Londra’da gerildi | " /> Londra’da gerildi | "/>

En Sıcak Konular

Ermenistan’la ipler Londra’da gerildi

29 Ocak 2010 09:03 tsi
Ermenistan’la ipler Londra’da gerildi Londra’da dün akşam saatlerinde Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya arasında birbiri ardına gelen ve toplam 1.5 saat süren diplomasi trafiği yaşandı.

Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin Türkiye ile İsviçre arasında imzalanan protokollerin ruhuna aykırı karar alması ve Türkiye’nin buna karşı çıkması, Afganistan için toplanan Londra Konferansı’na damgasını vurdu.

Londra’da dün akşam saatlerinde Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya arasında birbiri ardına gelen ve toplam 1.5 saat süren diplomasi trafiği yaşandı. Ancak bu trafik de Ermenistan Mahkemesi’nin protokollerle ilgili aldığı karardan sonra Ankara ile Erivan arasında baş gösteren gergin ortamı yumuşatamadı.

Nalbantyan geri adım atmadı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, mahkemenin kararından sonra Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan’la ilk kez yüz yüze görüşme fırsatını Londra’da buldu. Bu görüşme, Ermenistan yönetimine protokollerden imzayı çekme yetkisi verecek bir yasanın çıkabileceği haberinin ardından gerçekleşti. Davutoğlu, Nalbantyan’a kararın iki ülke arasındaki protokollerin ruhuna ve sürecin özüne aykırı olduğunu belirterek, Erivan yönetiminin protokollere sadık kalacağına dair güvence vermesini istedi. Nalbantyan ise mahkeme kararının protokollerle çelişmediğini savunarak, bu konuda geri adım atmadı.

Ermenistan’ın tutumunda herhangi bir değişiklik olmayınca görüşme 15 dakikada bitti. İki bakan aynı konuyu şubatta Münih’te yapılacak Güvenlik Konferansı sırasında bir kez daha görüşmek için mutabık kaldı.

Rusya kriz için devrede

Davutoğlu, Nalbantyan’la görüşürken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov’la biraraya geldi. Lavrov daha sonra da Nalbantyan’la buluştu. Bunun üzerine Davutoğlu, Memedyarov’la bugün için planlanan görüşmesini öne çekerek, Azeri bakanla biraraya geldi.

Memmedyarov’a Ermenistan Mehkemesi’nin kararıyla ilgili tutumunun son derece net olduğunu bildiren Davutoğlu, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da Rusya ziyareti sırasında Medvedev’den Dağlık Karabağ sorununu çözümü için Minsk Grubu’nun hızlanmasını istediğini aktardı. Azeri bakan da son Soçi Zirvesi ile ilgili Davutoğlu’na bilgi verdi.

hurriyet



Bu haber 953 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,966 µs