Yahudi karşıtı değil' | " /> Yahudi karşıtı değil' | "/>

En Sıcak Konular

'Türk kurumları Yahudi karşıtı değil'

27 Ocak 2010 15:07 tsi
'Türk kurumları Yahudi karşıtı değil' İsrail Büyükelçiliği’nden Kudüs’e sert telgraf!

Kısa bir süre önce Türk Büyükelçisini aşağılayarak Ankara ile “diplomatik kriz” yaratan İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı “Yahudi karşıtlığını kışkırttığı”nı iddia eden raporu, Ankara’daki İsrail Büyükelçiliği’nde büyük rahatsızlık yarattı. Büyükelçiliğin, Kudüs’e “sert bir telgraf göndererek raporun “gerçekle ilgisi” olmadığını, Türk kurumlarının Yahudi karşıtı olmadığını belirttiği bildirildi.

Haaretz gazetesi, “Büyükelçi atışmasının ardından İsrailli diplomatlar, Türkiye ile bağları konusunda karşı karşıya geldi” başlıklı haberinde “İsrail’in Ankara Büyükelçiliği, Pazartesi günü Kudüs’e sert bir mesaj göndererek Dışişleri Bakanlığı’nın Siyasi Araştırmalar Merkezince İsrail-Türkiye bağlarına ilişkin olarak hazırlanan raporun ‘gerçekle bir ilgisi’ bulunmadığını söyledi” diye yazdı.

“RAPON HAZIRLAYANLAR BÜYÜKELÇİLİĞE DANIŞMAMASI ŞOK YARATTI”

Raporun içeriğine ilişkin bilgi verildiği haberde “Raporun Türkiye’deki İsrail Büyükelçiliğinde böyle bir şok yaratmasının nedenlerinden biri de, bazıları geçmişte Ankara’daki büyükelçiliğinde çalışmış olan hazırlayanların Ankara’daki Büyükelçiliğin şimdiki çalışanlara danışmamasıdır” denildi.
Büyükelçilik personelinin ayrıca, Türkiye ile ilişkilerin çok gergin olduğu bir dönemde raporun o kadar yaygın bir biçimde dağıtılmasından, gizlilik derecesinin düşük olmasından rahatsızlık duyduklarını kaydeden gazete, şöyle devam etti:

“Büyükelçilik, Bakanlığın raporunun, Türkiye’ye yönelik olarak gerçekle ilgisi olmayan  ciddi suçlamalarını içerdiğini söylüyor. Örneğin, Türkiye’deki Yahudi karşıtlığı kavramının İsrail ve Avrupa’dan farklı olduğunu belirterek Erdoğan’ın,  Yahudi karşıtlığını kışkırttığı iddiası ile mutabık değil. Büyükelçilik bir telgrafında Türk kurumlarının, Yahudi karşıtı olmadığını, Erdoğan’ın konuşmalarında kullandığı ve burada Yahudi karşıtı gibi değerlendirilen ifadelerinin Türklerce tam tersi gibi görülüyor. Büyükelçilik ayrıca, Erdoğan’ın, geçmişte İsrail’in barış sürecine yaklaşımını daha beğendiği dönemde İsrail ile yakın bağlarını olduğunu da söyledi.”

“ANKARA HOLOKOST’U ANMA GÜNÜ AÇIKLAMA YAPTI”
Haaretz haberinde Türk Dışişleri Bakanlığının Holokost’u anma gününün Holokost’u kınayan bir açıklama yaptığını belirterek İsrail Dışişleri Bakanlığı kaynaklarının bu açıklamanın olağanüstü olduğunu, önceki yıllarda böyle bir açıklama yapılmadığını söylediklerine dikkat çekti. Gazete “Ancak Türk açıklamasında Holokost’un kurbanlarının olarak Yahudilerden söz edilmedi ve sadece ‘Nazi rejiminin hedef aldığı kişilerden’ bahsetti” dedi.

Milliyet



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,638 µs