Türkiye itirafı! | " /> Türkiye itirafı! | "/>

En Sıcak Konular

NATO sözcüsünden Türkiye itirafı!

26 Ocak 2010 11:05 tsi
NATO sözcüsünden Türkiye itirafı! NATO Sözcüsü James Appathurai, Türkiye'nin oynadığı rolle ilgili önemli bir açıklamada bulundu.

NATO Sözcüsü James Appathurai, Afganistan'da hiçbir ülkenin Türkiye'nin rolünü oynamasının mümkün olmadığını söyledi.

NATO'nun kamu diplomasisi çalışmaları kapsamında Brüksel'de bir grup Türk gazeteciyle bir araya gelen Appathurai, 28 Ocak Perşembe günü Londra'da yapılacak Afganistan ve bugün İstanbul'da düzenlenen Afganistan'a komşu ülkeler toplantılarına büyük önem verdiklerini kaydetti.

Appathurai, İstanbul ve Londra toplantılarının 4-5 Şubatta İstanbul'da yapılacak NATO gayri resmi savunma bakanları toplantısı öncesinde önemli bir platform teşkil edeceğini belirterek, ''İstanbul'da bakanlar ilk gün hangi konuların öncelikli olduğunu ve bunların ne şekilde finanse edileceğini ele alacaklar, ikinci gün de klasik savunma bakanları toplantısı yapılacak. Afganistan dışındaki operasyonlar ile korsanlarla mücadele gibi konular görüşülecek. İstanbul'un çok yararlı toplantılara ev sahipliği yapacağına inanıyoruz'' dedi.

İstanbul'un bugün ev sahipliği yaptığı toplantıyı da çok önemsediklerini ifade eden Appathurai, coğrafi ve kültürel yakınlığın ve NATO'daki konumunun Türkiye'yi Afganistan konusunda ön plana çıkardığını vurgulayarak, ''Afganistan'da hiçbir ülke Türkiye'nin oynadığı rolü oynayamaz'' diye konuştu.

Appathurai, Afganistan'da dönüşüm sürecinin 2010 yılı içinde hız kazanacağını, Afgan polis ve askerinin eğitimden geçirileceğini, ülke güvenliğinin bölge bölge ele alınacağı bir 'yol haritası' oluşturulacağını ifade ederek, böylece Afgan halkının kendi güvenliğine katkısının artırılmış olacağını söyledi.

''Hükümete yüzde 70'e yakın bir destek var. Bizce askeri ve siyasi koşullar da dönüşüme hız vermek için son derece uygun'' diyen Appathurai, ülkenin geleceğine yönelik askeri ve sivil çalışmalara yönelik bir soruya şu yanıtı verdi:

''Afganistan'da askeri operasyon NATO için doğru yönde ilerliyor. Afgan hükümetinin bu sürece liderlik etmesi önemli. Afganistan'ın sorunlarını sadece Afganistan sınırları içerisinde çözmemiz mümkün değil. Tek amacımız, Taliban'ın yenilmesi ve son Taliban militanına kadar tüm Taliban yanlılarının bertaraf edilmesinden ziyade, Afganistan'ın, uluslararası topluma sorun olmayacak şekilde kendini yönetebilmesini sağlamaktır.

Biz Afganistan'ı terörizm için konuksever olmayan bir ortam haline getirmeyi hedefliyoruz. Afganistan'da sivil yardımlaşmanın güçlendirilmesi gerekiyor. Afganistan için hedef, bu ülkenin bizim için tehdit olmasını önlemek, Afganları terörizme destek verir durumdan çıkarmak. Bu amaçla Afganistan'da polis ve askerin Taliban'la mücadele edebilecek güce getirilmesi önemli.''

Türkiye'nin NATO içinde önemli görevler üstlendiğini ve üstlenmeye de devam edeceğini ifade eden Appathurai, NATO üyesi olan ancak AB üyesi olmayan Türkiye'nin Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP) konusunda bazı sıkıntılar yaşadığının hatırlatılması üzerine de bu konunun Türkiye'nin sorunu olmadığını, burada ''kurumlar arası bir sorun olduğunu'' söyledi.

Appathurai, ''Yeterli bir iletişim yoksa bu kurumlar arasında bir sorundur. Biz kurumlar arasında işbirliğinin güçlendiğini görmek istiyoruz. Genel Sekreterimiz de bu konuda bir çözüm bulmak için çalışıyor'' diye konuştu.

bugün

 

 



Bu haber 909 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,395 µs