En Sıcak Konular

Çalık: Krizden çıktık diyebiliriz

27 Ocak 2010 20:41 tsi
Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Türkiye ekonomisinin krizden çıktığının söylenebileceğini, Türk işadamlarının oluşan fırsatları değerlendirmesi konusunda önemli atılımlar yapması gerektiğini söyledi.

Çalık, İzmir Ticaret Odası (İZTO) aylık olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, İzmirli işadamlarının Türkiye'nin en başarılıları arasında yer aldığını ifade ederek, İzmir'in ekonomi olarak İstanbul'dan sonra daha büyük potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Çalık, Yeni Asır Gazetesi'ni alarak bu kentte var olmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Grup olarak 2 yıl önce medya sektörüne girdiklerini aktaran Çalık, yıllık yüzde 15-20 büyümeye sahip sektörün reklam gelirleri bakımından Avrupa ile mukayese edildiğinde onda bir ölçeğinde olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin en iyi medya mensuplarının Yeni Asır ve İzmir'den yetiştiğini ileri süren Çalık, ''Önümüzdeki süreçte bölgemizdeki diğer ülkelerde de okunan, izlenen, yazarlar, çizerler yine İzmir'den Türkiye'den çıkacaktır. Biz meseleye global olarak bakıyoruz. Çevre ülkelerimizde medya gelişmemiş durumda. Türkiye ise mesafe almış durumda. Bu konuda da fırsatlar var.'' dedi.

İzmir'in Çeşme ilçesinde 70 megavatlık rüzgar enerjisi ve jeotermal konusunda da bir takım çalışmalar yürüttüklerini anlatan Çalık, İzmir'e yeni yatırımlar yapacaklarını kaydetti.

Türk iş adamlarının Balkanlar, Orta Asya, Orta Doğu, Kuzey Afrika bölgesinde rekabet üstünlüğünün bulunduğunu, grup olarak bunu değerlendirdiklerini ifade eden Çalık, bu ülkelerde sağladıkları deneyimler hakkında İZTO üyelerine bilgiler verdi.

Grup olarak İstanbul'a 5 saat mesafedeki bölgeyi yatırım alanı olarak belirlediklerini, bu coğrafyada çok çeşitli sektörlerde yatırımlar yaptıklarını belirten Çalık, Arnavutluk'ta aldıkları telekom şirketinde 4 bin kişinin çalıştığını söyledi.

Arnavutluk'ta Türkiye'nin ticaret hacminin yüzde 3'den yüzde 18'e yükseldiğini, Yunanistan ve İtalya'nın payının ise gerilediğine işaret eden Çalık, gelecekte bu ülkede Türk işadamlarının çok daha etkin olacağına dikkat çekerek İzmirli iş adamlarını da bu pazara yatırım yapmaya çağırdı.

İşadamları için Rusya, Irak ve Suriye'nin de büyük potansiyel olduğuna dikkat çeken Çalık, petrol ve gazın yüzde 60'ının Türkiye'nin komşularda bulunduğunu, bunun da zenginlik ve iş imkanı anlamına geldiğini ifade etti.

Türkiye'nin ana yörüngesinin Avrupa Birliği olduğunu, çevredeki fırsatların da değerlendirilmesiyle ülkenin büyük bir zenginliğe ulaşabileceğinin altını çizen Çalık, kriz ile ilgili bir meclis üyesinin sorusunu şöyle cevapladı: ''Geçen sene yılbaşında gerçekten çok korktuk. Tüm piyasa ürktü. Bunu biz de tetikledik. Bize ait olmayan dışarıdan gelen bir kriz. İhracatımızın etkilenmesi doğaldı. Ancak tüm firmalarımız kötü günlere girdiğimizi söyledikçe imkanları olan vatandaş da harcama yapmaktan korktu. Kendi kendimizi sıkıntıya soktuk. Medya grubu olarak Türkiye'de böyle bir durum olmadığını vatandaşın pazara inmesi gerektiğini TOBB ile beraber bir çalışma yaparak anlatmaya çalıştık. Son üç ayda krizden süratli çıkıyoruz. Avrupa'da kaybettiğimiz pazarları da komşu ülkelerle telafi ediyoruz. Türkiye önümüzdeki süreçte bu krizden çıkacak. Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Türkiye daha da zenginleşecek. Türkiye'nin önünde daha da iyi fırsatlar var. 'Krizden çıktık' diyebiliriz. Artık önümüzdeki fırsatları iyi değerlendirmeliyiz. Burada Türk iş dünyasına da önemli roller düşüyor.''

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise 2010 yılını pansuman yılı olarak gördüklerini ancak hükümetin bu beklentilere destek olmasını beklerken yine zam ve vergilerle karşılaştıklarını açıkladı.

Hükümetin zam ve vergi artışlarıyla bütçe açığını telafi etme çabası içine girdiğini ancak ekonomisi gelişmiş birçok ülkenin bütçe açığının Türkiye'den daha fazla olduğunu belirten Demirtaş, ''Yine de hükümetin bütçe açığını kapatma çabasını anlıyoruz. Ama acele edildiği yönünde kaygımız var. Varsın bütçe açık olsun. Ama üretim çarkları dönsün, piyasa biraz daha hareketlensin, işsize iş verilsin, sonra açığı kapatmaya girişin. Yeni vergilerle hedeflenen gelirler toplanamaz, bütçe açığı kapanmaz. Zam ve vergiler kayıt dışılığı körükler, unutulan kaçakçılığı hortlatır. Gelir artırmak için başka kaynaklar aranmalı. Mesela 2/B maddesi değiştirilerek kaynak yaratılabilir.'' şeklinde konuştu.

Demirtaş, TBMM komisyonlarında görüşülen Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nda pazar yerlerinde gıda dışı ürünlerin de satışına izin verildiğini gördükten sonra bir çalışma başlattıklarını, tasarıda yer alan pazar yeri tanımı içinden giyim ürünleri maddesinin kaldırılmasını sağladıklarını ancak yine de boşluk noktalarının bulunduğunu ifade etti.

Demirtaş, yasanın doğru uygulanması ve semt pazarlarına düzen getirilmesi konusunda belediye başkanları ile görüşeceklerini dile getirdi.
 
cihan



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,483 µs