En Sıcak Konular

Demokrasi için 6 adım!

28 Ocak 2010 11:27 tsi
Demokrasi için 6 adım! Daha çok demokrasi için anayasadaki 6 maddenin değişmesi önerisine destek veren uzmanlar, böylece ülkenin deli gömleğinden kısmen kurtulacağını düşünüyor

Türkiye’nin demokrasi çıtasının yükselmesi için Anayasa ve kanunlarda acil değişmesi gereken 6 öneriye destek veren hukuk otoriteleri ve akademisyenler, bu yasaların evrensel hukuka ve AB düzenlemelerine aykırı olduğunu söyledi. 1982 Anayasasının deli gömleği olduğunu ve belirten uzmanlara bu deli gömleğinden kurtulmanın yollarnı şöyle sıraladı.

Bahçeşehir Üniversitesi AB İlişkileri Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cengiz Aktar: 1982 Anayası tamamen yamalı bohça durumunda. Hala kendisine atfedilen deli gömleği işlevini sürdürüyor. AP’nin parti kapatma ve vekilliğin düşmesiyle ilgili Venedik kriterleri uygulanmalı. Bunlar uygulansa bir nebze rahatlık yaşanabilir. Deli gömleğini yırtmış oluruz. Askeri yargı da mutlaka gözden geçirilip kaldırılmalı“

Anayasa Hukukçusu Prof. Servet Armağan: Madde 68, 102, 156, 157 ve 159’uncu maddelerin değişmesi mini bir Anayasa değişimi olur.”

Demokrat Yargı Eşbaşkanı Orhan Gazi Ertekin: Önce yargı reformu yapılmalı. Yargıtay ve Danıştay’ın yetkileri düzenlenmeli, HSYK ve AYM yeniden yapılandırılmalı.

Askeri Yargıtay kalkmalı

Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Yargıtay eski Başkanı Prof. Sami Selçuk: Anayasa değiştirilmemeli, toptan kaldırılmalı. Bunun için şu yöntemde uyuşulabilir: Kurucu kurultay. İkincil kurucu iktidar olarak ille de 1982 anayasasının kimi maddeleri üzerinde değişiklik yapılacaksa, erkler ayrılığı ilkesi yaşama geçirilmeli, milletvekili gerçekten bütün milletin vekili olmalı, baraj yüzde 3 olmalı, HYK ve AYM üye sayısı artırılmalı, ancak geçmişteki yanılgı yinelenmemeli, halk iradesinin yargısal hükmün sübut boyutuna yansıtılacağı gözden kaçırılmamalı, konulara yüzeyselyaklaşılarak kaş yapayım derken göz çıkartılmamalı. Bu arada yüce divan yetkisi Yargıtay’a verilmeli. Yargının yansızlığı için bağmsızlık kesinlikle sağlanmalı, yargıya kapalı bütün işlemler yargıya açılmalı. Siyasal partiler yasası kaldırılmalı. Askeri yargının alanı daraltılmalı, Askeri Yargıtay ve Danıştay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kaldırılmalı. Dokunulmazlık oturumla sınırlanmalı, kanımca iç hizmet yasasının 35. maddesinin benzeri birçok ülkede olabilir. bu madde hukuk düzeninden soyutlanarak yorumlanır ve bu yorum başka maddelerle ve ilkelerle sürtüşürse o artık yorum değil, bahanedir. Doğru yorumlanmalı. bu madde doğru yorumlanırsa darbeleri engeller.

Mini bir paket için çalışıyoruz

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş: Türkiye’de vesayet rejimini çağrıştıracak, darbe heveslilerine imkan sağlayacak Anayasa maddeleri değiştirilmeli. Demokrasi önündeki engel maddeler değiştirilmeli. AK Parti’nin hukukçu milletvekilleri 5-6 maddelik sınırlı bir Anayasa değişikliği paketi üzerinde çalışıyor. Bunun yanında Siyasi Partiler Kanunu’nda da değişiklik yapılmalı.

Vatandaşlık tanımı değişmeli

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferhat Kentel: EMASYA hemen kaldırılmalı. Siyasi Partiler Kanunu’nu da değişmeli. Anayasa’da sınırlamalar getiren, Türkiye’yi dünya ve Avrupa toplumu olmaktan çıkaran darbe Anayasası tamamen değişmeli. Anayasa’nın vatandaşlık tanımı yeniden yapılmalı. Vatandaşlık tanımı Türkiye’deki herkesi kapsamalı.”

 



Bu haber 377 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,736 µs