En Sıcak Konular

29 Ocak 2010 12:11 tsi
Asparagas zamanlamaları kime mesaj?

iyibilgi Ankara

Dün Atina’dan daha doğrusu Yunan basınından gelin bir haber, ortalığı karıştırdı. “Ortalık”tan kastedilen yine Yunanistan.

Türk basın mecralarına “!Erdoğan asparagası’ Atina’yı karıştırdı” başlığıyla düşen haber, Başbakan Erdoğan’ın Davos Ekonomik Forumu’nda bu yıl Yunanlı meslektaşı ile görüşeceği üzerine kuruluydu.

Yunanistan’ın en çok satan Ta Nea Gazetesi, Başbakan Erdoğan’ın katılmadığı Davos’ta bugün Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile görüşebileceğini yazdı ve hatta “hükümet kaynakları, görüşmenin kısa süreceğini söylediler. Hükümet bu şekilde görüşmenin önemini küçümsemeye çalışıyor” diyerek, aslında hem “kaynak” gösterdi, hem de haberinin gücünü pekiştirdi.

To Vima gazetesi ise “iki başbakanın Davos’da görüşebileceklerini, görüşme talebi gelirse Papandreu’nun reddetmeyeceğini” ileri sürdü.

Haber bu şekilde kamuoyuna sunulunca, “doğal olarak”, Yunan muhalefeti de üzerine düşen görevi yaptı. Yeni Demokrasi Partisi lideri Andonis Samaras, “Yunanistan ile Türkiye başbakanlarının, Davos’taki görüşmelerine çok az bir süre kala ve Erdoğan’ın programlanmış Atina ziyareti öncesinde birbirlerine gönderdiği mektupların içeriğinin bütününün gizlenmesi ciddi soru işaretleri yaratmaktadır. Böylece Yunanistan’ın, Türkiye ile her konuda ve kapalı kapılar ardında ikili diyaloğa sürüklendiği izlenimi güçleniyor.”

Tabii bütün bu haberler, üzerine yapılan yorumlar ve gösterilen kaynaklar palavra! Ya da medya diliyle asparagas. Bunun niteliği üzerinde duracağız ama, bugün internet haber sitelerinde zaten bu haber vardı.

Bizim üzerinde durmak istediğimiz ise minik bir hatırlatma ile başlayacak. Anımsanacağı gibi, 2009 yılının Haziran ayında da (Tam olarak 21-22 Haziran 2009) benzer bir olay daha yaşanmıştı.

Hatta o zamanki asparagas bugünkü asparagasın hayli büyüğüydü. Öyle ki, o zaman verilen kimi haberlerin başında, “yüzyılın asparagası” manşeti duruyordu.

Yine Başbakan Erdoğan, Atina gezisini son dakikada iptal edince Yunan basınının tarihe geçecek asparagas haberleri açığa çıkmış, To Vima ve Ethnos gazetelerinin hafta sonu eklerinde Karamanlis'in Erdoğan'la görüştüğü, görüşmenin gergin havada geçtiği yazılmıştı. 

Oysa Başbakan Erdoğan sağlık gerekçesiyle Atina ziyaretini çoktan iptal etmişti. “Var olmayan bir görüşmeyi varmış gibi yazmakla yetinmeyen To Vima ve Ethnos, Erdoğan ve Yunan Başbakanı Kostas Karamanlis'in yaptıkları ileri sürülen ikili görüşmelerin “çok soğuk bir havada” gerçekleştiğini” de okurlarına duyurmuştu.

Yalan haberlerin detayları inanılmaz biçimde renklendirilmişti ama şimdi buna girmiyoruz, sadece kısa sürede yaşananan “aynı” olaylara dikkat çekiyoruz.

Ama şunu ekleyelim: o zaman Yunan gazetecilere nedeni sorulduğunda “teknik aksaklıklar” yanıtı alınmıştı genel olarak. Ki bu da mümkün değil.

Peki bu tesadüfler ne kadar büyük olursa olsun ve kamuoyunu etkilerse etkilesin bir “mâna” çıkarmak mümkün mü?

Her iki asparagasın nerelerden beslendiği, hemen tüm gazetelere sirayet ettiği, Türkiye ve Başbakan Erdoğan odaklı olduğu, ölçüsüz biçimde abartıldığı türünden tespitler bizi nereye götürür?

Her iki büyük asparagasın zamanlamalarına bakarak, “ortak konjonktür” üzerinden ipuçları eldelemek mümkünse de, bu sefer belki de Yunanistan’ın kendi iç dinamiklerine odaklanmak gerekebilir.

Zira ortak noktalar çoksa da, müşterek olmayan ve başat ayrılıklar da var. Örneğin iki haberin yayınlandığı dönemlerde Atina’da farklı başbakanların oturması gibi!

Atina yönetiminin sadece farklı bir partiden çok, bölgesel ve küresel siyaseti de farklı yorumlayacak bir hükümete geçmesi gibi. Yeni Başbakan’ın aynı zamanda Dışişleri bakanı olması, ABD ve özellikle de Türkiye ile ilişkilerde farklı ve ılımlı çizgiler taşıması gibi.

Yunanistan’ın genel olarak ağır bir ekonomik baskı altında olduğu ve IMF’le masayla oturmak zorunda kalabileceği gibi. Bunların hepsine bakmak gerekiyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,980 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,527 µs