En Sıcak Konular

Doğan'ın zaman aşımı talebine ret

26 Ocak 2010 13:40 tsi
''Vergi Usul Kanunu'na muhalefet'' suçundan yargılanan Aydın Doğan ve Doğan Yayın Holding yöneticilerinin 1 ile 3'er yıl arasında hapisleri isteniyor.

Aydın Doğan ve Vuslat Doğan Sabancı'nın da aralarında bulunduğu 8 sanığın ''Vergi Usul Kanunu'na muhalefet etmek'' suçundan yargılandıkları davanın zaman aşımı nedeniyle düşürülmesi talebi reddedildi.

Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklardan Doğan Yayın Holding Yönetim Kurulu üyesi Soner Gedik ile diğer 7 sanığın avukatları Ahmet Köksal Bayraktar ve Şehnaz Yüzer ile hazine avukatı katıldı.

Duruşmada söz alan sanık avukatlarından Şehnaz Yüzer, Aydın Doğan'ın da aralarında bulunduğu 2 müvekkilin il dışında, diğer 2 sanığın da yurt dışında olduğunu belirterek, Aydın Doğan dışındaki 3 sanığın uçak biletlerini ve diğer ilgili belgeleri mahkemeye sundu.

Aydın Doğan'ın ise özel uçağıyla İzmir'e gittiğini ve halen orada bulunduğu kaydeden Yüzer, bununla ilgili belgeleri daha sonra mahkeme vereceğini, İmre Barmanbek'in de hava muhalefeti nedeniyle duruşmada hazır bulunamadığını kaydetti.

Sanık avukatları, ayrıca davanın zaman aşımı yönünden incelenmesine ilişkin bilirkişi mütalaasını mahkemeye sundu.

Duruşmada söz alan Soner Gedik, Doğan Raks Pazarlama ve Satış Dağıtım A.Ş'nin hisselerinin bir bölümünün satışının yapıldığı Hasan Şek'i tanımadığını ve yüz yüze hiç gelmediklerini, ancak ismini bildiğini söyledi.

Şek'in, Doğan Yayın Holding bünyesindeki Atlas Dergisinde bir süre çalıştığını ifade eden Gedik, Şek'in dergiden ayrılarak ajans kurduğunu, daha sonra da Amerika'daki bir firmadan isim hakkını aldığı bir dergiyi çıkartmak için kendilerine teklifte bulunduğunu kaydetti.

Bunun üzerine o dönem tasfiye halinde olan Doğan Raks Pazarlama ve Satış Dağıtım A.Ş'nin yeniden aktifleşmesi için Şek'e hisse devri yapıldığını ve söz konusu derginin bu şirket üzerinden çıkarıldığını dile getiren Gedik, ancak derginin satış rakamının 100 bine ulaşması üzerine Şek'in yalnız hareket etmeye başladığını öne sürdü.

Şek'in daha sonra Doğan Dış Ticaret A.Ş'ye olan borçlarını ödemediğini ifade eden Gedik, bunun üzerine Şek hakkında icra takibi başlatıldığını, ayrıca karşılıksız çek vermek suçundan Şek hakkında dava açıldığını söyledi.

Gedik, Şek'in borçlarından dolayı Doğan Raks Pazarlama ve Satış Dağıtım A.Ş hisselerinin yaklaşık 2 yıl sonra aynı bedelle Doğan Dış Ticaret A.Ş'ye geçtiğini söyledi.

Söz konusu şirketle ilgili açılan davaların Doğan Holding lehine sonuçlandığını bildiren Gedik, vergi suçu işlediği yönündeki suçlamaları da kabul etmediğini belirtti.

SANIK AVUKATININ ZAMAN AŞIMI TALEBİ

Sanık avukatlarından Yüzer, Doğan Raks Pazarlama ve Satış Dağıtım A.Ş'nin satışının 2003 yılı Eylül ayında yapıldığını belirterek, söz konusu davanın ise 2009 yılında açıldığını, dolayısıyla davanın zaman aşımına uğradığını savundu.

Yasalarda zaman aşımı süresinin açıkça belli olduğunu ifade eden Yüzer, bu nedenle davanın zaman aşımı yönünden değerlendirilmesini talep etti.

Yüzer, ayrıca Şek'in arkadaşı olan Lale Çakmak'ın da duruşmada dinlenilmesini ve söz konusu satışla ilgili bilgisine başvurulmasını istedi.

Hazine avukatı ise sanıkların ilgili yasalar uyarınca cezalandırılmasını isteyerek, suçun gerçekleştiği tarihin hesaplara 31 Mart 2004 tarihi olarak yansıtıldığını, bu nedenle zaman aşımın söz konusu olmadığını dile getirdi.

Cumhuriyet Savcısı ise sanık avukatlarının zaman aşımı talebinin reddini, Hasan Şek ile duruşmalara katılmayan diğer sanıkların gelecek duruşmaya çağrılmasını istedi.

ARA KARAR

Hasan Şek ile Lale Çakmak'ın gelecek duruşmaya çağrılmasına karar veren hakim, duruşmalara katılmayan Aydın Doğan, İmre Barmanbek, Mehmet Ali Yalçındağ, Barbaros Hayrettin Çağa ve Vuslat Doğan Sabancı'nın son kez mazeretlerini kabul etti.

Zaman aşımı taleplerini de değerlendiren mahkeme, konuyla ilgili vergi suçu raporu ve 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 21. maddesini uyarınca zaman aşımı taleplerini reddederek duruşmayı erteledi.

Maliye Bakanlığının suç duyurusu üzerine 18 Şubat 2009 tarihinde Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıklar, ''defter ve kayıtlarda hesap ve muhasebe hileleri yapmak, gerçekçi olmayan veya kayda konu işlemlerde ilgisi bulunmayan kişiler adına hesap açmak veya defterlere kaydı gereken hesap işlemleri vergi matrahının azalması sonucunu doğuracak şekilde tamamen veya kısmen başka defter, belge veya diğer kayıt ortamında kaydetmek suretiyle 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na muhalefet ederek vergi kaçakçılığı yapmak''la suçlanıyor.

İddianamede, bu suçtan dolayı dönemin Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, Yönetim Kurulu Başkanvekili İmre Barmanbek, Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Ali Yalçındağ, Vuslat Doğan Sabancı, Doğan Yayın Holding Yönetim Kurulu üyeleri Barbaros Hayrettin Çağa, Soner Gedik, Ahmet Toksoy ve Ertuğrul Özkök'ün 1 ile 3'er yıl arasında hapisleri isteniyor.

aa



Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,599 µs