En Sıcak Konular

İl il yurttan donduran kış raporu

28 Ocak 2010 12:51 tsi
Yurdun büyük bölümünü etkisi altına alan soğuk hava ve kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor. Kış mevsiminin etkili olduğu 10 ilde toplam 643 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.

VAN

Van İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı İzettin Polat, kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan yollarda 12 ekiple çalışma yürütüldüğünü belirterek, şu an 72 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğunu, bu yollardaki çalışmaların tipi nedeniyle güçlükle yürütüldüğünü ifade etti.

AĞRI

Ağrı'da hafta başında etkili olan ve üç gün devam eden kar yağışı, yerini soğuk ve dondurucu havaya bıraktı.

Meteoroloji İl Müdürlüğü yetkilileri, gece ölçülen hava sıcaklığının eksi 29 derece olduğunu belirterek, vatandaşları sis ve buzlanmaya karşı uyardı.

Soğuk hava nedeniyle çatılarda buz sarkıtları oluştu, araçların yakıtı dondu. Bazı vatandaşlar, araçların motor bölümünü, bazı vatandaşlar da atlarını battaniyelerle soğuktan korumaya çalıştı.

Ağrı İl Özel İdaresi yetkilileri, merkez ve ilçelere bağlı 77 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğunu, bu yollarda çalışmaların aralıksız devam ettiğini kaydetti.

HAKKARİ

Hakkari'de de kent merkezinde biriken kar yığınlarını temizleme çalışmaları devam ediyor.

Üç gündür süren çalışmalarda cadde ve sokaklarda biriken kar yığınları, kamyonlara yüklenerek, şehir dışına taşınıyor.

Hakkari Belediyesi karla mücadele ekibi sorumlusu Samettin Tekçe, 3 gündür, 12 personel, 4 iş makinesi ve 5 kamyonla çalışmaların devam ettiğini anlatarak, ''şimdiye kadar 750 kamyon kar, şehir dışına taşındı. Çalışmalar devam ediyor'' dedi.

SİVAS

Sivas'ta kar yağışı nedeniyle, il genelinde toplam 65 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi.

Trafiğe kapanan Divriği-Arapkir devlet kara yolunun Mursal ayrımı ile Suşehri-Refahiye ayrımı İmranlı yolunda da halen ulaşım sağlanamadığı belirtildi.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle 3 köye de elektrik verilemediği, 23 yerleşim biriminin de haberleşme sisteminin arızalı olduğu kaydedildi.

Bu arada, Ulaş ilçe merkezindeki gölün yüzeyi, son günlerde etkili olan soğuk hava nedeniyle buzla kaplandı. Yüzeyi yaklaşık 10 santimetre buzla kaplanan gölde, güzel kış manzaraları oluştu.

Gölün yüzeyinin buz tutmasıyla birlikte gölde barınan Karabatak ve Balıkçıl kuşları bölgeyi terk etti.

Belediye yetkilileri, bölgede kuşları korumaya yönelik çalışmalar yaptıklarını belirterek, vardiyalı olarak gölü gezdiklerini ve gölün kıyısındaki bazı yerlere kuşlar için yem bıraktıklarını kaydetti.

BİLECİK

İl Özel İdaresi yetkililerinden alınan bilgiye göre, etkili olan kar yağışı nedeniyle merkeze bağlı 20, Bozüyük'te 23, Gölpazarı'nda 16, Yenipazar'da 23 ve Pazaryeri'nde 2 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.

Yetkililer, köy yollarının ulaşıma açılması için ekiplerin çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü belirttiler.

Ayrıca Yenipazar ilçesinin, Bilecik-Eskişehir bağlantılı kara yolunun da kapalı olduğu öğrenildi.

BURSA

Kar yağışı nedeniyle Bursa'nın Mustafakemalpaşa, Keles, Büyükorhan ve İnegöl ilçelerine bağlı köyler başta olmak üzere, Bursa'da toplam 42 köy yolu ulaşıma kapandı.

Bu arada, Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı Ufuk Söylemez'in partisinin Bursa İl Başkanlığında yapacağı basın toplantısının, hava muhalefeti nedeniyle iptal edildiği bildirildi.

