En Sıcak Konular

Sibirya soğukları Türkiye'yi dondurdu

27 Ocak 2010 13:02 tsi
Yurdu etkisi altına alan ve ''Sibirya Soğukları'' olarak nitelenen dondurucu soğuklar ile yoğun kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor. Batıda Tunca nehri dondu, Kayseri eksi 26.5'i, Erzurum ise eksi 34'ü gördü.

KAYSERİ

Kayseri'de, hava sıcaklığı gece saatlerinde eksi 26.4 dereceye kadar düştü.

AA muhabirinin Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Kayseri'nin Tomarza ilçesinde gece hava sıcaklığı eksi 26.4 derece olarak ölçüldü.

Kent merkezinde gece hava sıcaklığı eksi 19 derece olarak ölçülürken, Pınarbaşı ilçesinde sıcaklık eksi 20.4, Develi ilçesinde eksi 15.9, Sarız ilçesinde ise 18.3 dereceye indi.

Hava sıcaklığının eksi 22 derece olarak ölçüldüğü Erciyes Kayak Merkezi'nin yakınlarındaki Tekir Göleti ile Kayseri-Sivas kara yolu yakınlarındaki Sarmısaklı Barajı da buz tuttu.

BİTLİS

Bitlis'te, kar yağışı ve tipi nedeniyle 102 köy yolu ulaşıma kapandı.

Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada, kentte etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle, 102 köy yolunun ulaşıma kapandığı belirtildi.

Açıklamada, kapalı olan köy yollarında ulaşımın sağlanması için çalışmaların aralıksız sürdürüldüğü, acil durumlara müdahale için ekiplerin hazır bekletildiği bildirildi.

Meteoroloji İşleri Müdürlüğü yetkilileri, kent merkezinde kar kalınlığının 38 santimetre, yükseklerde ise 50 santimetre olduğunu söyledi.

Yüksek kesimlerde çığ tehlikesi bulunduğunu ifade eden yetkililer, hava sıcaklığının eksi 10 derecenin altına düşmesi nedeniyle kentte buzlanma ve don olaylarının yaşandığını kaydetti.

BALIKESİR

Balıkesir'de, 15 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor, 52 köye de elektrik verilemiyor.

Balıkesir'de cuma günü başlayan ve düne kadar aralıklarla devam eden kar yağışı nedeniyle kapanan köy yollarını açma çalışmaları sürüyor.

Bölgede halen 15 köy yolunda ulaşım sağlanamazken, 52 köye sabah saatlerinden bu yana elektrik verilemiyor. Balıkesir'de, 7 köyde ise hatlarda kaynaklanan sorun nedeniyle iletişimde de aksamalar yaşanıyor.

Bursa'da ise kapalı köy yolunun kalmadığı bildirildi.

EDİRNE

Edirne'de, Tunca Nehri'ni bile donduran aşırı soğuklar, geceleri etkisini daha fazla gösteriyor.

Önceki gün eksi 15 dereceye kadar düşen sıcaklıklar dün gece yükselerek, eksi 8 derece olarak ölçüldü. Aşırı soğuklardan donan Tunca Nehri'nin ve kent merkezindeki süs havuzlarının donan kısımları da hala çözülmedi.

Edirne Belediyesi ekipleri, kentin değişik yerlerinde yaya trafiğinde sorun yaşanmaması için buz kırma çalışmalarına devam ediyor.

Belediyeye bağlı Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri de 24 saat esasına göre yürüttüğü tuzlama çalışmalarına yaklaşık 15 kişilik bir ekiple devam ediyor.

Edirne Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, bu gece hava sıcaklığı -10 derece olacak. Hava sıcaklığının en yüksek sıfır derece olacağı kentte, bugün ve yarın çok bulutlu bir hava hüküm sürecek. Edirne'de cuma günü de karla karışık yağmur bekleniyor.

ADANA

Adana'nın Feke ilçesine bağlı 3 köy yolunun kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandığı bildirildi.

Adana İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Memili Güven, kar ve tipi nedeniyle ilçeye bağlı Mansurlu, Şahmuratlı ve Çondu köylerinin yollarının kapandığını söyledi.

Güven, 3 köyle ulaşımın sağlanması amacıyla ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

ERZURUM DÜN GECE EKSİ 34'Ü GÖRDÜ

Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan dondurucu soğuk hava hayatı olumsuz etkiledi. Bölgede mevsimin en soğuk gecesi eksi 34 dereceyle Erzurum'da yaşandı.

Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, kar yağışının etkisini yitirmesinin ardından Sibirya üzerinden gelen soğuk hava akımının etkisi altına giren bölgede, hava sıcaklıklarında ani düşüş oldu.

