En Sıcak Konular

Türkiye-ABD: Ermenistan için Afgan kartı!

27 Ocak 2010 12:10 tsi
Türkiye-ABD: Ermenistan için Afgan kartı! Washington anladı mı, yarın belli olur! iyibilgi Ankara

Zürih’te imzalanan ve Türkiye ile Ermenistan’ın “yakınlaşma” süreçlerini protokol altına alan belgelerin imzalanmasının ardından, her iki ülke yasama sistemlerinin “onayı” beklenmeye başlamıştı.

Tabii bu arada, Ankara ve Erivan’dan hep aynı odaklı açıklamalar geldi. Dağlık Karabağ meselesi ne olacaktı? Aşikar biçimde Türkiye, kendi kamuoyunu ikna için bu topraklardan Ermenistan’ın çekilmesini önemli saydı.

Ermenistan ise bu protokoller ile “o konu”nun ilgisi olmadığını savundu. İşin özüne bakılırsa, Erivan da kendi kamuoyunun havasını izliyordu.

Bu noktada Ermenistan protokolleri Anayasa Mahkemesi’ne verdi ve incelemesini istedi. Mahkeme genel onay verdi ama “gerekçeli karar”da, Ankara tarafından “ön şart” olarak algılanacak açıklamalarda bulundu.

Böylece ilişkilerde farklı faza geçildi. Bu noktada ABD’nin tutumu önemliydi ve hiç uzatmadan ve diplomatik cümleler içinde boğulmadan söylenmeli ki Washington, Türkiye’nin tezine arka çıkmadı.

Tersine, Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının, Türkiye’nin algıladığı gibi olmadığını, protololler için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

Mesaj gayet açıktı ve genel olarak Türk basını üzerinde fazla duramasa da, işin Nisan’a doğru tatsızlaşabileceği, bu arada Türk-İsrail ilişkilerinden hareketle lobinin de ne yapacağının belli olmayacağına ilişkin analizler duyulmaya başlandı.

Durum tazeliğini koruyor ve taraflar birbirinin adımını izliyor. Ancak Ankara doğal olarak ABD’nin ne dediğini anladı.

Yanıt verdi mi? Vermedi mi? Bilinmiyor veya tartışılmıyor. Ancak bu süreçte zaten Ankara’nın hayli sıkışık bir ajandası var.

Örneğin üst üste Afganistan toplantıları yapılıyor Türkiye’de ve bir-iki gün önceki, Türkiye-Afganistan-Pakistan üçlü toplantısınının hemen ardından, çoklu bölgedeki irili ufaklı tüm ülkeleri kapsayan bir başkası yapılıyor.

Bu zirvenin elbette çok ve farklı mesajları da var. Örneğin Çin’in Afganistan’ın tüm borcunu bir kalemde silmesi gibi.

Ancak ilginç açıklamalar da oldu ve örneğin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: “Başka ülke çocukları Afganistan için ölmesin” cümlesini kurduktan birkaç dakika sonra Afganistan Devlet Başkanı Karzai şöyle bir cümle kurdu…

“Eğer ABD stratejik ortaklıktan ‘ABD’ye boyun eğmeyi’ anlıyorsa, evet biz stratejik ortak değiliz. ABD en zengin, Afganistan en fakir ülkedir. Ama stratejik ortaklık iki egemen devlet arasındaki işbirliği mekanizmasıdır.”

Washington bu Ankara konuşmalarından ne anladı, kokusu bir iki güne kalmaz çıkar!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,216 µs