BALIKESİR

Balıkesir'de ise 82 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor, 41 köye de elektrik verilemiyor. Yetkililer, yol açma çalışmalarının aralıksız sürdüğünü kaydettiler.

SAMSUN, ORDU VE SİNOP

Samsun, Ordu ve Sinop'ta yer yer etkili olan kar yağışı nedeniyle bölgede halen 121 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi.

Kar yağışı nedeniyle Samsun'un Terme ve Çarşamba ilçelerinde 21 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. Sinop'un Ayancık ilçesinde 15, Erfelek'te 10 Türkeli ilçesinde de 9 köyle ulaşım sağlanamıyor. Ordu'da ise özellikle Ünye, Mesudiye, Perşembe, Akkuş ve Fatsa ilçelerinde etkili olan kar yağışı sonucu 66 köy yolu kapandı.

Yetkililer, kar yağışının etkisini sürdürmesi nedeniyle yol açma çalışmalarında zaman zaman aksamalar meydana geldiğini söylediler.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle çok sayıdaki köyün enerji nakil ve telefon hatlarında meydana gelen arızaların da giderilmesine çalışıldığı bildirildi.

KÜTAHYA

Kütahya'da gece başlayan ve aralıklarla etkili olan kar yağışı dolayısıyla kara yollarında ulaşım kontrollü olarak sağlanıyor.

İl merkezini Eskişehir, Afyonkarahisar ve Tavşanlı'ya bağlayan kara yollarında trafik ekipleri, sürücüleri yavaş gitmeleri ve araçlarında zincir, halat, takoz bulundurmaları yönünde uyarıyor.

Bu yollarda Karayolları 145. Şube Şefliği, kent merkezinde ise belediye ekiplerince tuzlama çalışmaları yapılıyor.

İl Özel İdaresi yetkilileri, il merkezi ve ilçelerde kar yağışı nedeniyle yaklaşık 100 köy yolunun ulaşıma kapandığını, yürütülen yoğun çalışmalarla bu yolların bugün açılmasının beklendiğini bildirdi.

Çavdarhisar-Gediz kara yolunun 20. kilometresinde bulunan Yaylaköy ile Çavdarhisar-Kütahya kara yolunun 35. kilometresinde yer alan Kireç mevkilerinde yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşımın güçlükle sağlandığı belirtildi.

Bu arada, kar kalınlığının Kütahya kent merkezinde 20 santimetreye, kentin yüksek kesimlerinde 30 santimetreye ulaştığı öğrenildi.

KAYSERİ

Karayolları 6. Bölge Müdürü Mustafa Karademir, Karayolları ekiplerinin, ulaşımın kesintiye uğramaması için aralıksız çalıştığını belirterek, ''Her an değişen hava şartları nedeniyle hizmet kesintileri olursa, büyük bir özveriyle çalışan personelimize, vatandaşlarımızın biraz daha anlayışlı ve sabırlı davranmalarını bekliyoruz'' dedi.

Kayseri merkezden Erciyes Dağı'na Hacılar ilçesi ve Hisarcık beldesinden geçen 2 yolda karla mücadele çalışmalarını yerinde inceleyen Karademir, ''Erciyes Dağı Kayak Merkezi'nin bulunduğu noktadayız. Yani kara yolunun geçtiği en yüksek nokta. Burada ekiplerimiz, şu anda eksi 17 derecede çalışmalarını sürdürüyor. Bu sıcaklık, gece saatlerinde ve gün içinde çok daha düşüyor. Bütün bunlara karşılık, ekiplerimiz yol açma çalışmalarına devam ediyor'' diye konuştu.

MUĞLA

Muğla Meteoroloji Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, kentte dün geceden beri yer yer gök gürültülü sağanak etkili oldu. Son 24 saatte metrekareye 37,2 kilogram yağış düştü.

Yetkililer, Muğla'da yağışların aralıklarla 5 gün daha devam edeceğini belirterek, vatandaşların ve ilgililerin dikkatli olmalarını istediler.

Bu arada, kentte zaman zaman güneşli hava etkili oluyor.

