En Sıcak Konular

Vali Coş: EMASYA kanuna aykırı

27 Ocak 2010 13:36 tsi
Balyoz Darbe Planı'nda görevden alınması öngörülen valiler arasında yer alan Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, "Hukukun üstünlüğü olan bir ülkede elbette kanunun uygulanması, kanuna aykırı olan EMASYA protokolünün uygulanmaması gerekiyor." dedi.

Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar ise "Kanuna aykırılık teşkil eden hükümlerin kaldırılacağını düşünüyoruz." diye konuştu.


Valiler toplantısı, Ankara Rixos Otel'de başladı. Girişte bazı valiler, gazetecilerin EMASYA protokolü ile ilgili sorularını yanıtladı.


Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, EMASYA protokolünün kanuna aykırı olduğunu söyledi. Coş, "Hukukun üstünlüğü olan bir ülkede kanunun uygulanması, kanuna aykırı olan EMASYA protokolünün uygulanmaması gerekiyor. Bakanlığın, bu konuda bir çalışması olduğunu duyuyoruz. Hayırlı olmasını dilerim." şeklinde konuştu.


Kanuna aykırı hükümlerin neler olduğunun sorulması üzerine Coş, "Protokol bir il için düzenlenmiş. Askeri birliklerin yardım etmesi halinde de geçerli kılınmış. Hulbuki kanunda, birden fazla ilde yardım gerektiren hususlarda, Bakanlık ile Genelkurmay Başkanlığı arasında uygulanacak esaslar hakkında bir protokol düzenlenmesi öngörülüyor." diye konuştu.


Bir ilde yapılacak çalışmaların, kanuna uygun olarak yürütülmesi gerektiğini dile getiren Coş, kanuna göre, bu konuda bir protokol tanzimine gerek olmadığını ifade etti. Vali Coş, "Dolayısı ile kanunda öngörülmeyen bir protokol ile yetki verilmiş. Askeri birlik komutanının, valinin talebi olmadan bazı olaylara müdahale yetkisi vermiş." dedi.


Bir dönem Ağrı Valiliği de yapan Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar da EMASYA ile ilgili bir soru üzerine, "Benim çalıştığım dönemde Ağrı'da herhangi bir sıkıntı olmadı." diye konuştu.


EMASYA'nın Balyoz Darbe planı ile yeniden gündeme gelmesinin hatırlatılması üzerine Akpınar, "Kanuna aykırılık teşkil eden hükümlerin kaldırılacağını düşünüyoruz. İl İdaresi Kanunu'nda valilere verilen yetkilerin, başka yöntemlerle geri alınıyor gibi olmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Zannediyorum, Bakanlık da bu konuda gerekeni yapacaktır." diye ifade etti.


İstanbul Valisi Muammer Güler ise EMASYA'nın İstanbul bazında işlemesi ile ilgili bir sorun bulunmadığını söyledi. Herhangi bir kuvvet talebi söz konusu olduğunda, 5442 sayılı İller Kanunu'nda öngörülen hususların hepsinin uygulandığını söyleyen Güler, şöyle dedi:


"Ben kanundaki hususlara bakarım. Kanuna aykırı bir şey varsa onun tatbiki geçerli olmayacaktır. Kanun dışında bir husus, yorumla ya da genişletmeyle kanun üstünde bir uygulamaya gidilimez. Protokol olmasa da kanundaki hükümler geçerli. 5442 sayılı kanunda kuvvet talebinin nasıl yapılacağı, kimden yapılacağı, olayların mevcut emniyet güçleri ile bastırılmasının mümkün olmadığı hallerde ilave kuvvet talebinin nasıl yapılacağı, böyle bir durumda kimin komuta edeceği, hangi şartlarda olacağı belli. Bu protokol hükümleri olsa da olmasa da kanun var. Bu kanun hükümleri geçerlidir." Güler, İçişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili çalıştığını belirterek, "Aksayan yönler varsa, Bakanlık araştırır. En doğrusunu bulur." dedi.

cihan



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,537 µs