En Sıcak Konular

Gümrükçülerin Iphone aşkı bambaşka

27 Ocak 2010 10:07 tsi
Gümrükçülerin Iphone aşkı bambaşka Vatandaşa satılmak amacıyla mağazaya gönderilen telefonlar, bürokratlar tarafından nasıl kapışıldı?

Gümrükte alıkonulan son teknoloji iphone'lar, soruşturma konusu oldu. Operasyonlarda ele geçirilen piyasa değeri 1.890 TL olan 170 adet telefon, perakende satılmak üzere gönderildiği TASİŞ mağazasında personel tarafından 300-400 TL'ye kapışıldı. Telefonların daha sonra Ankara'da üst düzey bürokratlara devredildiği iddiası araştırılıyor.

İstanbul gümrüklerinde yapılan operasyonlarda yakalanan ve vatandaşa satılması için Gümrük Müsteşarlığı'na bağlı İstanbul Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri (TASİŞ) mağazasına gönderilen 170 adet 'iphone' cep telefonunun, piyasa değerinin çok altında rakamlarla TASİŞ personeline satıldığı ortaya çıktı.

Bir ihbar üzerine olayla ilgili soruşturma başlatan Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın yaptığı ön incelemede, TASİŞ personelinin satın aldığı 'iphone' telefonların bir bölümünün, Ankara'da görevli bazı üst düzey bürokratlara devredildiği bilgisine de ulaşıldı.

VİTRİNE ÇIKAMADI
Müfettişlerin ön inceleme raporunda, vergilendirilmiş ortalama piyasa değeri bin 890 TL olan 'iphone' cep telefonlarının, TASİŞ personeline 300 ila 400 TL arasında değişen fiyatlarla satıldığı tespiti de yer aldı.

İstanbul TASİŞ mağazasında vitrine hiç çıkarılmadan, TASİŞ personeli tarafından adeta kapışılan 'iphone' cep telefonlarının, hangi personel aracılığı ile Ankara'daki hangi üst düzey bürokratlara devredildiği ise araştırılıyor. Gümrük Müsteşarlığı müfettişleri, cep telefonlarının 'IMEI' numaralarını mercek altına alarak, kimin tarafından kullanıldığını belirleyecek.

8 ADET ALAN VAR
AKŞAM, son teknoloji ürünü 170 adet 'iphone' cep telefonunu, yok pahasına satın alan İstanbul TASİŞ personelinin listesine de ulaştı. Listede isimleri yer alan personelin soruşturma kapsamında ifadelerine başvurulacağı da bildirildi.

Gümrük Müsteşarlığı İstanbul TASİŞ mağazasında yaşanan olay, 2008-2009 yıllarında İstanbul gümrüklerinde yapılan operasyon ve kontrollerde yakalanan 170 adet kaçak 'iphone' telefonun, vatandaşa satılması kararının ardından gelişti. Bürokratik işlemlerin tamamlanmasından sonra, 300 ila 400 TL'den satışa çıkarılması için mağazaya gönderilen 170 adet 'iphone' telefon, vitrinde sergilenmeden TASİŞ personeli tarafından satın alındı. Bazı personelin, yaklaşık değeri 2 bin TL olan 'iphone' telefonlardan, birden fazla satın aldığı da belirlendi. Listede 8 adet telefon alan personel de (M.A) bulunuyor.

İHBAR MEKTUBU
Daha ambalajı açılmamış cep telefonlarının, vatandaş yerine personel tarafından alınması,  Gümrük Müsteşarlığı'na yapılan bir ihbarla ortaya çıktı. TASİŞ görevlisi olduğunu belirten ihbarcı, olaydan duyduğu rahatsızlığı da dile getirerek, telefonları satın alan personelin adını da verdi.

Personelden Bürokrata
Yapılan ön incelemede, 'iphone' telefonların bir bölümünün personel tarafından satın alındıktan sonra Ankara'da görevli bazı üst düzey bürokratlara devredildiği bilgisine ulaşıldı. Bu gelişme üzerine Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu, telefonların kim tarafından nerede, kullanıldığını belirlemek üzere cihazların 'IMEI' numaralarını mercek altına aldı. Kendi adlarına satın aldıkları telefonları, daha sonra Ankara'daki bürokratlara devrettiği öne sürülen TASİŞ personelinin banka hesapları da incelenecek. Böylece, bir bürokrat tarafından bir personelin hesabına para yatırılmışsa bu tespit edilecek.

Liste cıkardılar
Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, olayı araştırması için bir başmüfettiş görevlendirdi. İstanbul'a giden başmüfettişin yaptığı ön incelemede, ihbarın doğru olduğu belirlendi ve vatandaşa satılmak mağazaya gönderilen telefonları satın alan yaklaşık 150 personelin listesi çıkarıldı.

Ufuk Türkyılmaz / Akşam



Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,028 µs