Gece ölçülen en düşük hava sıcaklıkları, sıfırın altında olmak üzere Erzurum'da 34, Ardahan ve Ağrı'da 24, Kars'ta 19, Erzincan'da 15 ve Iğdır'da 9 derece olarak kaydedildi.

Meteoroloji yetkilileri, bölgede mevsimin en düşük hava sıcaklığının 34 dereceyle Erzurum'da yaşandığını belirtti.

Günün en yüksek hava sıcaklıklarının da Erzurum'da eksi 16, Kars ve Ağrı'da eksi 14, Ardahan'da eksi 13, Erzincan'da eksi 5 ve Iğdır'da 1 derece olacağı tahmin ediliyor.

Bu arada yetkililer, gündüz hava sıcaklıklarında yarın 10 derecelik bir artış olmasının beklendiğini ifade etti.

Öte yandan, dondurucu soğuk hava bölgede hayatı olumsuz etkiliyor. Sabah saatlerinde birçok aracın yakıtı donarken, sürücüler araçlarını pürümüzle ısıtarak çalıştırabildi.

Kaldırımların adeta buz pistine dönüştüğü bölge illerinde, yollarda da yoğun buzlanma nedeniyle araç trafiğinde zaman zaman aksamalar yaşanıyor.

697 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPALI

Bölgede kar ve tipi nedeniyle de Erzurum'da 307, Tunceli'de 210, Muş'ta 80, Kars'ta 62 ve Ardahan 38 olmak üzere toplam 697 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.

İl Özel İdare Müdürlüklerine bağlı karla mücadele ekipleri, kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Karla mücadele ekipleri, yol açma çalışmalarının yanı sıra ulaşımın sağlanamadığı köylerde durumu ağır olan hastaları da hastaneye yetiştiriyor.

Erzurum'un Tekman ilçesinde yolu kar nedeniyle ulaşıma kapalı olan Karataş köyünde doğum sancısı çeken Saliha Akbaba da İl Özel İdare Müdürlüğüne bağlı ekiplerce karüstü araçla Tekman Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Öte yandan, bölgedeki Kağızman-Tuzluca ayrımı-Cumaçay, Sarıkamış-Karaurgan ayrımı-Gaziler ve Karayazı-Göksukara kara yollarında kar ve tipi yüzünden ulaşıma kapalı bulunuyor.

Karayolları 12. Bölge Müdürlüğüne bağlı karla mücadele ekiplerinin kapalı yolların ulaşıma açılması için başlattığı çalışmalar devam ediyor.

-DOĞU KARADENİZ'DE KIŞ

TRABZON

Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt'ta toplam 717 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi.

Alınan bilgiye göre, Trabzon merkez ve ilçelerinde 299 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. İl genelinde toplam 5 bin 600 kilometrelik yolun kapalı olduğunu bildiren yetkililer, yol açma çalışmalarının 75 ekip ve 20 yük arabası, 43 greyder, 10 dozer, 33 kamyon ile 2 bıçaklı kar aracıyla yürütüldüğünü kaydetti.

-RİZE-

Rize'de etkili olan kar yağışı nedeniyle il genelinde 218 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. Merkez ilçede 47, Ardeşen'de 26, Çamlıhemşin'de 11, Çayeli'nde 30, Derepazarı'nda 10, Fındıklı'da 10, Güneysu'da 8, Hemşin'de 7, İkizdere'de 18, İyidere'de 6, Kalkandere'de 20, Pazar'da ise 25 köy yolu olmak üzere toplam 218 köy yolunun ulaşıma kapandığı öğrenildi.

İl Özel İdaresi Yol Ulaşım Hizmetleri, 15 ekiple yolları ulaşıma açmaya çalışıyor.

-GÜMÜŞHANE-

Gümüşhane Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, 3 gündür aralıklarla süren kar yağışı sonrası Gümüşhane merkez ilçede 15, Kürtün'de 23, Şiran'da 16, Kelkit'te 11 ve Torul'da 6 olmak üzere 71 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi.

Açıklamada, Özel İdare ekiplerinin, kapanan yollarda açma çalışmalarının sürdürüldüğü kaydedildi.

-BAYBURT-

Bayburt'ta 19 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu, ilgili ekiplerin kapalı köy yollarını açmak için çalışmalarını sürdürdükleri öğrenildi.

Gece yarısı hava sıcaklığının -26 dereceye kadar düştüğü yörede, Çoruh Nehri'nin bazı kesimlerinde yer yer buzlanma oluştu.

