En Sıcak Konular

STK'lardan Balyoz'a ortak tepki

26 Ocak 2010 20:42 tsi
Elazığ'da bir araya gelen 18 sivil toplum kuruluşu temsilcisi yayınladıkları ortak bildiri ile 'Balyoz' darbe planına tepki gösterdi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Şubesi de tepki gösteren kuruluşlar adına yaptığı açıklamada, sivil toplum kuruluşlarının amacının ülkeyi daha ileriye götürmek olduğunu belirtti. Açıklamada yapılan bu çalışmaların birileri tarafından bin adım geriye götürme mücadelesi haline getirildiği ve bu durumu tepkisiz kalmanın mümkün olmadığı kaydedildi.

Bildiriye imza atan Hukuki Araştırmalar Derneği Başkanı Demirdağ yaptığı açıklamada, 'Balyoz Darbe Planı' ile alakalı iddiaların milleti endişeye sevk ettiğini vurguladı. Salih Demirdağ, ilgi makamlarca yapılan açıklamaların bu iddiaları 'harp oyunu senaryosu' olarak nitelendirildiğine dikkat çekerek, ''Bu açıklamalar inandırıcı olmaktan uzaktır. Zira iddia edilenler doğruysa yapılan bu çalışma, seçimle iktidara gelmiş bir hükümetin düşürülmesine yönelik ayrıntılı planlar içermektedir. İsimlerin zikredildiği yüzlerce sayfalık fişleme dosyası içeren, hatta tutuklanacak ve göreve getirilecek diye tasniflere ayrılan bu plan bir harp oyunu niteliği taşımamaktadır. Kaldı ki, bir ordunun kendi ülkesinin seçilmiş iktidarını harp edecek bir düşman olarak değerlendirmesi, demokratik düzende asla düşünülemez.'' dedi

Demirdağ, hazırlanan planın bu güne kadar başarılı olamamasının sebebinin sorumluluğunun TSK'ya değil, ordu içinde etkin olmaya ve darbe yoluyla iktidarı el geçirmeye çalışan cuntacı bir azınlığa ait olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Ayrıca Genelkurmay Başkanlığı'nın, TSK'yi bu töhmetten kurtarmasının ancak olayla ilgisi olduğu iddia edilen muvazzaf asker ve kişiler hakkında gerekli işlemi başlatmasıyla hallolacağını aktaran Demirdağ, şunları kaydetti: ''Sivil toplum kuruluşları olarak, demokrasinin kesin teminat altına alınabilmesi için sivil ve demokratik anayasa ivedilikle hazırlanmalı. Askeri vesayete yasal imkân sağlayan mevzuatta gerekli düzenleme yapılmalı. 28 Şubat ürünü EMASYA protokolü derhal iptal edilmeli. Anayasa Mahkemesi'nin askere sivil yargı yolunu açan yasayı iptale dayanak olarak gösterdiği Anayasa'nın 145. maddesinin değiştirilerek gerekli yasal düzenlemenin derhal yapılması gerekir."

Sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek açıkladığı bildiriye, Ab-ı Hayat, Balakgazi Vakfı, Bingöllüler Derneği, ELGİAD, Furkan Vakfı, HUDER, İHH Elazığ Şubesi, İHYA-DER, İmam Hüseyin Derneği, Kalem Der, Mamüratül Aziz Vakfı, Memur Sen Elazığ Şubesi, Ulaştırma Sen, TOÇBİRSEN, MÜSİAD Elazığ Şubesi, Şuurlu Öğretmenler Derneği, Uluçınar Derneği de destek verdi.

Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,892 µs