En Sıcak Konular

Peres Alman parlamentosuna hitap etti

27 Ocak 2010 16:12 tsi
Almanya'da bulunan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, 27 Ocak Nasyonal Sosyalizm Kurbanlarını Anma Gününde, "geçmişin acısını yaşarken ortak geleceğe baktığını" söyledi.

Peres, Alman Federal Meclisinde düzenlenen özel oturumda, konuşmasının başında kurbanlar için bir Yahudi duası okudu. Meclisteki oturuma katılan Cumhurbaşkanı Horst Köhler, Meclis Başkanı Norbert Lammert ve Başbakan Angela Merkel ile kabine üyeleri ve milletvekilleri, Peres'in okuduğu duayı ayakta dinledi.

"Geçmişin acısını yaşarken ortak geleceğimize bakıyorum" diyerek konuşmasına başlayan Peres, gençlerin nasyonal sosyalizm döneminde yaşananları hiçbir zaman unutmaması, barış ve sevgi için her zaman çaba harcaması gerektiğini söyledi.

Bir halkın kendisini "üstün ırk" olarak görüp, diğer insanları "hiçbir işe yaramayan varlıklar" olarak görmesinin hiçbir şekilde açıklanamayacağını ifade eden Peres, eski Nazi suçlularının yakalanarak cezalandırılması gerektiğini, bunu intikam için değil, gerçeklerin öğrenilmesi için istediklerini kaydetti.

Peres, Tanrının tüm insanları eşit yarattığını ve insanlardan savaşı değil, barışı istediğini, buna rağmen hala İsrail'i ortadan kaldırmak isteyen ülkelerin bulunduğunu belirterek, "Kana susamış diktatörlere gelecekte müsamaha etmememiz lazım" diye konuştu.

İkinci bir soykırım yaşamamak için tüm komşu ülkelerle barış içinde yaşamak istediklerini, bu nedenle bir Filistin devletinin de kurulmasını desteklediklerini ifade eden Peres, İsrail devletinin kurulduğu günlerde 7 Arap ülkesinin ülkesine savaş açtığı sırada Almanya Federal Cumhuriyeti'nin ilk başbakanı olan Konrad Adenauer'in yardım elini uzattığını, İsrail devletinin kurucusu Ben Gurion'un da bazı Yahudilerin tepkisine rağmen bu yardımı kabul ettiğini hatırlattı.

Köhler ve Merkel'e de bugüne kadar İsrail devletine verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Peres, Orta Doğu'da tüm ülkelerin birlikte barış içinde yaşadıkları bir ortam hayal ettiğini söyledi.

MECLİS BAŞKANI LAMMERT

Meclis Başkanı Lammert de konuşmasında, geçmişi unutmayacakları, ırkçılık ve ayrımcılığa karşı her zaman mücadele edecekleri sözünü vererek, "İsrail için özel sorumluluk taşıyoruz. Bu nedenle mevcudiyetinin tehlikede olduğu durumlarda biz Almanlar tarafsız olamayız. Bazı şeyler tartışılabilir, İsrail'in mevcudiyet hakkı asla" diye konuştu.

Lammert, bugün de İsrail'i tehdit eden ülkelerin açıklamalarını kabul edemeyeceklerini belirtti. Almanya'da her bir Yahudi kuruluşu ve sinagogun açılmasından büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Lammert, soykırımın bir doğal afet olmadığını, bu nedenle genç nesillere böyle bir şeyin neden ve nasıl gerçekleşebildiğinin anlatılması gerektiğini kaydetti.

"PERES, TÜM YAHUDİLER ADINA KONUŞAMAZ"

Bu arada, Berlin'de Ruben Kabelmann adlı bir Ortodoks Yahudi'nin inisiyatifiyle basın merkezinde düzenlenen bir toplantıda, Peres'in Almanya'da tüm Yahudiler adına konuşamayacağı ifade edildi.

ABD ve Birleşik Krallık'tan gelen 3 Ortodoks Yahudi'nin katıldığı toplantıda konuşan Kabelmann, Almanya'da Yahudilerin farklı sesini de duyurmak istediklerini belirtti.

Almanya'yı ziyaret eden Peres'in tüm Yahudileri temsil etmediğini ve Almanya'da kendilerini temsil ederek konuşamayacağını ifade eden Kabelmann, Peres'in, siyonizmin bir temsilcisi olduğunu söyledi.

Kabelmann, Yahudilerin kendilerini bulundukları ülkeye ait hissettiğini, asırlardan bu yana birlikte yaşadıkları toplum ve dinlerle barış içinde olduklarını kaydetti.

Bu toplantıyla da barış için bir perspektif sunmak istediklerini belirten Kabelmann, Filistin halkıyla da dayanışma içinde olduklarını sözlerine ekledi.

Öte yandan, Hür Demokrat Parti (FDP) milletvekili Serkan Tören, 27 Ocak Nasyonal Sosyalizm Kurbanlarını Anma Günü dolayısıyla yayımladığı yazılı açıklamada, bu dönemin kurbanlarını anmanın tarihi bir sorumluluk olduğunu belirterek, "Almanya sadece ulusal bir mülk değildir. Bu tarihi sorumluluk Almanya'da yaşayan herkes için geçerlidir. Ulusal ve dini kökenin önemi yoktur" şeklinde ifade kullandı.

Yahudi düşmanlığı ve soykırım inkarının toplum içinde hala nihai olarak ortadan kalkmamış olduğunu kaydeden Tören, "Genç göçmenler hala Yahudilere yönelik soykırıma ve İsrail devletine karşı eleştirel bir tutum içindedir. Bu nedenle sadece Almanları değil, bu ülkede yaşayan göçmenleri de bugünü birlikte anmaya davet ve teşvik ediyorum" ifadelerine yer verdi.



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,388 µs