en büyük küresel tehdit! | " /> en büyük küresel tehdit! | "/>

En Sıcak Konular

Bir tutam kağıt parçası, en büyük küresel tehdit!

29 Ocak 2010 10:57 tsi
Bir tutam kağıt parçası, en büyük küresel tehdit! Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol) Genel Sekreteri Ronald K. Noble, “Şu anda en büyük küresel tehdidin pasaport sahteciliği olduğunu” söyledi.

Dünya Ekonomik Forumu toplantıları nedeniyle Davos'ta bulunan Noble, Associated Press ajansına yaptığı açıklamada, dünya genelinde çalınmış milyonlarca belgenin bulunduğunu belirterek, bu belgelerin teröristler veya suç grupları tarafından kullanılabileceğini kaydetti.

Noble, “Sadece geçen yıl içinde dünya genelinde havaalanlarında işlem gören 500 milyon adet (pasaport gibi) seyahat belgesinin karşılığının Interpol'ün veri tabanında bulunmaması, şu anda dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük tehdittir' dedi.

Interpol veri tabanında çalınmış veya kayıp 11 milyon pasaportla ilgili bilgi olduğunu ifade eden Noble, “bu pasaportlar üzerinde oynama yapılarak teröristler, savaş suçluları, uyuşturucu ve insan tüccarları tarafından kullanılabildiğini” vurguladı.

ABD'nin pasaport sahteciliği tehlikesinin farkına vardığını belirten Noble, bu ülkeden yapılan Interpol veri tabanı taramasının 2006'da 2 bin ile sınırlı kaldığını, ancak geçen yıl bu sayının 78 milyona ulaştığına işaret ederek, “Bu şekilde kayıp veya çalıntı pasaportlarla seyahat eden 4 bin kişiye ulaştılar” dedi.

ABD'nin Detroit kentinde bir uçağın havaya uçurulma girişiminin ardından havaalanlarında gelişmiş vücut tarayıcılarının kullanılmaya başlanmasını da “hedef saptıran bir yöntem” olarak değerlendiren Noble, söz konusu vücut tarayıcılarına ne kadar kaynak ayrıldığını merak ettiğini söyledi.

Söz konusu sorunun daha iyi bir istihbaratla, bunun ise ülkeler arasında daha iyi bir istihbarat paylaşımıyla mümkün olabileceğini belirten Noble, “Bu tür pasaportları taşıyanların motivasyonunu bilemezsiniz. Eğer bir teröristseniz, üzerinizde (kolayca) tespit edilebilecek patlayıcı madde taşır mısınız? Hayır” diye konuştu.



Bu haber 730 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,669 µs