En Sıcak Konular

Sivil Yargı soruşturmayı devam ettirecek

26 Ocak 2010 15:28 tsi
Sivil Yargı soruşturmayı devam ettirecek Anayasa Mahkemesi’nin askere sivil yargı yolu açan düzenlemeyi iptal etmesi “TBMM ve hükümete karşı suçlar” iddiasıyla Genelkurmay Seferberlik Tetkik Kurulu’nun 8 personeli hakkında başlatılan Kozmik Oda soruşturmasını etkilemedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, soruşturmayı sürdürme kararı aldı.

ÖRNEK  DAVALAR VAR

Edinilen bilgiye göre; Özel Yetkili Savcılık, Anayasa Mahkemesi’nin askere sivil yargı yolu açan düzenlemesinin kozmik oda soruşturmasını etkilemeyeceği görüşünde. Özel Yetkili Savcılık, söz konusu düzenlemeler yapılmadan önce yine hükümete karşı suç işlemek iddiasıyla muvazzaf subay ve astsubayların da sanık olarak yargılandıkları “Atabeyler” davasını buna emsal olarak değerlendiriyor. Atabeyler Davası, 11. Ağır Ceza’da görülüyor. Özel Yetkili Savcılık, CMK 250’inci maddede yapılan düzenlemenin sadece “amiral ve generallerin” yargılamaları ile ilgili olduğu görüşünde. Muvazzaf amiral ve generallerin yargılamasının konusunda “Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanunu”nun 15 maddesi uyarınca tartışmalı bir durumun ortaya çıktığı, bu nedenle de CMK 250’inci madde 3’üncü fıkrasında düzenleme yapıldığı değerlendiriliyor.

ASKERİ  YARGININ ALANI

CMK 250. maddede “1’inci fıkrada belirtilen suçları işleyenler, sıfat ve memuriyetleri ne olursa olsun, bu Kanunla görevlendirilmiş ağır ceza mahkemelerinde yargılanır. Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay’ın yargılayacağı kişilere ilişkin hükümler ile askerî mahkemelerin görevlerine ilişkin hükümler saklıdır” deniliyor.
Kim nerede yargılanabiliyor?

CMK 250’inci madde ile yetkili savcılar yasalarda Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi tarafından yargılanabilecekleri düzenlenen şahıslarla ilgili davalara bakamıyorlar. Ancak TSK’daki en üst rütbe olan Genelkurmay başkanlığı, muvazzaf general ve amirallik rütbelerindeki yargılama konusunda boşluk olduğu görüşü hakim. Askeri Mahkemeler Kanunu’nun 15’inci maddesi, general ve amirallerin yargılanmalarını düzenliyor. Madde, general ve amirallerin askeri mahkemelere tabi suçlardan Genelkurmay Başkanlığı askeri mahkemesinde yargılanmasını düzenliyor. Ancak, Genelkurmay Başkanlarının nasıl yargılanacağı konusu net değil.

STAR 



Bu haber 596 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,383 µs