biçilen rol: Köprü! | " /> biçilen rol: Köprü! | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye'ye biçilen rol: Köprü!

26 Ocak 2010 19:05 tsi
Türkiye'ye biçilen rol: Köprü! Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Miliband, ''Türkiye'nin bugün burada bu kadar çok ülkeyi bir araya getirmesinin, sorunların çözümü için 'köprü' rolü oynayabileceğini gösterdiğini'' söyledi.

Asya'nın Kalbinde Dostluk ve İşbirliği İçin İstanbul Zirvesi için İstanbul'da bulunan Miliband, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Miliband, zirvenin önemine işaret ederek, Türkiye'nin böyle bir toplantı düzenlemiş olmasını takdir ettiğini belirtti.

Afganistan'ın komşularının, ülke içindeki istikrara katkı sağlama potansiyeline sahip olduklarını kaydeden Miliband, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz aynı zamanda şunu da biliyoruz ki, Afganistan kendi problemlerini Güney ve Orta Asya bölgelerine ihraç etme yeteneğine de sahiptir. Bence bugünkü toplantıda bölgedeki ülkelerin sorumlu ortaklık vaatleri çok önemlidir. Ben, somut adımlardan yanayım. Sadece siyasi alanda işbirliği yetmez. Örneğin uyuşturucu, enerji alanlarında bölge ülkeleri birlikte çalışarak çok şey elde edebilir. Aynı zamanda bölgede güvenlik konusu da önem arz ediyor. Bundan dolayı bölgede Pakistan ve Afganistan'ın işbirliği yapması önemlidir.''

Türkiye'nin bölgedeki rolüne de işaret eden Miliband, Türkiye'nin hem NATO üyesi, hem de bölgenin önemli bir ülkesi olduğunu, hem Afganistan'da, hem de bölgede sorunların çözümü için önemli rol oynayabileceğini vurguladı.

Miliband, ''Türkiye'nin bugün burada bu kadar çok ülkeyi bir araya getirmesi, onun sorunların çözümü için 'köprü' rolü oynayabileceğini gösteriyor'' dedi.

Afganistan'ın kalkınmasında siyasi istikrarın şart olduğunu, ülkedeki sorunların çözümünün askeri yolla olamayacağını vurgulayan Miliband, ''Afganistan'ın kalkınması ve kendisini koruyacak güce kavuşması, yapılacak işlerin başında gelmektedir. Ama siyasi istikrar da bunların yapılabilmesi için kaçınılmazdır. İngiltere'nin Afganistan politikasında bu her zaman öncelik oluşturmuştur'' diye konuştu.

-KIBRIS-

Miliband, basın mensuplarının ''Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Orams davası konusunu görüşüp görüşmedikleri yönündeki sorusunu da şöyle yanıtladı:

''Görüşmede Kıbrıs konusunda ilerleme kaydedilmesinin gerekliliği üzerinde durduk. Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile Londra'da iki hafta önce bu tarihi fırsatı yakalama üzerine bir görüşme yapmıştık. Kıbrıs'ta her iki toplumun liderlerinin de tavizler vermesi için desteklenmesi gerektiğini konuşmuştuk. Orams kararı, İngiliz yargısının bağımsız kararıdır. Karar siyasi değildir. Kıbrıs konusundaki önemli ve yoğun görüşmelerin ikinci turu başlamıştır ve biz bunu desteklemeliyiz''

İran'la diplomatik ilişkilere ilişkin bir soru üzerine de Miliband, İran'ın ya da İngiltere'nin diplomatik ilişkileri kesmek gibi bir durumunun söz konusu olmadığını belirterek, şunları söyledi:

''İran hükümetinin İngiltere ile diplomatik ilişkileri kesme fikrinde olabileceğini zannetmiyorum. Bence şimdi ilişkileri kesme zamanı değildir. İngiltere, İran İslam Cumhuriyeti'nin 30 yıllık faaliyet döneminde Tahran'daki büyükelçiliğinin faaliyetini devam ettirmiştir. Politik ve diplomatik diyaloğun devam etmesi çok önemlidir. İngiltere tarafından ilişkilerin kesilmesi yönünde hiçbir adım yoktur.

Ayrıca İran, Londra'da Perşembe günü yapılacak toplantıya davet edilmiştir. Biz İran'ın toplantıya katılmasını bekliyoruz. Ama İran'dan nükleer konunun çözümü için yapılan önerilere halen cevap gelmemesi, çok hayal kırıklığı yaratıcı. Biz, pozitif bir iletişim görmek istiyoruz artık.''

Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,011 µs