl bu doğrultuda, 43 ilde 119 operasyon gerçekleştirildiğine dikkati çeken Atalay, 2 bin 200 çete üyesi yakalandığını, bunlardan 863'ünün tutuklandığını söyledi. Atalay, uyuşturucuyla mücadele konusunda, 14 bin 675 operasyon yapıldığını, yüksek miktarda uyuşturucu yakalandığını ve bunlarla ilgili 31 bini aşkın kişinin gözaltına alındığını kaydetti.

Yurt içindeki uyuşturucu şebekelerine yönelik yapılan operasyonlarda da 5 bin 425 kişinin yakalandığını, bunların çoğunluğunun da tutuklandığını belirten Atalay, il emniyet müdürlerinden uyuşturucu tacirlerine göz açtırmamalarını istedi.

Gerçekleştirilen başarılı çalışmalar sonucu, Türkiye'nin uyuşturucu konusunda transit ülke olmaktan çıktığını ifade eden Atalay, Türkiye'nin bu konuda yaptığı çalışmaların uluslararası kamuoyunda da olumlu yankı bulduğunu dile getirdi.

Atalay, trafik kazalarının azaltılmasına yönelik de bakanlık olarak ciddi çalışmalar yaptıklarını, alınan tedbirlerle ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarında düşüş olduğunu söyledi.

“HATA YAPANLARI KORUMAYIN”

Karakolları polis merkezlerine dönüştürerek, bu yerlerin daha modern, şeffaf ve insani hale getirilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan Atalay, polis merkezleriyle ilgili, “vatandaşlarımız temiz bir ortama gelsin, iyi bir muhatap bulsun, polislerimiz vatandaşa iyi muamele etsin” dedi. Atalay, şöyle devam etti:

“Nezarethanelerimiz yine temiz olsun ama mutlaka kameralı olsun. Oralar mutlaka görüntülensin. Bu, hem vatandaşı koruyacak hem polis merkezlerinin şeffaflığını sağlayacak hem de polisimizi işkence ve kötü muamele zanlarından koruyacaktır. Aralık ayında, 276 polis müfettişimizi bütün il ve ilçelere gönderdik. Polis merkezlerinde neler yapıldı, raporları bize geldi. Başarılı ve başarısız iller var. Tekrar bunları gözden geçireceğiz. Eksiklikler için 6 ay süre veriyorum. Bu yılın ortasında polis merkezlerini tekrar denetleteceğim. Buralarda en küçük bir zaaf olmayacak.”

Emniyet teşkilatı içinde suç işleyenlere yönelik “korumacı” yaklaşımlardan vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Atalay, “Bütün polisimiz bizim için değerli ama hata yapanları korumayın. Korursanız teşkilata zarar verirsiniz” diye konuştu.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, hata yapan polislerin teşkilattan uzaklaştırılmasını isterken, başarılı polislerin ödüllendirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

A.A.



Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,415 µs