-ARTVİN-

Artvin Valiliği, il genelinde toplam 110 köy yolunun etkili kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandığını, yol açma çalışmalarının sürdürüldüğünü bildirdi.

Bu arada Borçka-Hopa kara yolundaki Cankurtaran mevkisinde kar yağışı nedeniyle tırların geçişine izin verilmediği, diğer araçların ise zincir takarak kontrollü olarak kara yolunda seyrettikleri öğrenildi.

MOGAN VE EYMİR GÖLLERİNİ BUZ TUTTU

Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde soğuk hava nedeniyle Mogan ve Eymir göllerini buz tuttu.

Yurt genelinde etkili olan soğuk hava ve kar yağışı yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Ankara'nın önemli mesire alanlarından Mogan ve Eymir göllerinde yaklaşık 5 santimetre buz tabakası oluştu. Her iki göldeki kayıklar da buzlar içinde kaldı.

Bu arada, belediye ekipleri, buz tutan gölde kamışların arasına saklanan kuşlar için yem bıraktı. Göldeki kuşların çevredeki köpek ve tilkilerin saldırısından da korumaya çalışan ekiplerin, göl kenarına buz üzerinde yürümenin tehlikeli olduğuna dikkati çeken levhalar da koyacağı bildirildi.

SON YILLARIN EN SICAK VE EN SOĞUK OCAK AYI

Bu yılın Ocak ayında Marmara'da ölçülen değerlere göre, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale, son yılların en sıcak ve en soğuk ayını geçiriyor.

AA muhabirinin, Balıkesir Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, 9 ve 10 Ocakta, Akdeniz üzerinden gelen ılık havanın etkisiyle Bursa, Balıkesir ve Çanakkale'de hava sıcaklıkları 24 dereceye kadar ulaştı.

Bursa'da ocak ayında daha önce en yüksek sıcaklık 2 Ocak 1982'de 22.8 derece, Balıkesir'de ise 30 Ocak 1988'de 22 derece, Çanakkale'de 2 Ocak 1995'te 18,4 derece olduğu göz önüne alındığında, Bursa 28 yıl, Çanakkale 15 yıl, Balıkesir ise 22 yılın ardından en sıcak Ocak ayı gününü yaşadı.

Bugünlerin ardından gelen soğuk hava dalgasının etkisiyle Bursa, Balıkesir ve Çanakkale bölgesinde bazı yerleşim birimlerinde gece sıcaklığı eksi 16 derecenin de altına indi.

Bursa kent merkezinde dün gece sıcaklığı 6,5 dereceye düşerken, bazı ilçelerindeki sıcaklık eksi 16,2 dereceye kadar geriledi. Balıkesir kent merkezinde en düşük sıcaklık eksi 8 derece, bazı ilçelerinde ise 11,5 derece oldu. Çanakkale merkezde 6,3 derece olan en düşük sıcaklık, ilçelerinde eksi 6 derece olarak gerçekleşti.

Çanakkale, Ocak ayında en soğuk gününü 4 Ocak 1979'da (31 yıl önce) eksi 7,2 derece olarak yaşarken, Balıkesir'de en soğuk ocak günü 20 Ocak 1992'de (18 yıl önce) eksi 9,4 derece olarak ölçüldü. Bursa'da ocak ayının en düşük sıcaklığı ise 20 Ocak 2004'te eksi 11,8 derece olarak gerçekleşti.

-LODOS YAĞIŞ VE SICAK GETİRİYOR

Yetkililer, bugünden itibaren sıcaklıkların yükseleceğini,  gece hava sıcaklığının bölgede 2-4 derece olacağını bildirdi.

Bugün ve yarın gündüz sıcaklıklarının 4-6 derece civarında gerçekleşeceğini kaydeden yetkililer, ''Bugünden itibaren lodosla birlikte yağışlı havanın etkisi altına giriliyor. Özellikle Cuma günü gündüz sıcaklığının 12-13 dereceye yükselmesini bekliyoruz. Şiddetli soğuklar geride kaldı'' dedi.

-ÇUKUROVA'DA ''DONA'' KARŞI ÖNLEM...

Türkiye'nin narenciye üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Çukurova yöresindeki üreticilerin önemli bölümü, bahçelerine maliyetli olduğu için rüzgar gülü kurduramamaları nedeniyle ürünlerini dona karşı korumak amacıyla lastik, saman ve sap yakarak korumaya çalışıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, soğuk hava Türkiye'nin birçok kentinde hayatı olumsuz etkilerken, çiftçilerin zahmeti bir kat daha artıyor.

