En Sıcak Konular

'İran konusunda kimseye güvenme'

28 Ocak 2010 12:30 tsi
'İran konusunda kimseye güvenme' Başkan, bu mesajı aklında tutabilecek mi?

ABD Başkanı Barack Obama’ya dış politika tercihlerinde ilham kaynağı olan, eski Başkan Jimmy Carter’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski dünyanın en etkili dışpolitika dergisi Foreign Affairs için yazdığı makalede Obama’ya İran konusunda dikkatli olması gerektiği uyarısı yaptı. İran’a daha sert bir duruş sergilenmesini isteyenlere dikkat çeken Brzezinski, “Saldırının bedelini biz öderiz” dedi, Obama’ya “seni yönlendirmelerine izin verme” mesajı gönderdi.

ABD’nin önde gelen stratejisti Zbigniew Brzezinski dünyanın en etkili dergisi için kaleme aldığı yazıda “İran’a saldırının faturasını biz öderiz” dedi, Başkan Barack Obama’ya “bu konuda kendi güven, başkasının seni yönlendirmesine izin verme” mesajı gönderdi. Foreign Affairs için kaleme aldığı makalede ABD Başkanı Obama’yı İran’a saldırı konusunda uyaran Brzezinski derginin Ocak sayısında yayınlanacak makalede “İran’a daha sert bir duruş sergilenmesini isteyenler, Tahran’a yönelik bir ABD ya da İsrail saldırısının acı sonuçlarına ABD’nin katlanması gerekeceğini bilmeliler” diye yazdı.

KENDİNE GÜVEN MESAJI

Böyle bir durumda İran’ın Afganistan ve Irak’taki ABD güçlerini hedef alacağı uyarısında bulunan Brzezinski Hürmüz boğazının alev alev yanan bir savaş bölgesine dönüşeceği, yükselen gaz fiyatlarının faturasını ise Amerikalıların ödeyeceği öngörüsünde bulundu. Brzezinski yazısında İran meselesiyle ilgili “Obama bu süreci yönetme konusunda sadece kendisine güvenmeli, yönlendirilmemeli” dedi.

FİLİSTİN NEFRETİN SEBEBİ

Başkan Obama’nın görevinin ilk yılında ABD dışpolitikasını kapsamlı bir şekilde dönüştürerek Nobel Barış Ödülü’nü kazanmayı hak ettiğini vurgulayan eski ulusal güvenlik danışmanı Obama’nın dikkatli olması gereken ikinci alanın Ortadoğu barış süreci olduğunu belirtti. İsrail ile Filistin arasındaki anlaşmazlığın sonucuna Filistinlilerin katlandığını, ancak hala sürmekte olan bu sorunun ABD’nin çıkarlarını tehlikeye atığı kadar İsrail’e de zarar verdiğini vurguladı. Brzezinski “Bunu söylemek moda değil ama ABD’ye yönelik nefretin arkasında bu anlaşmazlığın ürettiği kan ve acı var” saptaması yaptı.

EN ETKİLİ DERGİ İÇİN YAZDI

ABD’de strateji dendiğinde akla gelen iki isimden birisi olan Zbigniew Brzezinski’nin özelliği ABD Başkanı Barack Obama’nın dış politikasındaki değişime ilham veren önde gelen akıl hocalarından birisi olması… Obama’nın Başkan adayı gösterilmesinde önemli bir rol oynadığı bilinen Brzezinski’nin diğer bir özelliği de Başkan’ın dışpolitika ekibinin oluşmasında kilit etkiye sahip olması. Brzezinski dünya genelinde Büyük Satranç Tahtası isimli kitabıyla tanınıyor. Bu arada yazının yayınlanacağı Foreign Affairs dergisi de ABD dış politikası yapımında görüşlerine en çok itibar edilen düşünce kuruluşu Dış ilişkiler Konseyi’nin (CFR- Council on Foreign Relations) yayın organı. Brzezinski’nin makalesi derginin Ocak-Şubat sayısında yayınlanacak.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,293 µs