İşte gerçek harp oyunu... | " /> İşte gerçek harp oyunu... | "/>

En Sıcak Konular

İşte gerçek harp oyunu...

27 Ocak 2010 08:04 tsi
İşte gerçek harp oyunu... 

Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın 1. Ordu Komutanlığı yaptığı dönemde hazırladığı Balyoz Harekat Planı "Harp oyunu nasıl olur?" tartışması başlattı. Balyoz Harekat Planı'nın yapıldığı aynı tarihlerde hazırlanan 2 farklı savaş oyunu, iddiaların aksine '

Çetin Doğan’a göre Balyoz planı, ‘gerçek hedef, gerçek mekanlar ve iç düşman’ üzerine kurulu senaryo, sıradan bir harp oyunu...

Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın 1. Ordu Komutanlığı yaptığı dönemde hazırladığı Balyoz Harekat Planı "Harp oyunu nasıl olur?" tartışması başlattı. Genelkurmay ve Doğan'ın 'harp oyunu' diye savunduğu plandaki kişi ve olayların isimlerinin gerçek olması kafaları karıştırdı. Çünkü, gerçek 'harp oyunu'nda kişi ve olay isimlerinin gerçek olmadığı kod isim kullanıldığı ve hayali olaylardan senaryolaştırıldığı kaydedildi. Balyoz Harekat Planı'nın yapıldığı aynı tarihlerde hazırlanan 2 farklı savaş oyunu, iddiaların aksine 'harp oyununun' nasıl olduğunu gözler önüne seriyor.

Balyoz’da her şey gerçek

Savaş oyunları bir hayali senaryoya dayandırılır ve hatta gerçek olduğu kanısına varılmaması için yer, bölge, ülke, kişi ve kurum gibi isimler, rumuz veya kod olarak belirlenir. Oysa Balyoz planında yer, kişi ve kurum isimleri gerçek olduğu gibi tehdit olarak ileri sürülen gelişmeler de söz konusu tarihlerde yaşanan gelişmelerdi. Örneğin planına göre Fatih ve Beyazıt camileri bombalanacak ve bunu TSK mensubu subaylar yapacaktı. Oysa bu iki cami gerçekten var ve bombalamakla görevli askerler ise halen TSK'da görevli isimler.

İki örnek oyun senaryosu

TSK ve NATO'nun aynı tarihlerde hazırladığı 2 seminer çalışmasında 'savaş oyunu'larının 'Balyoz'daki yöntemden çok farklı bir şekilde hazırlandığı gözler önene seriliyor. Piyade Kurmay Albay Fahri Erenel imzalı "Yıldız- 2003 Birleşik/Müşterek Harp Oyunu' çalışması ve NATO'da 2002 yılında yapılan iki 'savaş oyunu' gerçeklere ışık tutuyor.

SANAL DIŞ DÜŞMAN ÜZERiNE YILDIZ-2003 SENARYOSU

Albay Erenel imzalı "Yıldız-2003 Birleşik/Müşterek Harp Oyunu"na oynanacağı ortamın genel tarifiyle başlanıyor. Ortam tarifi şöyle yapılıyor:

** ORTAM: Etnik yapıya dayalı milliyetçilik akımının yaygınlaşması ve çıkar çatışmaları, bölge barışını tehdit etmekte, devletlerin iç istikrarını muhafaza etmekte güçlüklerle karşılaşmalarına neden olmaktadır. Birleşmiş Milletler Teşkilatı, dünya barışını tehdit eden gelişmeler karşısında endişelerini dile getirmekte ve uyuşmazlıkların barışçı yollarla çözümüne yönelik çabalarını sürdürmektedir.

** ÜLKELER: İkinci Dünya Savaşı sonrası yapılan anlaşmalarla BATUR, halen BELEN dahilinde kalan DUMAN, KUMSAL bölgeleri ile KALYON Adasını BELEN'E terk etmek zorunda kalmıştır. Savaş sonrasında BELEN tarafından hazırlanan anayasada, DUMAN, KUMSAL bölgeleri ile KALYON Adasına yüzde 60 çoğunlukla yaşayan BATUR etnik kökenli halka bazı ayrıcalıklar tanınmıştır.

Batur ve Belen adaları

Ayrıca KALYON Adası'nın kuzeydoğusunda bulunan KALYON adacıklarının egemenliği, BATUR ve BELEN adasında tartışmalı olarak kalmıştır. BELEN; DUMAN bölgesindeki ve KALYON adasındaki vatandaşlarının BATUR tarafından gizlice teşkilatlandırıldığını ve silahlandırıldığını iddia etmektedir. KUMSAL Bölgesi'nde yaşayan halk, anayasa ile kendilerine tanınan hakların engellendiğini ileri sürerek 1990'lı yıllardan itibaren "KUMSAL Bölgesi Bağımsızlık Hareketi Örgütüî önderliğinde BELEN'E karşı bağımsızlık hareketi başlatmıştır. BELEN; KUMSAL bölgesindeki bağımsızlık hareketini bastırmak maksadıyla askeri güç kullanmış ve 8 yıl süren operasyonlar sonucu 9000 sivil hayatını kaybetmiştir. BM, KUMSAL bölgesindeki çatışmaların önlenmesi maksadıyla çeşitli diplomatik girişimlerde bulunmuştur. DUMAN bölgesi ve KALYON Adası'nda ise, son beş yıldır sürdürülen bağımsızlık hareketi BELEN'ın iç istikranı tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. BELEN; bölgedeki olaylardan BATUR'u sorumlu tutmaktadır. BELEN; egemenliği BATUR ile arasında tartışmalı olan KALYON adacıklarına 12 Mart 2003’te takım seviyesinde kuvvet çıkartmıştır.

Onay alınacak...

Harekat için Güney Komutanlığını görevlendiren Avrupa Müttefik Yüksek Komutanlığı, kuvvet aktivasyon teklifi ile birlikte angajman kuralları teklifini de yapacak ve Kuzey Atlantik Konseyi'nin onayını alacaktır. BATUR, BİO ülkesi olup, NATO'ya aday konumdadır. BOZKIR; BELEN'i destekleyen bir ülkedir. ATEŞ ve BİLGE son gelişmeler üzerine tarafsızlıklarını beyan etmişlerdir.

bugün



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,816 µs