En Sıcak Konular

'IMF'yle ne olacağını ben de bilmiyorum'

27 Ocak 2010 09:49 tsi
'IMF'yle ne olacağını ben de bilmiyorum' Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, IMF ile anlaşmanın siyasi bir karar olduğunu belirterek, “Anlaşma olup olmayacağını bilmiyorum. IMF belirsizliği ne kadar çabuk giderilirse o kadar iyi” dedi

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, IMF ile olası bir anlaşmaya yönelik görüşmelerin devam ettiğini ve son tahlilde hükümetin karar vereceğini belirterek, belirsizlik ne kadar erken kalkarsa bunun herkes için iyi olacağını söyledi.

Yılmaz, 2010 yılının ilk Enflasyon Raporu’na ilişkin düzenlediği toplantıda, IMF anlaşması konusunda  şunları söyledi: “IMF ile ilgili çalışmaların spekülasyon olduğunu düşünmüyorum. Ben, bunun imzalanıp imzalanmayacağını bilmiyorum. Sonuçta siyasi bir tercih ve siyasi bir karar. Anlaşmaya imza koyan taraf olarak olayın tamamen içindeyiz ve çalışmalarımız sürüyor. Belli bir aşamaya geldi. Ama son tahlilde ‘bilmiyoruz’ dediğimiz husus, bu işin olup olmayacağıdır. Bu siyasi bir tercihtir, ona da hükümet karar verir.”

Yılmaz, önümüzdeki dönemlerde küresel büyümenin duraklaması ve bu durumun yurtiçi iktisadi faaliyetteki toparlanmayı geciktirmesi durumunda, politika faizlerinde ek bir indirimin söz konusu olabileceğini belirtti.

Petrol fiyatlarının etkisi
Açıklamada, gerek hizmet fiyatlarının yıllık artış oranının gerekse temel enflasyon göstergelerinin orta vadeli hedeflerle uyumlu seyretmesi ve ciddi bir yayılma riski gözlenmemesi nedeniyle politika faizlerinin uzun bir süre düşük düzeyde tutulmasının öngörüldüğü ifade edildi.  Yılmaz, ocak ayında yapılan vergi ayarlamalarının 2010 yılı boyunca enflasyon tahminlerini yaklaşık 1 puan yükselttiğini ve etkisinin Ocak 2011 sonrasında ortadan kalkacağını söyledi. Yılmaz, “Politika faizlerinin uzun bir süre sabit tutulduğu, sonrasında ise sınırlı artışlar göstererek üç yıllık tahmin ufku boyunca tek haneli düzeylerde kaldığı varsayımı altında, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, 2010 sonunda orta noktası yüzde 6.9 olmak üzere yüzde 5.5 ile 8.3 aralığında, 2011 sonunda ise orta noktası yüzde 5.2 olmak üzere yüzde 3.4 ile 7.0 aralığında gerçekleşeceğini tahmin etmekteyiz. Enflasyonun 2012 sonunda yüzde 4.9 düzeyine düşeceğini öngörmekteyiz” dedi.

Kısa vadeli enflasyon tahminlerinin yukarı yönlü güncellenmesine neden olan gelişmelerden birinin de petrol fiyatlarındaki artışlar olduğunu belirten Yılmaz şunları kaydetti: “Petrol fiyatları varsayımı 2010 için 75 dolardan 80 dolara, 2011 ve sonrası için ise 80 dolardan 85 dolara güncellendi. Bunun 2010 enflasyon tahminleri üzerindeki etkisi yaklaşık 0.2 puan olmuştur.”



Bu haber 301 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,394 µs