Stratejik patlama: 8 ayda 13 baskı yaptı | " /> Stratejik patlama: 8 ayda 13 baskı yaptı | "/>

En Sıcak Konular

Stratejik patlama: 8 ayda 13 baskı yaptı

26 Ocak 2010 13:49 tsi
Stratejik patlama: 8 ayda 13 baskı yaptı Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Türkiye'nin dış politikasının yeni vizyonuna temel teşkil eden ve son sekiz ayda 13 baskı yapan kitabı Stratejik Derinlik, akademik kitaplar arasında en çok satılanlar listesine girmeye hazırlanıyor.

42. baskıyı Ocak ayı başında piyasaya süren yayınevi talebin yoğunluğundan 43. baskıyı da elinde hazır bulunduruyor. Bugüne kadar piyasaya 43 bin nüshası sürülen kitap şu anda Yunanca, Arapça ve Arnavutça'ya çevriliyor. 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ilk baskısını 2001 yılında yapan ve Türkiye’nin yeni dış politika vizyonuna temel teşkil eden kitabı Stratejik Derinlik, akademik yayınlar arasında en çok satılan kitaplar arasında yerini almaya hazırlanıyor. Türkiye’de strateji konusunda yapılan derli toplu ele alan akademik çalışmalardan ilki olarak kabul edilen 600 sayfalık Stratejik Derinlik, ilk çıktığında akademik dünyada heyecan yaratmıştı. Davutoğlu’nun 2002 yılında dış politika konularında Başbakan Başdanışmanı olması ve dış politika konusunda ağırlığının artmasına paralel olarak kitaba yönelen ilgi de yükseldi.

KAYNAK KİTAP OLARAK OKUTULUYOR

Davutoğlu’nun bakan olduğu Mayıs 2009’a kadar 29 baskı yapan kitap, son sekiz ayda toplam 13 baskı yaparak önemli bir çıkış yaptı. Ocak ayında Stratejik Derinlik’in 42’inci baskısını piyasaya süren Küre yayınları, artan talebi karşılayabilmek için 43’üncü baskıyı elinde hazır bulunduruyor. Geride kalan dokuz yılda Stratejik Derinlik’in 42 bin nüshasının piyasaya sürüldüğü biliniyor. Kitap Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Gazi Üniversitesi gibi önemli okullarda kaynak kitap olarak okutuluyor. Kitapta Türkiye'nin Soğuk Savaş sonrasındaki stratejik konumu ve değişen şartlara uyum sağlaması konusunda analiz ve değerlendirmeler yer alıyor. Türkiye’nin, tarihi özelliklerinden ve jeopolitik yerinden dolayı bir "merkez ülke" konumunda olduğu ifade edilen kitapta Balkanlar, Kafkaslar ve sınır komşularıyla ilişkilere özel önem atfediliyor.

EN ÇOK SATILANLAR ARASINDA

Bu sayı ise Türkiye şartlarına göre akademik bir kitap için oldukça başarılı bulunurken Türkiye şartlarına göre kaynak kitap konumundaki akademik çalışmalar için yıllık bin kitabın basılıp satılması yayıncılar açısından başarı kriteri olarak kabul ediliyor. Bu arada akademik çalışmalarda tarihçi Prof. İlber Ortaylı’nın 100 bini geçen rakamlara ulaşan Osmanlı’yı Yeniden Keşfetmek ve İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı başlıklı eserleri en çok satanlar listesinde ilk sırada yer alıyor. Stratejik Derinlik’in muadili olan strateji kitapları ise yıllık ortalama bir ya da iki baskıyla sınırlı kalıyor. En çok okunan Zbigniew Brzezinski’nin Büyük Satranç tahtası isimli kitabının yıllık ortalama satış rakamı 1500.

DÖRT DİLE ÇEVRİLİYOR

Bu arada son bir yılda yurtdışından da kitaba ilgi başladı. Şu ana kadar bazı bölümleri Farsçaya çevrilen kitabın farklı dillere çevrilmesi çalışmaları da bir yandan devam ediyor. Yunanistan’ın önde gelen yayın evlerinden Piotite kitabın yayın haklarını satın aldı ve çeviri çalışmalarına başladı. Balkanlarda yaptığı akademik çevirilerle tanınan LogosA yayınevi, Stratejik Derinlik kitabını Arnavutçaya kazandırma çalışmalarını sürdürürken, tüm Arap dünyasına yönelik bir çeviri çalışması da Lübnan’daki Dar’ül Arabiye yayın evinde yapılıyor. Yayınevi kitabın İngilizceye çevrilmesine sıcak bakmıyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,386 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,961 µs