En Sıcak Konular

Ekonomik kriz önlemleri uzatılıyor

27 Ocak 2010 18:21 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 4/C düzenlemesinin, 2004'te mağduriyetin önlenmesi için yapıldığını belirterek, ''Düzenlemeye şu anda itirazlar var, o gün teşekkürler vardı'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, temel yasa olarak ele alınan Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısının 1. bölümünün tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Bölüm üzerinde CHP Grubunun görüşlerini dile getiren Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, düzenlemeyle, emekli maaşlarına yapılacak zammın finansmanı çerçevesinde, bankaların harç yükümlülüklerinin artırıldığını söyledi.

Hamzaçebi, emekli maaşlarına yapılacak zam için 3 milyar 42 milyon liralık kaynak gerektiğine işaret ederek, harç yükümlülüğünün ise 400 milyon lira olduğunu söyledi. Hamzaçebi, bu rakamın bazı bankaların karını yüzde 40, bazılarının ise yüzde 2'lerin altında götürdüğünü belirtti.

Türkiye'deki 33 mevduat, 13 kalkınma ve yatırım bankası bulunduğuna dikkati çeken Hamzaçebi, bütün bankalara aynı harcın getirilmesi halinde, vergide adaletin dışına çıkılacağını ileri sürdü. Hamzaçebi, tasarının, vergide adaleti ve mali güce göre eşitlik ilkesini zedelediğini iddia ederek, ''Emekli maaşlarının finansmanı için bu yapılıyorsa, bu geçici bir süreliğine, en az 3 yıllığına yapılabilir'' önerisinde bulundu.

Hamzaçebi, ayrıca, enerji desteklerinin 2012'ye kadar uzatılmasını istedi.

''YENİ ZAMLARIN YOLUNU ARIYOR'

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, ülkede yaşanan ekonomik sıkıntıların, sadece küresel krizden kaynaklanmadığını belirterek, asıl sorumlunun, Hükümetin ekonomi politikaları ve yönetimi olduğunu savundu. Akçay, Hükümetin, ekonomiyi üretimsiz hale getirdiğini öne sürdü.

Yapılan zamların, zulme dönüştüğünü iddia eden Akçay, Hükümetin, ÖTV, KDV ve harçlarda, yeni zamların yolunu aradığını söyledi.

Akçay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, yetkili sendikanın belirlenmesinde ve istatistiklerin düzenlenmesinde, üyelik ve istifa bildirimleri ile SGK'ya bildirilen işçi bildirimlerinde süreyi uzatan tasarı maddesini de eleştirdi. Akçay, bu düzenlemeyle, bazı sendikaların sağlıksız, gerçek olmayan üye yapısı ve istatistiklerle toplu sözleşme yapmaya devam etmesinin sağlandığını, böylece bazı sendikaların kayrıldığını, bağımsız sendikacılığın önüne geçilmek istendiğini öne sürdü.

''DARBE FİİLİ OLARAK UYGULANIYOR''

BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ise Ankara gündeminde, darbe tartışmaları bulunurken, Doğu'da sıkıyönetim yaşandığını, darbenin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da fiili olarak uygulamaya konulduğunu iddia etti.

Partilerine yönelik operasyonlarla, belediye başkanlarının, çalışanlarının tutuklandığını ifade eden Buldan, demokratik yollardan gelen belediye başkanlarının, demokratik olmayan yollarla tasfiye edilmek istendiğini ileri sürdü.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, emeklilere yapılan zammın, yüzeysel ve sembolik olduğunu belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bunu lütuf gibi, ahde vefa gibi sunduğunu söyledi. Köktürk, ''Ahde vefanız buysa, Tanrı, emeklileri vefasızlığınızdan korusun'' dedi.

''KEŞKE DAHA FAZLA ARTIRABİLSEK''

Konuşmaların ardından milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, belediyelerin bazı sıkıntılarının olduğunu, ancak bunun için daha detaylı ve köklü bir çalışma yapılması gerektiğini belirtti.

Elektrik, sulama ve tarımsal kredi borçlarına ilişkin soruya karşılık Şimşek, bir stok sorunu bulunduğunu kaydetti. Şimşek, geçmişte, sürekli bu şekilde düzenlemeler, yapılandırmalar olduğunu ancak sonuç getirmediğini dile getirerek, ''Bir daha borç biriktirmeyi imkansız hale getirecek bir düzenlemeye, çalışmaya olumsuz bakmam'' diye konuştu.

Bakan Şimşek, 4/C düzenlemesinin, 2004'te mağduriyetin önlenmesi için yapıldığını, bir anlamda doğru düzenleme olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

''Bu düzenlemeye ilişkin şu anda itirazlar var, o gün teşekkürler vardı, bugün itiraz ediliyor. Son 1 ay içinde onların durumunda ciddi iyileştirmeler yaptık. Çalışma sürelerini 10 aydan, 11 aya çıkardık. Bunu dikkate alırsanız, ücretleri yüzde 26-29 arasında bir artışa tabi tuttuk, çok ciddi bir iyileşme sağladık.''

Emekli aylıklarında, 2002-2009 yılları arasında ciddi reel artışlar olduğunu kaydeden Şimşek, ''Keşke, sosyal güvenlik sistemi bu kadar açık vermese, bütçe imkanları çok daha fazla olsa, daha fazla artırabilsek. Ama her artışın sonunda önlem almazsak, kamu sektörünün borçlanma ihtiyacı artıyor. Devletin piyasalara borcu artıyor'' dedi.

aa



Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,884 µs