Sayıştay denetimi | " /> Sayıştay denetimi | "/>

En Sıcak Konular

Askeri harcalamalara Sayıştay denetimi

29 Ocak 2010 08:09 tsi
Askeri harcalamalara Sayıştay denetimi 

Hükümet Sayıştay Kanunu’nu tümüyle değiştiren bir teklif hazırlıyor. Buna göre Sayıştay sadece hukuki denetim yapmakla da kalmayacak. Yeni teklif tüm kamu kurumlarının yanı sıra TSK’yı da kapsıyor.

Hükümet böylece kamuda daha çok şeffaflık ve verimlilik sağlanmasını amaçlıyor. Böylece ordunun her türlü harcaması her aşamada Sayıştay’ın ve sivil otoritenin kontrolüne girecek.

Sayıştayın, bugüne kadar yaptığı hukuki denetimin yanı sıra mali ve performans denetimi de yapmasını öngören yeni bir düzenleme yapılıyor. AA'nın haberine göre Düzenleme, TSK da dahil olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarını kapsayacak.

Böylece her türlü silah alımının denetim ve kontrolü de fiilen Sayıştay'ın kontrolünde yapılabilecek. Gerek tank ,top, füze gibi ağır silahların, gerekse daha küçük silahların alım ihaleleri ve alımları ile her türlü askeri harcama sivil denetime tabi olacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Sayıştay Kanunu bütünüyle değişiyor. Yakında teklif haline getirilecek olan çalışmada, bugüne kadar yaptığı hukuki denetimi sürdürecek olan Sayıştay'ın, bunun yanı sıra mali denetim ve performans denetimi yapması da öngörülüyor.

Sayıştay Kanunu ile ilgili çalışmanın içinde yer alan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Sayıştay'ın bugüne kadar hukuki denetim yaptığını belirterek, kamunun tüm harcamalarının kanun ve mevzuata uygunluğunun denetlendiğini hatırlattı. Yeni düzenlemede bu denetimin aynen korunduğunu anlatan Canikli, ''Buna ilave olarak 2 yeni denetim mekanizması getiriliyor'' dedi.

Yeni denetim mekanizmalarından birinin ''mali denetim'' olduğunu ifade eden Canikli, bununla, kamu kurum ve kuruluşlarının her yıl yayınladığı mali tabloların ve raporların gerçeği yansıtıp yansıtmadığının denetleneceğini ve güvenirliğinin test edileceğini söyledi. Canikli, ''Bu denetimle, şeffaflık ve saydamlık kuralının hayata geçmesi sağlanacak. Envantere giren bir malın alımından kullanımına, stoklardan çıkmasına kadarki süreç takip edilecek'' diye konuştu.

Yeni düzenlemedeki diğer denetim mekanizmasının ''performans denetimi'' olacağını kaydeden Canikli, tüm kurum ve kuruluşların performansının ölçüleceğini, bu nedenle tüm kamu kurum ve kuruluşlarının performans kriterlerini bütçelerinde açıklayacağını ifade etti.

Canikli, performans ölçümünün önceden belirlenen kriterlere göre yapılacağını, bu kriterlerin, ilgili kurum, DPT ve Maliye Bakanlığının ortak çalışmasıyla belirleneceğini ve bütçede ilan edileceğini söyledi. Canikli, kurumlara verilen bütçenin hedefe ulaşıp ulaşmadığı, amacı doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığına bakılacağını da kaydetti.

 




Bu haber 450 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,743 µs