En Sıcak Konular

Küresel ekonomik düzende 'yeni normal' aranıyor

28 Ocak 2010 14:39 tsi
Küresel ekonomik düzende ''yeni normal'' aranıyor. ''Daha az risk'', ''daha çok ihtiyatın'' aranacağı yeni küresel mali sistemde ''yeni normal'', daha çok düzenleyici ve denetleyici önlem içeriyor.

Davos Zirvesi'nde, küresel krize neden olan eski standart ve sistemlerin yerine, yeni normalleşmenin kuralları tartışılıyor.

1929 Dünya Ekonomik Buhranı'ndan buyanaki en büyük krizin ortaya çıkmasında katkıda bulunan Bretton Woods Sistemi sorgulanırken, ''Yeni Bir Bretton Woods'' için küresel risk ve sistemik hataların araştırıldığı panellerde, çözüm yolları da araştırılıyor.

-DAHA ÇOK DÜZENLEME VE DENETLEME OLACAK-

Yeni normalin prensipleri belirlenirken, yeni küresel mali sistemde, ''yeni normal'' daha çok düzenleyici ve denetleyici önlem içeriyor.

Bankacılık sistemindeki ihtiyatların artırılmasını da öngören sistem, ekonomistlere göre, bir anlamda ''ak akçe, kara gün içindir'' prensibiyle hareket edecek.

Ekonomistler, örneğin, eski düzende, bankaların riskli yatırım alanlarına yönelerek bankacılık ana faaliyet alanı dışında hareket ettiklerini, ihtiyat bulundurmanın karlı bir hareket olarak görülmediğini, ancak ''yeni normal'' düzeninde, ihtiyatın önemli olacağını vurguluyorlar.

-''DAHA AZ RİSK, DAHA ÇOK İHTİYAT''-

Yeni normallerin temelinde daha az risk, daha çok ihtiyat olacağını belirten ekonomistler, eskiden tamamıyla piyasanın kendi mekanizmasıyla düzelmesine bırakılan mali sistemin, yeni düzende, genel ekonomideki tüm resmi görebildikleri için ulusal ve uluslararası resmi mali kurumların da sisteme daha etkin katılarak, gözetleyeceklerini ifade ediyorlar.

Ekonomistler, Davos toplantılarının da ana teması olan, yeniden düşünerek, yeniden tasarlayarak inşa edilecek Yeni Normalin belirlenmesiyle, yatırımların önünü açacak öngörülebilirliğin de güçleneceğini vurguluyor.

A.A.



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,255 µs