Türkiye'nin narenciye deposu olarak nitelenen Çukurova'da da ürünlerini soğuk havalarda dona karşı korumak isteyen üreticiler, uyguladıkları çeşitli yöntemlerle tüketiciye donmamış ürün sunmaya çalışıyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şahin Yeter, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin önemli narenciye üretim merkezlerinden Çukurova yöresinde, yılda yaklaşık 1,5 milyon ton üretim yapıldığını söyledi.

Ülke genelindeki üretimin yüzde 30'a yakın bölümünün karşılandığı Çukurova yöresinde sadece Adana genelinde 320 bin dekar alanda narenciye üretildiğini belirten Yeter, bahçe sahiplerinin hava koşullarının olumsuz gitmesi nedeniyle ''don korkusu'' yaşadıklarını ifade etti.

Yeter, yurt genelinde olduğu gibi Çukurova yöresinde de etkisini gösteren soğuk hava akımına karşı bazı üreticilerin ürünleri korumak üzere rüzgar gülü taktırdıklarını belirterek, ''Ancak birçok küçük çaplı bahçe sahipleri de donla mücadeleyi, soğuğun en etkili olduğu saatlerde lastik, sap ve saman yakma gibi ilkel sayılabilecek yöntemlerle sürdürmek zorunda kalıyor. Üreticilerin bu yöndeki çabası, portakal, mandalina ve limon gibi ürünlerin dalında zarar görmemesi, hem de üreticiye daha kaliteli ürün gönderilmesi adına önem taşıyor'' dedi.

Üreticilerin, yakma işlemiyle ürünleri koruma yönteminin çok etkili olduğunun söylenemeyeceğini anlatan Yeter, şöyle konuştu:

''Ürünlerin yakma işlemiyle korunmaya çalışılması, amatörce bir yaklaşım. Ancak, bir tanesi 50-60 dekar alanda etkili olan rüzgar gülünün maliyeti de yaklaşık 40 bin dolar olduğu için maalesef üreticilerimizin don olaylarına karşı yapabilecekleri bir şey yok. Rüzgar gülü taktırmak isteyenlere kredi imkanı sağlanıyor ama üreticilerin bu ve diğer bazı teknolojik imkanlardan yararlanmaları için mali açıdan karşılıksız desteklenmeleri gerektiğini düşünüyoruz.''

Yeter, üreticilerin ürünlerini dona karşı sigortalamaları önerisinde de bulundu.

Tarım Sigortaları Havuz İşletmesinin (TARSİM) don olaylarını sigorta kapsamına aldığını bildiren Yeter, ''Bazı durumlarda rüzgar gülü bile aşırı soğuk havalarda ürünleri korumaya yeterli gelmeyebilir. Bunun için bahçelerinde rüzgar gülü kulesi olan da olmayan da mutlaka sigortayı ihmal etmesin'' diye konuştu.

-SEVKIYATTA HASSAS KORUMA-

Çiftçilerin çeşitli yöntemlerle, binbir zahmet içinde yetiştirdikleri ürünlerin, tüketiciye ulaşmasına aracılık eden sebze hallerindeki kabzımallar ise meyve-sebzenin soğuktan etkilenmemesi için yoğun çaba sarf ediyor.

Hale gelen ürünlerin soğuktan zarar görmemesi için depolara alan kabzımallar, meyve-sebzeyi itinayla sevkıyata hazırlıyor.

Çevresine karton koyulan kasalara yerleştirilen ürünlerin aralarına, soğuk havayı geçirmemesi için kağıt parçaları sıkıştırılıyor. Kamyonlara yüklenen kasalar kalın kağıtlar, sevk edileceği bölgedeki hava durumuna göre de hasırla yanları ve üstleri kaplanıyor.

Adana Kabzımallar Odası Başkanı Şefik Özbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçinin el emeği göz nuru ürünlerinin büyük bir hassasiyetle tüketiciye ulaştırıldığını kaydetti.

Çukurova'da soğuk havanın kendini göstermeye başladığını kaydeden Özbey, şöyle devam etti:

''Çiftçiler ürünlerini don tehlikesine karşı korumak için çok büyük emek sarf ediyor. Bizler de onların bu emekleri sonucu gelen ürünleri, aynı kaliteyle tüketiciye sunmaya çalışıyoruz. Bunun için ek maliyet getirmesine karşın ürünleri özenle paketliyoruz. Bu maliyeti de mümkün olduğu kadar tüketiciye yansıtmamaya çalışıyoruz.''

Özbey, hava durumunu her gün yakından takip ettiklerini belirterek, her sabah buna göre tedbir aldıklarını kaydetti.

aa



Bu haber 766 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,210 µs