BURDUR

Burdur ve ilçelerinde sabah saatlerinde başlayan kar yağışı nedeniyle kar kalınlığı yer yer 15 santimetreye ulaştı. Şehir merkezinde kar yağışı nedeniyle ulaşım konusunda bir sıkıntı yaşanmazken, Burdur Emniyet Müdür Yardımcısı Yahya Yılmaz, ekiplerin sürücülerin güvenliği için önemli güzergahlarda görev yaptığını bildirdi. Yılmaz, Çeltikçi, Karaçal, Söğüt, Salda, Çatak Beli ve Dirmil rampalarında karayollarının kar mücadelesi çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Burdur İl Özel İdaresi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Nuri Çan da Burdur genelinde kapalı köy yolu bulunmadığını, gelebilecek ihbarlara karşı hazırlıklı olduklarını kaydetti. Çan, Burdur merkezde 5 ekibin görev yaptığını, olası yoğunluğa karşı 4 ekibin de hazır bekletildiğini söyledi.

ESKİŞEHİR

Eskişehir'de gece başlayan ve sabah saatlerine kadar süren kar yağışı nedeniyle kara yollarında ulaşım kontrollü olarak sağlanıyor.

Kent merkezini Bilecik, Ankara, Kütahya, Afyonkarahisar'a bağlayan kara yollarında trafik ekipleri, sürücüleri araçlarında zincir, halat, takoz bulundurmaları konusunda uyarıyor.

İl Özel İdare Müdürlüğünün de köy yollarında önlemler alındığı bildirildi. İl Özel İdare Müdürlüğünün 9 ekibi, Bozdağ mevkisinde, Alpu ilçesi Gökçekaya Barajı mevkisinde, Mihallıççık ilçesi Çatacık Ormanları mevkisinden çalışmalarını sürdürüyor.

İl Özel İdaresi yetkilileri, kent merkezinde ve ilçelerde kar kalınlığının 5-10 santimetre arasında olduğunu ve ulaşımın güç olduğu köy yollarında çalışmalarının hızla sürdüğünü bildirdi.

Anadolu Üniversitesi Havaalanı'nın da temizleme çalışmalarının ardından uçakların iniş ve kalkışlarına hazır hale getirildiği bildirildi.

KIRKLARELİ

Kırklareli'nde akşam saatlerinde başlayan kar yağışı vatandaşların sokaklara çıkmasına neden oldu. Gençler ve çocuklar kartopu oynarken, kent beyaz örtüye büründü.

Karayolları 15. Şube Şefliği ekipleri de Dereköy, Demirköy, Kofçaz ve Pehlivanköy yollarında kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyorlar.

Kırklareli Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri ise hava sıcaklığının sıfır derece olduğunu, kar yağışının cuma ve cumartesi günleri etkili olacağını belirttiler.

Kar yağışı nedeniyle kapalı yol bulunmazken Kırklareli'ne bağlı Dereköy'de kar kalınlığı 30 santimetre, Demirköy ilçesindeki Mahya Tepe'de ise kar kalınlığının 40 santimetreye ulaştığı bildirildi.

DOĞU KARADENİZ

Doğu Karadeniz'de etkili olan kar yağışı nedeniyle 5 ilde toplam 591 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.

Alınan bilgiye göre, Trabzon'da 200, Rize'de 115, Artvin'de 64, Gümüşhane'de 30 ve Giresun'da 182 olmak üzere toplam 591 köy ile ulaşım sağlanamıyor.

İl Özel İdaresi Yol Ulaşım Hizmetleri Müdürlüklerine bağlı ekipler, söz konusu yolların açılması için başlattıkları çalışmaları aralıksız sürdürüyor.

Giresun'un iç kesimindeki Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk ilçeleri ve Sivas ile bağlantısını sağlayan kara yolunun 2 bin 220 rakımdaki Eğribel Geçidi'nde ulaşım 3 gün sonra tek şeritten kontrollü olarak sağlanmaya başlandı.

Karayolları 104. Giresun Şube Şefliği yetkilileri, kar kalınlığının yer yer 2 metreye ulaşan bölgede, kar yağışı ve tipinin sabah saatlerinde yeniden başladığını, bu güzergahı kullanan sürücülerin yanlarında mutlaka zincir, takoz ve çekme halatı bulundurmaları gerektiğini kaydettiler.

Bu arada, Borçka-Hopa kara yolundaki Cankurtaran mevkisinde bugünden itibaren tırların da geçişine izin verildiği, yolda ulaşımın kontrollü olarak sağlandığı bildirildi.

aa

 



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,074 µs